Nevşehir’den Niğde’ye gelen Bakan Demir’i Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir’i Niğde Valisi Âlim Barut, Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Ayduğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın yanı sıra  Kurum müdürleri ve temsilcileri karşıladı.

Valilik ziyaretinden önce vatandaşın arasına da karışan Bakan Demir, çocukların yanı sıra vatandaşlarla da sohbet etti. Niğde Valisi Âlim Barut, bakan Demir’e brifing verdi. Bakan Demir, yapı denetimi, enerji kimlik belgesi gibi konulara değindi.

01 Ocak’ta Yapı Denetimi ile Enerji Kimlik Belgesi uygulamasına geçtiklerini hatırlatan Bakan Demir; “Bu belge olmadan inşaat olmuyor. 2012’nin başından itibaren belgeli usta çalıştıracak. Bizler bunların uygulanmasını önemsiyoruz” dedi.

Demir; “Bayındırlık Bakanlığı; proje, yatırım, yapım, tasarruflu yapı yapılması konusunda ve mümkünse tükettiği enerjiyi üreten bir yapılara geçişi istiyoruz” şeklinde konuştu.

BELDES’e 400 Milyon lira aktarıldığını, ödeneğin 2011 yılında dağıtılacağını söyleyen Bakan Demir; “KÖYDES projeleri devam ediyor. İl özel idareleri teşvike diyoruz. Bugünkü programımız hizmet noktasında Bakanlarımız Anadolu’da yoğun bir çalışma programı izliyor” dedi.

Niğde’nin kendine has tarihi ve kültürü ile önemli bir şehir olduğuna vurgu yapan Bakan Demir; “Bizim de görevimiz verimli altyapıları tamamlamak ve güzel bir şehirleşme yapmaktır” dedi.

Sağlıklı ve az kaynak kullanarak kentleşme gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Bakan Demir, bu bölgenin hedefledikleri uygulamaya yatkın olduğunu belirterek; “Nevşehir ve Niğde’yi bir bölge kabul edip, geleneksel yapıları yapmaya çalışacağız. Projelerimiz bu noktada olacak” diye konuştu.

Bilimsel çalışmalar eşliğinde gelecek nesillere tarihi özellik taşıyan yapılar intikal ettireceklerini vurgulayan Bakan Mustafa Demir, bu yapıların tasarruflu yapılar olacağını belirterek; “Kayseri Balıkesir, devam ediyor, gelecek yıl Niğde ve Nevşehir’de olacak” dedi.

Ülkemizin Planlama konusunda yetki noktasında zaaf yaşadığının altını çizen Bakan Demir; “Yapım ve denetim konusunda Bakanlığımız çok önemli noktada. Sanayi ve yatırım konusu Bakanlığımızda, çevre düzenlemeleri yetkilileri İl Özel İdaresinde. Konu bizim tarafımızdan izlenecek. Önümüzdeki hafta belli olacak. Yapı Denetimden kaynaklanan bir durum söz konusu değil. Yapılan işten kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yapı denetimi noktasında yaygınlaşmasının ne kadar önemli olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade eden Bakan Demir; “Aslında bu yetki yerel yönetimlerde olmasına rağmen bu performans henüz sağlanamadı. 2001’den bu yana 19 İlde uygulanan Yapı Denetiminin başarılarını gördük. Bakanlık, İl Özel İdaresi ve Belediyelerle koordinasyonla % 100’e yakın bir oranda denetlemiş olacağız. Son 5 yılda ciddi hız verildi. Zamanla bu olumsuz yapı stoklarından kurtaracağız” dedi.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, daha sonra Niğde Belediyesini ziyaret etti. Bakan Demir, Belediyeyi ziyaretinde Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ile Niğde’nin imar yapısı ve değişen Yapı Denetimi kuralları konusunda sohbet etti.

Bakan Demir’in Belediyeyi ziyaretine Vali Alim Barut ile Rektör Prof. Dr. Adnan Görür de katıldılar. Bakanlık olarak yeni yapılar konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Demir, Niğde ve Nevşehir’in kendine has toprak özelliğine de değindi.

Niğde’de mimari konusunda zenginliklerin değerlendirilmesi ve bir sonraki nesle bırakılacak binalar inşa edilmesini de önemsediğini söyleyen Bakan Demir, Rektör Görür’le de üniversitedeki mimarlık bölümünün geliştirilmesinin öneminin altını çizdiler.

Niğde Valisi Alim Barut’un ifade ettiği yurt binası ve mevcut yurtların yetmemesi durumunu da gündeme getiren Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Niğde Bayındırlık İl Müdürü Ahmet Akaycan’a 2012 eğitim öğretim dönemine kadar yeni yurt inşaatının bitirilmesi talimatını verdi.

Daha sonra Kadastro Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Ak Parti Niğde İl Başkanlığını ziyaret eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Niğde’de gezi ve incelemelerini tamamladıktan sonra İlimizden ayrılarak karayolu ile Ankara’ya hareket etti.

Haber : Arif Acındı - Dahi Gedik

Editör: TE Bilişim