HDK(Hakların Demokratik Kongresi) Niğde İl Meclisi Halkevleri salonunda toplanarak İl yürütmesini seçip, komisyonlarda çalışacak gönüllü üyelerini belirledi. HDK geçen yıl Ekim ayında gerçekleştirdiği kuruluş kongresinden sonra ülke geneline tüm illerde 11 bölge üzerinden örgütlenme çalışmalarına başlamış, örgütlendiği her yerde sürece müdahil eylem ve etkinlikleri örmeye başlamıştı.


    Kuruluş  bildirgesinde “Bizler, halklarımıza yöneltilmiş tüm baskı ve haksızlıkları ortadan kaldırmak, barış içinde ve insanca yaşayabileceğimiz bir Türkiye’yi kurmak üzere bir araya geldik.” Diyerek belirten sistem muhalifi tüm güçleri tek , tek bireyleri hiçbir ayrım gözetmeden ve ayrıcalık yaratmadan “tam demokratik” bir zeminde mücadele içinde geleceği örgütlemek için kuruluş çalışmalarını yoğunlaştıran HDK bileşenleri yeni bir tarz ve yeni bir solukla ;
    “Türkiye'nin baskı ve sömürüye dayalı sistemi, egemenlerin iki ana siyasal akımı tarafından sürekli olarak yeniden üretilmekte, buna karşı mücadele eden tüm toplumsal direniş odakları ise baskı altında tutulmaya çalışılmaktadır. Ancak her dilden ve kültürden Türkiye halkları, mevcut sistemin ömrünü uzatmak için birbiriyle yarışmakta olan bu iki akım arasından birini; egemenlerin dayattığı neoliberal ve anti-demokratik düzen içinde, Türk-İslam sentezci veya ulusalcı anlayışlardan birini tercih etmek zorunda değildir” i hep birlikte dillendirip iktidarı hedefleyen sistem karşıtı güçleri tabandan tavana doğru örgütleme anlayışla hareket edeceklerini ifade ettiler.
      “Bugün dünyada hâkim olan kapitalist sistem, toplumsal yaşamı yıkmakta, insanı yalnızlaştırmakta, bireyi kendi emeğine, kimliğine, topluma ve doğaya yabancılaştırmaktadır. Bu durum karşısında ortak mücadele ve dayanışma ruhunu yeniden kurmak, sisteme karşı direnişin en önemli adımıdır.”Tespitinde bulunan HDK üyeleri “Halktan, ezilenden, yok sayılandan, doğadan, emekten, özgürlükten, eşitlikten, barıştan, adaletten ve demokrasiden yana olanların yeni bir toplum, insanca bir yaşam için ortak mücadeleyi örgütlemelerinin zamanıdır.” Diyerek “ Her türden baskı, sömürü ve ayrımcılığa karşı olan birey ve örgütlerin, halkın kendi yönetimini kurmasını sağlamak üzere, birlikte mücadele etmesinin de zamanın” geldiğini ifade ediyorlar.
      HDK Niğde Meclisini oluşturan siyasi parti çevreleri, dernekler ve tek, tek bireyler de yapılan ilk meclis toplantısında “Artık birleşik ve güçlü bir mücadele hem daha gerekli hem de daha mümkündür. Meclisimiz bunun temel gücü olmaya Niğde’miz içinde adaydır.” İradesini net bir şekilde göstereceklerini söylediler.
      İlimizle ilgili tüm sorunlara dikkat çekmek, çözümü için neler yapılacağını önermek ve önerilerin hayat bulması için takipçisi olacaklarını açıklayan meclis üyeleri neler yapacaklarını şöyle özetlediler.:
       “Meclisimiz, tüm demokratik muhalefet güçlerinin mücadele alanlarını, ortak mücadele alanı olarak görür ve buradan güç alır. Niğde İl Meclisi ülkemiz genelinde tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin; işçilerin, emekçilerin, göçmenlerin, kadınların, köylülerin, gençlerin, emeklilerin, engellilerin, LGBT bireylerin, dışlanan ve yok sayılan bütün milletlerin, tüm inanç topluluklarının, yaşam alanları tahrip edilenlerin buluştuğu ortak zeminden güç alarak ülke gündemine düşen tüm yakıcı sorunlarında takipçisi olarak örgütlü tepkilerini çeşitli eylem ve etkinliklerle Niğde kamuoyuyla paylaşacaklarını, “bu çalışma sürecinde farklılığımızı ve çeşitliliğimizi birlikte mücadelemizi güçlendirecek temel politik değerler olarak gördüklerini, tüm ezilenlerin birliği için Niğde de attığımız bu ilk adımda herkesi birlikte yol almaya çağırdıklarını” da ifade ettiler.
      HDK Niğde İl Meclisi, gençliğin gündemdeki sorunlara ilişkin görüşlerini çözümü için aktif mücadele yöntemlerini ifade edecekleri bir zemin olduğunu belirterek gençlik meclisinin oluşumu yönünde çalışmalara derhal başlanması gerektiğine vurgu yapıp

 “HDK olarak, yaş ve tecrübe hiyerarşisini (gerontokrasi) reddettiklerini” de belirttiler