Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım merhametli, hayırsever, hoşgörülü, İslam’a son derece bağlı bir Türk anasıdır. Şimdi onun gerçek hayatının bir kesitini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mustafa Kemal’in, devlet ve millet adına bu denli büyük fedakârlıklara katlanmasının altında yatan gerçek, onun aile geleneklerine son derece bağlılığından kaynaklanmaktadır.
Zübeyde Hanım, 28 Ekim 1921 tarihinde Daruşşafaka’ya 20 bin kuruş, bugünün parasıyla iki milyon TL bağışta bulunmuştur. Bu paranın karşılığında her yıl Kadir gecesinde Daruşşafaka öğrencileri tarafından Kur’an-ı Kerimi hatim indirilmesini ve buradan hâsıl olacak sevabın çocukları ve diğer akrabalarının ruhlarına bağışlanması karşılığında onlara ücret ödenmesini şart koşmuştur.
Zübeyde Hanımın kızları; İsmet, Naciye ve manevi evladı Rabia, oğulları Ömer ve Ahmet vefat etmişler, hayatta olan Mustafa Kemal ve Makbule ile birlikte (6) altı çocuğu bulunmaktaydı.
Zübeyde Hanımın ilk eşi ve Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Bey’in belgede adı “Ali” olarak geçmektedir. Mustafa Kemal’in üvey babası Ragıp Bey’in akrabalarını da içine alan resmi vasiyetname aşağıda belirtildiği şeklinde düzenlenmiştir;
“Hicri 1337, Ekim ayının 28. günü, Daruşşafaka, Ankara T.B.M.M. Reisi ve Anadolu Kuva-i Milliye Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretlerinin valideleri Zübeyde ve halaları Emine Hanımlar, Cemiyet-i Tedrisiye-i İslami’ye ( İslami Eğitim Cemiyeti) müdürü Cemil, Daruşşafaka müdürü Ali Kami, Dışişleri Bakanlığı Selanik konsolos memuru Cemal huzurunda iş bu belge imza altına alınmıştır”.
Buna göre her yıl Kadir gecesinde, öğrencilerin indirdiği hatimin, yapılan dua ve salâvatların sevabını, önce Peygamber Efendimizin ve onun Ehlibeytine, diğer peygamberlere, ilk dört halifeye, evliya ve şehitlere, Zübeyde Hanımın ölen babası Feyzullah Efendi, valideleri Ayşe, kardeşi Hüseyin, teyzeleri Fatma, büyük valideleri Hatice, kızları İsmet, Naciye ve Rabi’a, oğulları, Ömer ve Ahmed’in ruhlarına bağışlamak üzere iki bin kuruşu İslami Eğitim Cemiyeti tarafından işletilmesi, gelirlerini vasiyet gereği yerine getirilmesi şartıyla, teberru bağış makbuzu Daruşşafaka müdürü Ali Kami Bey’e teslim edilmiştir (28 Ekim, 1921).
Şahitler: Dışişleri Bakanlığı Selanik Konsolos memuru Cemal, İslami Eğitim Cemiyeti müdürü Cemil.
Alınan Mahkeme kararı kasada saklanmak üzere muhasebeye verildi. 21 Aralık 1921” olarak bu belge kayıtlara geçmiştir.
Yukarıda adı geçen 20 bin kuruş, yani iki milyon TL. İş Bankası hisselerinde değerlendirildiğinde, ortaya çıkacak rakamın ne boyutta olacağını varın siz hesabını yapın.
Burada esas vurgulamak istediğim konu, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımın İslami kurallara ne denli bağlı olduğudur. İşte Mustafa Kemal ve işte örnek alınacak Türk anası Zübeyde Hanım gerçeği.