WhatsApp Image 2023-11-10 at 14.03.21

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin kapanışı, festivalde Ön Jüri Özel Ödülü alan “Suriyeli Kozmonot” ve Kısa Metraj Belgesel Film Kategorisi 2023 Yılı Üçüncülük Ödülü’ne layık görülen “Vira” isimli filmlerin gösterimleriyle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizde gerçekleşen programa, Rektör  Prof. Dr. Hasan Uslu, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Şerife Türkeş, Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Uluslararası Resim Sergisi düzenlenen törenle açıldı Uluslararası Resim Sergisi düzenlenen törenle açıldı

“Üniversitemiz Festivalin İlk ve En Önemli Paydaşı”
Programda açış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitelerinin Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin ilk ve en önemli paydaşı olduğunu ifade etti. Fikri temelleri Üniversitemizde atılan ve Türk Dünyası’nın en önemli kültür-sanat etkinliklerinden olan bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür eden Rektörümüz Uslu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Festivalimiz, inanıyorum ki daha nice yıllar sürerek uluslararası sanat dünyasında daha da prestijli hale gelecek. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bilim, eğitim-öğretim, ar-ge ve inovasyonun yanında kültür-sanat alanında da “topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olma” vizyonuyla yürüttüğümüz çalışmalarımızla bu tür önemli etkinliklere her zaman destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz.”

“Festival 6 Şubat Depreminde Hayatını Kaybeden Vatandaşlarımıza İthaf Edildi”
Festivalin bu yıl “Dilde Birlik 9 Ülke 9 Şehir 1 Festival” temasıyla gerçekleştirildiğini ve 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ithaf edildiğini belirten Rektör Uslu, festivale 23 farklı ülkeden 372 belgesel filminin katıldığını, ancak bunlar arasından temaya uygun olarak seçilen 151 filmin ise jüri üyelerinin değerlendirmelerine sunulduğunu kaydetti. Rektör  Uslu ayrıca şunları söyledi: “2023 Yılı Türk Dünyası Yaşam Boyu Onur Ödülü, Türk Dünyası Onur Ödülü, Öğrenci Belgesel Film Ödülü ve özel ödüller gibi birçok kategoride değerlendirilen bu filmler ödüllerine Ankara’da düzenlenen törenle kavuşmuştur. Ödül almaya hak kazanan bu filmlerin gösterimleri ise açılışı Azerbaycan’da olmak üzere, sırasıyla Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılmıştır.”

“Kapanış, Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in Manevi Şahsında Türk Dünyasının Tüm Şehitlerine İthaf Edildi”
Festivalin kapanışının son olarak Türkiye’de gerçekleştirildiğini ifade eden Rektör  Uslu, “Bu kapsamda kapanış gösterimleri festivalde Ön Jüri Özel Ödülü alan “Suriyeli Kozmonot” ve Kısa Metraj Belgesel Film Kategorisi 2023 Yılı Üçüncülük Ödülü’ne layık görülen “Vira” isimli filmlerin Üniversitemizde gösterimleriyle tamamlanacak. Kapanışı adını şeref, onur ve gururla taşıdığımız hemşerimiz, Kahraman Şehidimiz Astsubay Ömer Halisdemir’in manevi şahsında Türk dünyasının tüm şehitlerinin aziz hatıralarına ithafla gerçekleştireceğiz.” dedi. Rektör Uslu konuşmasını tüm ödül alan film yönetmenlerini tebrik ederek tamamladı.

 Teşekkür Plaketi Takdim Edildi
Açış konuşmalarının akabinde Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir tarafından Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu’ya festivale vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. 
Program, festivalde Ön Jüri Özel Ödülü alan “Suriyeli Kozmonot” ve Kısa Metraj Belgesel Film Kategorisi 2023 Yılı Üçüncülük Ödülü’ne layık görülen “Vira” isimli filmlerin gösterimlerinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 14.03.19

Editör: Selim GÖKEL