Cumhuriyet Bayramı mevcut iktidar  döneminde  çeşitli gerekçeler gösterilerek her geçen yıl daha sönük,  sessizce  kutlanıyor.

Tartışmalı referandumun ardından getirilen başkanlık sistemi ile Cumhuriyet'in temel ilkelerinin varlığı, işlevi ve hedefleri  tartışılıyor.

Yönetim, demokrasi,  hukuk, adalet, sosyal ve yaşam biçimi olan Cumhuriyetimize  son yıllarda oluşan bilinçli  dönüştürme  çabaları ile Cumhuriyet ilkelerine yerine farklı ilkeler oturtuldu. 

 Halkçılık yerine, sınıf kayırmacılığı.

Milliyetçilik  yerine,  körlük, bağnazlık ve ırkçılık.

Devletçilik yerine, halkın malını peşkeş çekme ve ekonomik dengeyi yitirme.

Laiklik yerine devlet tarafından dincilik, tarikat dayatması ve kayırması.

İnkilapçılık yerine bilim, sanat, kültür kısırlığı....hiçliği.

Onlarca kopyala yapıştır Cumhuriyet Kutlama mesajları geldi... Var olan şey, yaşayan şey kutlanır. 

Çelenk sunumundan, bir kaç veciz söze kadar indirgenen kutlamalardan oluşmuş haber aynen aşağıda.

(Selim GÖKEL'in yorumu)

 *******

Resmi Tören'den protokol fotoğrafı... 

Niğde’de Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

Ekim Cumhuriyet Bayramı 97. Yıl dönümü kutlamaları 28 Ekim 2020 Çarşamba günü saat 13.00´te Şehit Ömer Halisdemir meydanında Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın ardından çelenk sunma programı son buldu. Kutlama programı Niğde’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yılı kapsamında Valilik bahçesinde tebrikat töreni düzenlendi. Törene Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri, STK’lar ve az sayıda vatandaşlar katıldı.

Pandemi nedeni ile Niğde Valiliği bahçesinde düzenlenen törende tebrikleri kabul eden Vali Yılmaz Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

Vali Yılmaz Şimşek, konuşmasında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, bundan tam 97 yıl önce 29 Ekim 1923 tarihinde, kurtuluş mücadelesi sonrası ülkenin yeniden inşası için attığı en önemli adım olan Cumhuriyet’in ilanının 97. yıldönümünü hep birlikte kutlamanın onur ve gururunu yaşamaktayız. Maalesef 23 Nisan ve 30 Ağustos’ta olduğu gibi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı da pandemi dolayısıyla kısıtlı bir şekilde kutluyoruz. Ancak biliyoruz ki; her ne olursa olsun Yüce Türk Milletinin kalbindeki heyecan ve coşku ilk günkü gibi devam etmektedir. İnşallah, bu bulaştan bir an önce kurtulup o heyecan ve coşkuyla bayramlarımızı hep birlikte kutlamaya devam edeceğiz” dedi.

Yılmaz Şimşek’in konuşmalarının ardından Tebrikat Kabul Töreni sona erdi.

*****

CHP'den Alternatif Cumhuriyet bayramı Kutlaması

Cumhuriyetin kuruluşunun 97.Yıldönümü nedeni ile CHP Niğde İl Başkanlığının organizesiyle alternatif bayram kutlaması gerçekleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde İl Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için bir kutlama programı gerçekleştirdi. Programda, CHP'liler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunup saygı duruşu ve istiklal marşı okuyup karanfil bıraktı.

Niğde Hükümet meydanında gerçekleştirilen kutlamaya CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP İl Başkanı Erhan Adem, CHP Niğde İl teşkilatı, Atatürkçü düşünce derneği üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan CHP İl Başkanı Erhan Adem; “bugün büyük bir gururla Türkiye Cumhuriyetinin 97’inci kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Tarihin en onurlu kuruluş mücadelelerinden bir tanesini vermiştir. Ya İstiklal Ya Ölüm diyebilecek kadar inançlı ve boyun eğmez bir halkın, tarihin en güçlü, en cesur lideri tek ve gerçek başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde karanlıktan aydınlık bir geleceğe yürüme azminin en büyük eserini kutluyoruz. Türk milleti için Cumhuriyetimizin her bir bireyin ortak bir geçmişte onurlanıp yine ortak bir geleceğe umutla bakabildiği layık temellere dayalı eşit özgür bir hukuk devletinde. Etnik kökeni, inancı ve cinsel kimliği ne olursa olsun kendisini güvende hissettiği yurttaş olmanın aslında kendisini yönetenleri bizzat seçen en üst makam olduğu bilinciyle yaşaya bildiği gerekirse ölmeyi göze almış asla teslim olmamış ve uygar dünyada tarihten aldığı birikim ve güç ile var olmayı sonuna kadar hak etmiş halkımızın insan olmaya yanaşır bir var olma savaşının sonucunda elde ettiği en kutsal zaferin adıdır Cumhuriyetimiz. Bu kutsal zafer Türk milletinin sonsuza kadar taşıyacağı bir emanettir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir der Ulu Önder Atatürk. Yurdumuzun her köşesinde hukukun üstünlüğü ve adil yargılamanın sorgulanmadığı herkesin yargıya yürekten inandığı, kadın erkek eşitliğinin sağlanarak toplumun temel yapısının sağlamlaştırıldığı eğitim ve sağlıkta sosyal devlet ilkesiyle yurttaşların insan onuruna uygun yaşamalarının sağladığı bir yöntemdir biçimidir” dedi..

Adem; “Eşit, özgürlük ve yurttaşlık temelinde Cumhuriyetimize hep birlikte sahip çıkmamız gereği asla kuşku duyulmaz bir gerçeklik ve barış içerisinde yaşanacak aydınlık güzel günlerin var olma nedenidir Cumhuriyet. CHP Niğde İl başkanı olarak başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarının, bu topraklar için canını vermiş bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar ilkelerinden ödün vermeden çağdaş dünyada hak ettiği yerde var olmaya devam etmesi için mücadele edeceğimizi bir kez daha tekrar ediyorum. Türk Milletinin Cumhuriyet bayramı kutlu olsun” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıktığında ülkenin dört bir yanı işgal altında İç Anadolu’ya hapsedilmiş bir ülkeydi. O gün bir meşale yandı ve bu ülke işgalcilerden kurtarıldı. Bu ülkenin insanlarının kul olmaktan yurttaşlığa ereceği Cumhuriyetin kuruluşu gerçekleşti. Böylece bugün Cumhurbaşkanlığı makamında oturanlar, Bakan olanlar ve milletvekili olanların varlığı sağlandı. Eğer Cumhuriyet olmasaydı bugün o makamlarda onlar oturmayacaklardı. Böylesine kutsal halkın kendi yöneticilerini seçebildiği rejimin adıdır Cumhuriyet. Cumhuriyet Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde doğan insanın insanca yaşayacağı şartları oluşturan bir sistemin adıdır. Bu bayramın dahi Pandemi gerekçesiyle yasaklanıp halkın bayramını kutlamasını engellenmesini kabul etmiyoruz. Eğer geleceğimiz güzel kılınacaksa birliğimizi kardeşliğimizi sürdürecek rejim in adı da Cumhuriyettir. Bu bağlamda Cumhuriyet Bayramınızı içtenlikle kutluyorum” diye konuştu.

CHP'lilerin kutlama fotoğrafı

Editör: TE Bilişim