Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi ve Kazak Ulusal Kızlar Pedagoji Üniversitesi ortaklığıyla her yıl düzenlenen ve bu yıl 9.’su gerçekleştirilen “Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu”, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezide açılış töreni ile başladı.

“Türk Dünyasında İş Birliğinin Çok Boyutlu Güçlendirilmesi” temasıyla düzenlenen programa, Niğde Valisi Mustafa Koç, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, paydaş Üniversitelerin temsilcileri, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, davetliler ve çok sayıda uluslararası öğrenci ile Üniversite öğrencisi katıldı.

Yoğun katılımla gerçekleşen ve protokol konuşmaları ile başlayan açılış töreninde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu; “Coşkuyla izleyeceğimiz, üç ortak üniversitenin halk dansları ve müzik ekiplerinin katılımıyla, Türk kültürünü sergileyen bir şölen tadında geçecek olan “Kökümüz Bir Türküz Festivali”ni de kapsayan Sempozyumumuz, birçok katkısının yanında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, herhangi bir Türk Cumhuriyetindeki öğrencinin, bir başka Türk Cumhuriyetindeki üniversitede okumasının önünün açılması ve teşvik edilmesi, ortak projelerin geliştirilmesi, bilimsel işbirliklerinin yatırıma dönüşmesi, ortak sanatsal faaliyetler gerçekleştirme gibi konularda üniversitelerin öncü olmasının sağlamasına da katkı sunmaktadır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Uslu, Türk Dünyasını akademik anlamda bir çatı altında toplayarak, ortak hedef sahibi kardeşlerimizle bizleri bir araya getiren ve yapısıyla bir gelenek oluşturmuş, ülkemizdeki en prestijli bilimsel etkinliklerden biri haline gelmiş olan, 9. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’muzun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek noktaladı.

Niğde Tahinlisi, Ramazan ayının vazgeçilmezi Niğde Tahinlisi, Ramazan ayının vazgeçilmezi

Büyük bir coşkuyla Üniversitede başlayan 9. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, akademisyen ve öğrencilere, uluslararası anlamda, Eğitim, Siyaset, Ekonomi, Dil ve Edebiyat, Kültür-Sanat, Basın ve Yayın alanlarındaki iş birlikleri, Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk ve Dünya Edebiyatlarının İlişkisi ve Etkileşimi, Avrasya Devletleri ve Toplulukları Tarihi, Avrasya’nın Tarihi Değerleri, Bölgede Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Uygulamalar, Avrasya’da Kültürlerarası İlişkiler, Avrasya’da Bölgesel Sorunlar ve Çözümler, Bölge Devletleri ve Topluluklarının Siyasi İlişkileri, Türk Dünyasında Ekonomik Sorunlar, Avrasya’da Ekonomik İlişkiler, İş birliği ve Bütünleşme, Türk Cumhuriyetlerinde Para ve Maliye Politikaları, Türk Dünyasında Din, Felsefe ve Hukuk ile daha birçok konu hakkında fikir alışverişinde bulunma fırsatı sağlıyor.

9. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunda panellerin yanı sıra ayrıca “Kökümüz Bir Türk’üz” Festivali kapsamında, konser, halk oyunları ve oyun gösterileri de gerçekleştirilecek olup etkinlikler bugün sona eriyor.

Editör: TE Bilişim