Niğde'de "Yapısından doğasına Niğde motiflerinin dili" konulu serginin açılışında, geleneksel lezzetler ikram edildi, defile düzenlendi.

Niğde ve Mersin Valiliğinin koordinesinde eski Endüstri Meslek Lisesi Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Mersin Olgunlaşma Enstitüsünce Niğde'nin kültürel motiflerinin işlendiği dokuma, giyim, seramik, cam, iğne oyası, nakış, çanta, tablo, vazo ve takı gibi el emeği ürünler sergilendi.

Şehrin geleneksel lezzetlerinin ikram edildiği etkinlikte, Niğde yöresine ait kıyafetlerin sunulduğu defile, katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Niğde Valisi Cahit Çelik'in eşi Nermin Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, etkinliğin kentin kültürüne katkı sağlayacağını söyledi.

10 bin yıllık tarihiyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış ilimiz Niğde’nin zengin kültürünün nakış nakış işlendiği eşsiz motifler ve desenlerin sergilendiği sunum programında,  sergilenen ürünlerin, Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Niğde Kültür Müzesinde sergileneceğinin de müjdesini verdiği konuşmasında Vali Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik , “Cumhuriyetimizin 100. yılında, aylardır heyecanla beklediğim bu etkinlikte buluşmak ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumu belirtmek isterim. Şanlı ülkemin şanlı bayrağının dalgalandığı Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında, kutlu olsun! Bugün burada Mersin Olgunlaşma Enstitüsünün hazırlamış olduğu “Yapısından Doğasına Niğde Motiflerinin Dili” teması kapsamında toplanmış bulunmaktayız. Bu proje duyduğumuz ilk andan itibaren bizde merak uyandıran ve hazırlık aşamasının her anında bizi heyecanlandıran bir çalışma olmuştur. Niğde Valiliği olarak şehrimize kültürel katkı sunacağından şüphe duymayacağımız bu etkinliğin tek boyutlu bir etkinlik olmadığını özellikle belirtmek isterim. Uzun süren araştırma çalışmalarının tasarıma dönüştüğü; bu tasarımların renginden motifine en ince ayrıntısına kadar düşünülerek birçok kez revize edilerek ürüne evrildiği bu eserlerin aynı zamanda şehrimizde yeni kurulacak olan Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Niğde Kültür Müzesinde sergileneceğinin de haberini vermek isterim. Biliyorsunuz ki; Niğde, yüzyıllardır Türk- İslam sanatının yaşatıldığı ve yaşatılmaya devam edildiği kıymetli bir şehirdir. Beyliklerden, Selçuklulara; Osmanlıdan, Cumhuriyete sanatsal zenginliklerle yoğrulmuş olan Niğde’nin sokakları, camileri, medreseleri, evleri, dokumaları, yöresel kıyafet ve lezzetleri nesilden nesile aktardığımız kültürel mirasımızdır. Şehrimizin sembolü olan çift başlı kartalın, maneviyatımızın sembolü olan altı kollu yıldızın ve nice Türk motiflerinin atalarımızdan bizlere bırakılmış olan Ak Medreseyi, Alâeddin Camiyi ve Sungur Bey Camiyi bezediği bu mirasa sahip çıkmak en önemli görevlerimizden biridir.

Niğde Şehir Müzesi Niğde Şehir Müzesi

Bu misyonla Mersin Olgunlaşma Enstitüsünün Niğde’nin geleneksel motiflerini geleceğe taşımak adına birebir çalıştığı ve yeni bir stil ile modern bir görünüme kavuşturduğu ürünler elbette ki çok değerlidir. Bu değerin ortaya konulmasında emeği geçen tüm Mersin Olgunlaşma ailesine ve bizleri bu etkinlikte yalnız bırakmayan Sayın Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’a ve değerli eşleri Yıldız Pehlivan’a teşekkür ederim. Türk motiflerinin Cumhuriyeti renkleriyle parlattığı nice 100 yıllara diyor; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce'nin eşi Sevim İnce, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Göçer, organizasyonda, Niğde'nin kültürel, sanatsal, toplumsal ögelerini dikkate alarak geleneksel tasarımlar hazırladıklarını dile getirdi.

Editör: Selim GÖKEL