Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ve Niğde’de gerçekleştirilen Uluslararası Elma Fuarında, elma yetiştiriciliğiyle ilgili sergiler yer alıyor.

Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Elma Üreticileri Birliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle köy garajı yanındaki alanda gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik,  

Kentin, tarımsal anlamda Türkiye'de kendine yetebilen illerden biri olduğunu belirten Çelik, şehrin patates, kuru fasulye ve çavdar üretiminde birinci, beyaz lahana ve elmada ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Başkan Özdemir’in Anneler Günü Mesajı Başkan Özdemir’in Anneler Günü Mesajı

Belediye Başkanı Emrah Özdemir de elmanın Niğde için çok önemli bir ürün olduğunu ifade etti.

"Niğde" denilince akla "elma" gelmesini istediklerini vurgulayan Özdemir, "Geçmişteki bütün arşivlere baktığınız zaman Niğde'nin elma üretiminde ne kadar eski olduğunu çok rahat görebilirsiniz. Geçmişte ne kadar önemliyse, bundan sonrasında da daha önem arz ettiğinin farkındayız. Niğde elma üretiminde Türkiye'de kesinlikle birinci sıraya çıkacaktır. Sonrasında da zaten şu anda da dünyada adından söz ettiriyor. Dünyada elma olarak marka haline gelecektir. Niğde elması da marka olması gerekiyor. Ticaret ve Sanayi Odamız 'Niğde Misket Elması'nın coğrafi işaret almasıyla alakalı çalışmalara başladı." diye konuştu.

Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan da Niğde'de Uluslararası Elma Fuarı'nın ilkini gerçekleştirmenin onurunu yaşadıklarını bildirdi. Kaplan, "Türkiye'nin elma üretiminde dünyada 3'üncü sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Ciddi bir üretimimiz var. Bunu artırarak devam ettirmek istiyoruz. Niğde, Türkiye'de yaklaşık 600 bin ton üretimle ikinci sırada yer alıyor. Büyük bahçelerin ilimizde olması, dışarıdaki ilgiyi artırıyor." dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversite olarak birçok alanda başarılı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Niğde’nin net ihracatçı bir il durumunda olduğunu belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, “Niğde’de dış pazarların ihtiyaçlarına uygun bir üretim metodunu takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Elma üretimiyle ilgili makine, ekipman gübre ve ilaçların sergilendiği, pazar günü sona erecek fuarda, ulusal ve uluslararası yaklaşık 140 firma yer aldı.

1274667

nigde-valiligi-nigde-belediyesi-il-tarim-ve-orman-mudurlugu-005

nigde-valiligi-nigde-belediyesi-il-tarim-ve-orman-mudurlugu-004

nigde-valiligi-nigde-belediyesi-il-tarim-ve-orman-mudurlugu-001

nigde-valiligi-nigde-belediyesi-il-tarim-ve-orman-mudurlugu-006

Editör: Selim GÖKEL