Domates üreticileri ekonomik çöküş yaşıyor Domates üreticileri ekonomik çöküş yaşıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 80-90 lirayken, bu yıl 320-350 lira aralığına yükselen yem fiyatları karşısında büyük mağduriyet yaşayan hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi.

Niğde’nin Altunhisar ilçesinde, CHP Milletvekili Gürer’e dert yanan yetiştirici Uğur Tekeli , yurtdışında sekiz yıl çalışarak elde ettiği birikimini de katarak krediyle aldığı hayvanların tamamını bugün satsa bile kredi borcunu ödeyemeyeceğini belirtti.

Banka kredisine karşılık ipotek edilen evini de kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tekeli , “300 koyundan sata sata 90 küçükbaş hayvan kaldı. Eldeki hayvanlar da kalan kredi borcunu ödemeye yetmiyor. Üzüntüden dert sahibi oldum” diyerek ülkemizde hayvancılıkla uğrayan kesimlerin duygularına tercüman oldu.

YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

HAYVANCILIK MAĞDUR EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektörünün, yem fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları karşısında büyük sıkıntı içine düştüğünü söyledi.

CHP Milletvekili Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde, yurtdışında çalışarak elde ettiği kazanımlarının üzerine banka kredisi çekerek küçükbaş hayvancılık yapmaya başlayan ancak elindeki hayvanların tamamını satsa bile kredi borcunu ödeyemeyecek durumda olan Uğur Tekeli’nin sorununu dinledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ülkemizde küçük aile tipi diye tanımladığımız işletmeler gerçekten büyük sıkıntı içerisindeler. Hayvanları kredi borçlarını karşıladığı anda satmak durumunda kalıyorlar. Altunhisar ilçemizden küçükbaş hayvancılık yapan hemşerimiz Uğur Tekeli ağılda ziyaret ettim.Tekeli diyor ki, yurt dışında ben çalıştım, kazandım. Kazancımla geldim, Burada hayvancılığa ve başladım. Ama bugün erdiğim durum ne yazık ki banka kredi borçlarımı karşılayamıyorum. Elimde 300 hayvan vardı. Son kalanları da kurban bayramında sattıktan sonra borcumu ödeyeceğim. Borcumu ödeyebilirmişim kaygılıyım.Artık hayvancılık yapmayacağım” diye derdini ifade ediyor.Bu nedenlerle Küçük aile tipi dediğimiz kırsalda küçük besici batma noktasında” diye konuştu.

EVDE İPOTEKLİ

8 yıl yurtdışında çalıştıktan sonra elde ettiği birikimlerinin üzerine kredi çekerek hayvancılık yapmaya başladığını belirten Uğur Tekeli, “Küçükbaş hayvancılığı severek yapıyordum. Ancak yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artış, beni bu meslekten soğuttu. Geçen yıl 80-90 liraya satılan 50 kg bir torba yemin fiyatı bugün 320-350 lira arasında satılmaya başladı. Bu artış hayvancılık sektörünü içinden çıkılmaz bir duruma soktu” dedi.

300 HAYVANDAN SATA SATA 90 KÜÇÜKBAŞ KALDI

300 hayvandan sata sata 90 küçükbaş hayvanın kaldığını anlatan Uğur Tekeli, “Bankalara borçlandım, Ziraat Bankası’ndan yem kredisi de aldık. Şu anda kredi borçlarını ödeyebilmek için hayvanları satıyoruz fakat tüm hayvanları bugün satsak bile kredi borcumuzu ödemeye yetmiyor” diye konuştu.

Besici Uğur Tekeli “Bundan sonra valla ne yapacağımı bilmiyorum, bunun düşüncedeyiz. Yurt dışında çalıştım.Birikim yaptım.Sermayeyi küçükbaş hayvancılığa yatırdım.Yem aldı başını gitti.Sermayeyi tükettim.Borçlandım.Sıkıntıdan dert sahibi oldum.Şeker hastası oldum genç yaşımda dertlerden yaşlandım. bende bilmiyorum ne yapacağız? Düşünüyorum, düşünüyorum, yapacağım bir iş de yok.Ev de ipotekli borcu ödeyemezsem evde gidiyor. protokol olduğu için.Büyük sıkıntıdayız yani.Devletten. Bi nebze olsun, bankalara borçlarımızı yapılandırmasını istiyoruz. Bankalar krediyi veriyor.Ödeyemezseniz yandınız.hiç yardımcı olmuyorlar.Şu ana kadar hiçbir yetkili halimizi sormadı.CHP milletvekilimiz hariç iktidardan kimseyi bu sahalarda göremiyoruz” diye konuştu.

DESTEK BİR GÜNLÜK YEM PARASI BİLE DEĞİL

Meraların artık bitme noktasına geldiğini, küçükbaş hayvancılığa verilen devlet desteğinin de yetersiz olduğunu ifade eden Uğur Tekeli, “Devlet, senede hayvan başına 25 lira destek veriyor. Devletin yıllık olarak verdiği 25 liralık destek bir hayvanın günlük yem parası bile etmiyor” şeklinde konuştu.

BANKALARA ÇALIŞIYORUZ

Uğur Tekeli, “ Kalan 90 koyunu kurban bayrama kadar satıp bu işi tamamen bırakmayı düşünüyorum. Bugün itibariyle bankalara 500 bin lira borcum var. Bunları da satsam borcun 400 bine düşecek. Ondan sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Evim de ipotekli. Maalesef ben ve tüm hayvan yetiştiricileri bankalara çalışıyoruz. Devlet ise büyük işletmelere destek oluyor. ” şeklinde serzenişte bulundu. Besici Uğur Tekeli “Sayın vekilim,devlet devlete çalışıyor. Küçük işletmeler devletin gözünde sıfır . Devlet büyük dev şirketlere çalışıyor. Küçük aileyi bir şekilde silmek istiyor. Siz bırakın bu işi büyüklere köle olun diyor.

Çoban da bulamıyoruz. Kendimiz çabamıza göre yapıyoruz. Severek yapıyorduk ama şu aralar sevgimizde kalmadı.Meralar tükeniyor.Nisan yağmuru yağmadı. meralarda da ot yok.Bak şu mevsimde beyaz saman yediriyoruz vekilim .Nasıl sürdüreceğiz bu işi”dedi.

HAYVANCILIK YAPANLAR DA HAYVAN SAYISI DA AZALIYOR

Ülkemizin hayvancılıkta geldiği durumun üzücü ve düşündürücü olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yapanlar bu işi bırakıyor. Hayvancılık yapanların sayısı azaldıkça hayvan sayısı da azalacak ve bu durumun farklı sorunları da beraberinde getirecek. Evini ipotek ettirip hayvanlarını kredi çeken hayvan yetiştiricileri, hayvanların hepsini satsa bile kredi borcunu ödeyemiyor” diye konuştu.

“AVRUPA BİRİNCİSİYİZ” SÖZLERİNE ELEŞTİRİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “Hayvan varlığı bakımından Avrupa’da birinciyiz” şeklindeki açıklamalarına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kasaplık olarak kullanılıyor. Ancak yurtdışında özellikle Avrupa’da farklı bir hayvan türü de et olarak tüketiliyor. Bu durum dikkate alındığında ülkemiz hayvan varlığı bakımından Avrupa’da ilk 10 içinde yer alabiliyor” dedi.

Gürer” hayvancılık yapan aile sayısı giderek azaldıkça sonuçta hayvan açığı oluşacak,ithale başvurmak durumunda kalınacak.Yeniden kurbanlık ithal eder hale düşeceğiz Besicimizin çocukları var, ev ipotekli, mevcut hayvan, borcunu karşılamazsa ortada kalacak . Bu anlamda yetkililerin durumu görmeleri lazım. Borçlarının en azından yapılandırılması lazım. Hayvancılık yapanlara destek verilmesi lazım. Sorunlar katlıyor. kırsaldaki işletmeler ne yazık ki giderek kapanıyor. Hayvan varlıkları besicilerin kredi borçlarını karşılamıyor. Büyük bir mağduriyet var.” Diye konuştu.

YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SEKTÖRÜ ZORA SOKTU

1960’lı yıllarda ülkemizin nüfusuna göre hayvan varlığı bakımından kişi Başına üç hayvan düştüğünü ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Günümüzde ise nüfusa göre kişi başına bir hayvan bile düşmediğini ve hayvanclığın sorunlu hale geldiğini belirtti.

Gürer”. Konulara nereden baktığınız önemli. Türkiye’de hayvan varlığı üzerinde değerlendirme yapılırsa 1960 yılına göre hayvan sayısı düştü. Özellikle son yıllarda yem fiyatlarındaki yüksek artış, hayvancılık yapanları büyük oranda mağdur ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim