Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde Doğumunun 95. Yıl Dönümüne İthafen Cengiz Aytmatov ve Doğumunun 100. Yılına İthafen Baken Kıdıkeyeva Anma Programı düzenlendi. 

Üniversite ile TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) ve Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Üniversite akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program, fuaye alanındaki Cengiz Aytmatov ve Baken Kıdıkeyeva Resim Sergisi'nin açılışıyla başladı. Akabinde  saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu programda, Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan belgeselin gösteriminin ardından dokuz yaşındaki Aras Bulut Selvi tarafından Manas Destanı seslendirildi. 

"Aytmatov Türklüğün Tüm Dünyadaki Sesidir"

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Cengiz Aytmatov, hiç şüphesiz Kırgız Edebiyatı deyince akla gelen ilk isimdir. Ancak onun ismi Türk Dünyası’nın bir parçası olan Kırgızistan’la sınırlı değildir. Aytmatov, Türklüğün ve Türk edebiyatının tüm dünyadaki sesidir. Cemile’sinde gerçek aşkı, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’da sevgi ve fedakârlığı, ‘Toprak Ana’da tabiat ve insan ilişkisini anlatırken, bu eserlerinde Kırgız halkının kültürünü ve toplumsal değerlerini de okuyucuya tanıtmıştır.” dedi.

Anma programımız kapsamında anılan bir diğer önemli ismin Kırgız Halk Sanatçısı Baken Kıdıkeyeva olduğunu belirten Rektör, konuşmasında "Kıdıkeyeva, kardeş Kırgız halkının yetiştirdiği çok önemli bir halk sanatçısıdır. Malumlarınız olduğu üzere TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 39. Dönem Toplantısı’nda 2023 yılı Baken Kıdıkeyeva’nın aziz hatırasına anma yılı olarak ilan edilmiştir. Kırgızistan’ın sinema ve tiyatro alanlarında uluslararası gururu olan bu isimle ilgili Üniversitemizde bir anma programı düzenleniyor olması da bizim için ayrı bir mutluluktur." ifadelerini kullandı.

Programda ayrıca TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu da bir konuşma yaptı.

Misafir Kırgız Sanatçılardan Monolog ve Müzik Dinletisi

Programda ayrıca Kırgızistan Halk Sanatçısı Nasira Mambetova Monolog gösterisi sergilerken, Ses Sanatçısı Gulira Kasımkulova ve Komuz Sanatçısı Nasiba Kalmamatova tarafından müzik dinletisi icra edildi.

Program hediye takdimi ve günün anısına çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile son buldu.

bzoj5jpv

v1eqrjgg

Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği

Editör: Selim GÖKEL