Niğde Üniversitesi tarafından hazırlanan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) tamamlanarak Niğde Valiliğine teslim edildi.

Niğde’nin gelişimini sağlamak amacıyla Niğde Valiliği tarafından başlatılan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) hazırlık çalışmaları tamamlandı. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın çabalarıyla Eylül 2013’te çalışmalarına başlanan ve Niğde Valiliği, Niğde Belediye Başkanlığı, Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Niğde Ticaret Borsası Başkanlığı, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün ortak destek ve katkılarıyla yürütülen NİGEP tamamlanmış oldu.

NİGEP’in hazırlanması için taraflar ile Niğde Üniversitesi Rektörlüğü arasında 2014 yılının Ocak ayında imzalanan bir protokolle 18 aylık hazırlık süreci başlamıştı.

Niğde Üniversitesi tarafından hazırlanan ve yaklaşık 800 sayfadan oluşan Niğde İl Gelişme Plan taslağı, Temmuz ayında tamamlanarak, protokol taraflarının görüş ve önerileri alınmak üzere Niğde Valiliğine teslim edildi. Alınan görüş ve öneriler doğrultusunda NİGEP’e son şekli verilerek 10 Eylül 2015 tarihinde Niğde Valiliğine teslim edildi.

NİGEP’in tamamlanmasıyla ilgili kısa bir açıklama yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, “Üniversite olarak kentin gelişimine katkı sağlama hatta itici güç olarak tüm dinamikleri harekete geçirme noktasında üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getiriyoruz. NİGEP bunun en belirgin örneklerinden biridir. NİGEP’in uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma sürecinde Niğde’nin yerel potansiyelini harekete geçireceği kanaatindeyim. Önerilen yatırım programlarının uygulanması ve kamu sektörünün kurumsal kapasitesini, üniversite, özel sektör ve STK’ların bilgi beceri ve deneyimleri ile birleştirerek bir sinerji yaratacağına inanıyorum. Bunun da Niğde’nin uzun vadede gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı şüphe götürmez. Bu düşüncelerle NİGEP’in ilimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

NİGEP’İN AMACI VE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR NELERDİR?

 

Ülkenin ulusal ve bölgesel kalkınma hedef politikaları doğrultusunda, ildeki kamu kaynaklarının rasyonel kullanımının sağlanmasını hedefleyen Niğde ili için sürekli ve sürdürülebilir bir gelişmenin planlanmasıdır.

Niğde ilinin mevcut sosyo-ekonomik yapısının ülke genelindeki düzeyini yükseltmeye yönelik, milli ekonomiden hak ettiği payı almayı sağlayacak, daha gelişmiş bir il olabilmesi NİGEP’in temel çıkış noktası olmuştur. NİGEP’in temel amaçlarından biri de kalkınma sürecinde Niğde ilinin bölge illeri ile arasındaki negatif farkı ortadan kaldırmak, ilin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyini yükseltmeye katkı sağlamaktır. Aynı zamanda, ilin sahip olduğu kurumsal kapasitenin verimliliğinin artırılması kaynak kullanımının daha etkin hale getirilmesi hedeflenmiş, bu süreçte Üniversite ile ildeki tüm kurumların ilişkilerinin artırılması ve bundan her iki tarafın da fayda sağlaması ikincil olarak hedeflenmiştir.

Bir ülkenin uluslararası rekabet gücüne sahip olmasının, nitelikli ve yüksek katma değerli mal ve hizmet üretmesiyle mümkün olduğu bugün herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla doğru planlamaların yapılması, toplumları kalkındırmak ve gelişmiş toplumlar seviyesine yükseltmek için önemli bir adımdır. Burada göz ardı edilmemesi gereken önemli bir nokta ise uygulama safhasında hızlı, etkin ve tavizsiz davranmaktır. Makro anlamda Türkiye’nin mikro anlamda Niğde’nin bulunduğu konumdan daha ileri noktalara gitmesinin ve toplumsal refahı yakalamasının en önemli unsuru budur.

DOĞRU ANALİZ, DOĞRU PLANLAMA VE TAVİZSİZ UYGULAMA,                   KALKINMIŞ BİR NİĞDE ORTAYA ÇIKARACAK

Bu anlamda NİGEP, bir yol haritası olmasının yanında bir hedef belirleme aracı da olacak. NİGEP’te önerilen politikalar doğrultusunda Niğde’de kurumlar, yöneticiler, siyasetçiler gelecek 5’er yıllık stratejik planlarına bu politikaları gerçekleştirmeye yönelik stratejiler koyarak, uzun vadede Niğde’nin istenen gelişme düzeyine ulaşmasını sağlayabilecekler. Böylece, kontrolsüz bir kentsel gelişmenin de önüne geçilebilecek, beşeri ve maddi kaynaklar daha akıllıca, etkili ve verimli kullanılabilecek. Niğde uzun vadede sürdürülebilir kalkınmasını sağlayabilen, “yaşama” ve “çalışma” alanı olarak tercih edilen bir il olabilecek.

Planın, Kalkınma Bakanlığı tarafından 10. Kalkınma Planı ve 2023 hedeflerine uygun bulunması, Bakanlık ve kuruluşlara dağıtımının yapılarak Planda belirtilen ilke, hedef ve stratejiler doğrultusunda önerilen projelerin kamu yatırım programına alınması gerekiyor. Planda önerilen proje ve programların gerçekleştirilmesinde özel sektöre de çok önemli görevler düşüyor. Planın belli aralıklarla gözden geçirilerek, kamu yatırım plan ve program çalışmaları yanında, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da temel bir kaynak olarak göz önünde bulundurulması gerekiyor. Mevcut ve potansiyel girişimcilerin doğru yatırım konularına yönlendirilmesi, yatırımların kaynak israfına yol açmadan rasyonel seçimlerinin yapılması, uygun yatırım alanlarına göre projelerin hazırlanması, seçimi ve değerlendirmesinin yapılmasına ihtiyaç var.

NİGEP’İN HAZIRLANMA SÜRECİ

Plan hazırlama sürecinde öncelikle görev alacak komisyonlar belirlendi, kamuoyu bilgilendirilmeleri ve tanıtım toplantıları yapıldı, çalışma planı hazırlandı.

 

 

 

 

 

NİGEP ÇALIŞMALARININ YÜRÜTÜLDÜĞÜ TEMEL ALANLAR

* Tarım, Orman ve Hayvancılık

* Sanayi, Ticaret ve Finans

* Kültür ve Turizm

* Sosyal Refah (SGK, Aile ve Sosyal Politikalar, Gelir ve İstihdam)

* Sağlık

* Eğitim

* Doğal Kaynaklar ve Enerji

* Altyapı (Kırsal ve Kentsel)

* Gençlik ve Spor

* Güvenlik

* Afet ve Acil Durum


PLANIN HAZIRLANMA SÜRECİNDE HER KESİME ULAŞILARAK GÖRÜŞÜ ALINDI

Planın geniş tabanlı ve katılımcı bir şekilde hazırlanması için ilgili tüm kurum, kuruluş ve toplum kesimlerine ulaşılmaya çalışıldı. Niğde iline ilişkin birincil veri kaynaklarından veriler toplanarak, gerçekçi durum analizleri yapıldı. Çalışma kapsamında, Niğde’nin mevcut potansiyelinin belirlenebilmesi için ihtiyaç duyulan reel verilerin birincil kaynaklardan toplanmasına önem verildi. Bu yönüyle Gelişme Planı, aynı zamanda il envanteri niteliğine de kavuşmuş oldu.

Plan çalışmalarının reel veri ve düşüncelere dayanmasına ve gerçekçi olmasına özen gösterildiğinden geniş bir tabana yayılan paydaşlara ulaşıldı. Hem il hem de ülke düzeyinde Niğde ile ilgili kişi ve kuruluşlarla irtibata geçilip, bugüne kadar ilin gelişme sürecinde tecrübe ve bilgi sahibi olan birey, kurum ve kuruluşların görüş ve düşünceleri dikkate alındı. Ayrıca, www.nigep.com adı altında bir web sayfası oluşturularak Niğde halkının görüş ve önerilerini bildirmeleri için ortak bir platform da oluşturuldu.

Planın hazırlık aşamasında çok sayıda toplantılar yapılarak, köy muhtarları, ilçe belediye başkanları bilgilendirildi, binlerce anket yapıldı. Tüm bu veriler değerlendirilerek Niğde halkının sosyal ve ekonomik profili çıkarılıp sonuçları plana yansıtıldı.

NİGEP ile Niğde’nin uzun vadede sürdürülebilir kalkınma sağlayan, “yaşama” ve “çalışma” alanı olarak tercih edilebilen bir il olması hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim