Depremlerin yeniden gündeme geldiği şu günlerde AFAD şehirlerin deprem risk analizlerini bir kez daha yayınladı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından resmi internet sitesinde Türkiye’nin deprem haritası bir kez daha verildi. Deprem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan bu harita ülkemiz açısından hiç iç açıcı değil. Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Bölgelerini takip eden faylar ülkeyi adeta sarmış durumda. En risksiz iller ise Karaman, Niğde, Konya ve Aksaray’ın bir kısmı oldu. İç Anadolu’nun en riskli ili ise Kırşehir olduğu gözlerden kaçmazken, Komşumuz Kayseri’de de bu riskin yüksek olduğu görüldü.

Niğde 2023 yılında patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada Niğde 2023 yılında patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada

Niğde risk haritasında düşük riskli şehirler statüsünde yer alıyor. Şehir sıralamada 3. Derece deprem bölgesini oluşturdu. Şimdiye kadar hiçbir büyük depremin yaşanmadığı Niğde’de çevrede ki riskli illerde meydana gelebilecek olası depremlerden etkilenmesi bekleniyor. 6 Şubat’ta ki Kahramanmaraş Merkezli 2 büyük depremde sallanan Niğde, uzak olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde ki Tokat Merkezli depremi de hissetti.

Uzmanlar özellikle Niğde’de ki vatandaşların yaşanabilecek depremlere karşı “balkondan atma” gibi durumlardan uzak durarak, deprem pozisyonu alıp sakin kalmasının istiyor. Ayrıca, her ihtimale karşı eski binalarda oturan vatandaşların deprem risk analizlerini yaptırması gerektiği önemli vurgulanıyor.

Editör: Selim GÖKEL