Dünyanın neresine giderseniz gidin reyting sıralamaları hep baş ağrıtır.Televizyonlar için bu böyle de, üniversiteler, vergi rekortmenleri veya gazetelerin tirajları açısından farklı mı?
Alın birini vurun diğerine.
Örneğin televizyonlar, akşam 8’de yayına giren programla, geçe yarısından sonra yayınlananları aynı sıralamaya koyup, sonra da akşam programları çok, gece saat 01.30’da girenler az izleniyor diye ahkam kesiyorlar. Sanki aksi bir durum söz konusu olacakmış gibi.
Böyle saçmalık olur mu demeyin. Bal gibi oluyor. Hem de her alanda...
Keyfe keder listeler, her sektörde olabilir ama aklın, bilimin, eğitimin söz konusu olduğu yerlerde asla olmamalıdır.
İşte bu yüzden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından önceki gün açıklanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik listesi, akademik camiada tartışmaları da beraberinde getirdi.
Dereceye girenler belki biraz sevinmişlerdir ama diğerleri burunlarından soluyor!..
Çalışsınlar, onlar da üst sıralara tırmanırlar yaklaşımı ise saçmalığın en büyüğü olur.
Bu yöndeki performansı en iyi 50 üniversitenin yer aldığı listede Galatasaray Üniversitesi en alt sırada yer alıyor. Oysa aynı üniversite, en yüksek puanla öğrenci alan üniversitelerin en başında geliyor. İlk 100’e giremeyen GSÜ Hukuk’a giremiyor. Aynı şekilde ilk 5’te gözükmeyen Boğaziçi de öğrencilerin gözdesi. Yani öğrenciler yanlış mı yapıyor? Hiç sanmıyoruz..
Tıpta ekol üniversitelerin sıralamanın en altlarında yer almaları da, kriterlerin, daha çok mühendisliğe yönelik olduğunun en önemli göstergesi. Keşke üniversite yerine bilim dallarına göre bir liste hazırlansaydı, çok daha doğru olurdu...

Kriterler neler?
Türkiye’de ilk kez hazırlanan Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi sıralamasında öğretim üyesi 50’nin altında olan üniversiteler, değerlendirmeye alınmadı.
Bu yüzden söz konusu çalışma Türkiye’deki 168 üniversitenin 126’sını kapsıyor.
Peki Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi, hangi kriterlere göre belirlendi? İşte o kriterler:
- Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği,
- Fikri mülkiyet havuzu,
- İşbirliği ve etkileşim, girişimcilik,
- Yenilikçilik kültürü,
- Ekonomik katkı ve ticarileşme.
Bu kriterlere göre bir sıralama ne kadar adil? Ve ne kadar ciddiye alınır?
Bunu zaman gösterecek.
Peki aşağıdaki liste, öyle ya da böyle bir gerçeği yansıtmıyor mu?
Elbette yansıtıyor.
Ama üniversitelere nereden baktığınıza bağlı.
50 farklı kriter getirip, 50 farklı liste yapabilirsiniz.
Keşke bu sıralamada, yukarıdaki kriterlerin yanı sıra, alınan araştırma projeleri ve söz konusu patentlerin piyasa değerleri dikkate alınsaydı!..
Yani girişimcilik ruhu ve alınan patentler, üniversitelere ve ülkeye ne kadar para kazandırıyor???

İşte o sıralama
Sabancı Üniversitesi (84), ODTÜ (83) İD Bilkent Üniversitesi (70), Özyeğin Üniversitesi (69), İTÜ (67), Boğaziçi (65) İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (58), Koç (57), Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (57), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (54), Hacettepe Üniversitesi 849), Ege Üniversitesi (47), Erciyes Üniversitesi (46), Süleyman Demirel Üniversitesi 845), Gazi Üniversitesi (44), Selçuk Üniversitesi 843), Çankaya Üniversitesi (43), Bahçeşehir Üniversitesi (43), Yıldız Teknik Üniversitesi (41), Çukurova Üniversitesi (41), Yeditepe Üniversitesi (40), Akdeniz Üniversitesi (39), Ankara Üniversitesi (37), Kocaeli Üniversitesi (37), Uludağ Üniversitesi (37), Atılım Üniversitesi (35), Dokuz Eylül Üniversitesi (35), Gaziantep Üniversitesi (33), Mersin Üniversitesi (33), Kadir Has Üniversitesi (33), Karadeniz Teknik Üniversitesi (32), Işık Üniversitesi (31), Atatürk Üniversitesi (31), İzmir Ekonomi Üniversitesi (31), İstanbul Üniversitesi (30), Düzce Üniversitesi (30), Anadolu Üniversitesi (30), Sakarya Üniversitesi 829), Fırat Üniversitesi (29), Pamukkale Üniversitesi (29), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (28), Niğde Üniversitesi (28), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (27), Trakya Üniversitesi (26), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (25), Okan Üniversitesi (24), Marmara Üniversitesi (24), Uşak Üniversitesi (23), Galatasaray Üniversitesi (22), Abant İzzet Baysal Üniversitesi (22)
Özetin özeti: Reyting sıralamaları, önemli sorumluluklar gerektirir. Gaza gelerek ya da etki altında kalarak yapılan her çalışma, maksadı aşıp zarar verir bir noktaya gelir ki, buna da hiç kimsenin hakkı olmamalı!..