Trafik karmaşası ve trafikte yaşanan olumsuzlukların, sürücülerin psikolojisini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden uzman klinik psikolog İhsan Öztekin özellikle bayramda uzun yola çıkacak araç sürücülerine trafikte öfke kontrolü konusunda bazı uyarılarda bulundu.
Uzun yol, uzun araç kuyruklarının sürücülerin sabrını zorladığını ve olumsuz etkilediğini belirten Öztekin, şöyle dedi:
“Çoğumuz bayramda uzun zamandır göremediğimiz sevdiklerimizle kucaklaşacak olmanın sabırsızlığını yaşıyoruz. Bu heyecanla her birimizin evinde tatlı bir telaş var. Bu telaşa dikkat. Kişideki heyecan hali özellikle araba kullanacak olanları doğrudan etkileyebiliyor. Etki sonrasında da üzücü kazalar yaşanabiliyor. Kazalara neden olan en önemli etken yetişme telaşının bir parçası olan aşırı hız. Bunun yanı sıra dikkatsizlik, kendini düşünme, başkalarının haklarına saygı duymama gibi etkenler ise kazaya neden olan diğer faktörler.
O nedenle yola çıkmadan önce kesinlikle iyi dinlenilmeli, uyku sağlıklı bir şekilde alınmalı, heyecan ise düşük seviyede tutabilmeli.
Uzun saatler boyunca direksiyon başında kalma, trafikte saatlerce yaşanan karmaşa kişilerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu da psikolojik açıdan tolerans azalmasına neden olur. Kişide kolay sinirlenme, yorgunluk, baş ağrısı, dikkati yoğunlaştırma güçlüğü gibi bazı sonuçlar ortaya çıkabilir.”
“Trafik çilesi, sürücüyü patlamaya hazır bomba yapabilir”
Trafikte yaşanan olumsuzluklar kişilerin ruhsal ve fiziksel yönden olumsuz etkilenmesine neden olduğunu da kaydeden Öztekin, Uzun süre trafikte kalan sürücüler ya da yolcular, süre uzadıkça patlamaya hazır bombaya dönüşebildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Trafik kurallarına uymak, trafikte saygılı olmak yaşanacak olumsuzlukları bir parça da olsa engelleyebilir.Bunun için Kişiler trafiğe çıkmadan önce trafikte geçireceği süreye hazır olmalı. Kendini buna hazırlamalı. Bu düşünceyle trafiğe çıkması kişiyi daha rahatlatacaktır.”
Bunlara dikkat !
Mutlaka uykunuzu almış ve zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkın.
Uzun yolculuklara yalnız çıkmayın. Size eşlik edecek yedek sürücü ya da sizi kontrol edecek bir kişinin bulunması yararlı olur.
En ufak bir yorgunluk veya uykululuk halinde hemen mola verin.
Mola yerlerinde gerekirse kısa süreli şekerlemeler yapın,
Mola sırasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekleri ölçülü olmak kaydıyla alabilirsiniz.
Aracınızın ısının düzeyine dikkat edin. Aşırı sıcak uyku yapabilir.
Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılın.
Özellikle yoğun sıcaklıklarda düzenli sıvı tüketin.