Niğde tarihsel derinliği kadar tanınan ve bilinen bir yer olamadı. Kayseri, Konya, Aksaray ve Nevşehir Niğde iline göre her alanda daha çok geliştiler ileri gittiler. Özellikle turizm ve yerel ürünler alanında markalaştılar. Niğde içinde “çok laf az iş” yapıldı Turizm nedeni ile yüzlerce makalesi olan ve beş kitabı Niğde kitabım var. Onları okuyarak dahi bilgilenseler çok ayrıntıyı öğrenirlerdi.  Niğde’de işi bilenleri değil işin görüntüsünde olanları pek sevilir.. Gördükleri yer sınırlıdır. Ezberledikleri ile konuşurlar Hepte aynı yerlerden söz ederler. Turizm için çeşitlendirmeden haberdar değillerdir çünkü çoğunluğu Niğde ilini tanımaz. Niğde ilini bizden öğrenip bize dahi anlatmaya kalkanlar çok oldu .O nedenle Niğde için yine aynı basmakalıp yer ve söylemlerden öte çeşitlilik adına bazı ayrıntıları yazmak istedim.

Sayın Valim,

 Niğde iline geldiğinizden beri bir çaba içindesiniz. Kim nereden nasıl bakar onu bilemem ama uzunca süredir konuların üzerine giderek çözüm arayan valiler Niğde iline gelmedi. Siz yerel sorunların çözümü kadar Niğde ilinin gelişimine yönelik projelere sıcak baktığınızı gözlüyorum. O nedenle birkaç yeri özellikle yazıyorum. Bu yerler sizin eseriniz olabilir ve inanıyorum ki bu yerleri gidip yerinde görerek gereğini yaparsınız.

 Tyana kazıları istenen hızda ilerlemiyor. O anlamda destekleyici bularak bu kazıları geliştirmeli. İstanbul Kartal Belediyesi Dragos’da  yıl boyu süren kazı ile geç Roma dönemine ait önemli kalıntıları açığa çıkardı. Belediyeler bu bağlamda özellikle yardımcı eleman sağlamada olanakları var. İftiyan Bölgesi kaçak kazılarla yok oluyor. Özellikle yedi odalar yağmalandı desek yeridir. Bahçeli Köşk kazı alanının tarihi tanıtımı en azından köşk havuz tanıtımı yanında bir panoda dahi anlatılamadı. Niğde merkezde Bedesten, Akmedrese gereği gibi değer bulamadı. Sungurbey cami kapı giriş kenarından hayvan figürleri her gün yok olmaya doğru gidiyor korunamadı. Cullaz sokak istenen konuma eremedi. Kadıoğlu Konak ve çevresinde korunaklı tarihi konaklar halen kamulaştırmaları tamamının yapılamadı. Bu konuda sizin bir girişiminizi öğrendim dilerim olumlu sonuçlanır. Onlarca konak harap durumda.  Bor’da Cığızoğlu Konak yok olmak üzere. Bunlar gibi çok örnek var ama ben yapılacak denilerek yıllardır bir türlü sonuçlanmayanları yazacağım.

KAVLAKTEPE YER ALTI ŞEHRİ. Çevresi ile açılarak turizme kazandırılacaktı son gittiğimde ışık sistemi de tahrip edilmiş. Çevresi ile muhteşem bir dün merkezi. Aladağ giden turistler uğrasa köye katkısı olur ama bir tanıtıcı pano yok yol üzerinde yalnız tarihi yer olduğunu ifade eden renkli köy levhası var. Bu bölge gereken bilimsel çalışma ile tümde açığa çıkarılıp turizme kazandırılmalıdır. Çamardı’da  harap  yapıda   kültüre merkezi olarak onarılabilir.

DEĞİRMENLER MAĞARASI . Ülkemizde çok yerde ilgi bulan gezilebilir mağaralar  var. Niğde içinde  on yılı aşkın süredir gezilir kılınacağı söylenen ama kapısı hala kilitli içinde ışıklandırma ve gezi olanağı sağlanamayan değirmenler mağarasıdır. Hani Aladağlar’da Bolkarlar’da mağara turizmi uzak ihtimalde kasaba içindeki bu mağara olsun  düzenlenmelidir. Aladağlar yol üzerinde olduğu için çekim merkezi kılınabilir.

KİTRELİ UYUZ GÖLETİ. Kitreli kilisesi, asma kayalıkları gibi yerlerden öte tarihi bir  şifalı su merkezidir. Rahmetli Başkan Abdullah Şener çok uğraştı ama Kitreli bu bölgesi değer bulması sağlanamadı. Kapadokya içinde yararlı kılınabilecek bir yerdedir. Gölet Hititlerden beri geldiği ifade edilmektedir. Çevresi kalıntılar vardır.

Niğde TEPEKÖY kaya mezarlıkları ve bölge tam anlamı ile değer bulacak zenginliktedir.

YEŞİLYURT: Altunhisar Yeşilyurt görülmeye değer bir merkezdir. Bu yerde Romalılardan kalan eser dahi tek başına çevresi ile muhteşem bir dokudur. KRAL MEZARLARI OLDUĞU BÖLGE ARKEOPARK olacak zenginliktedir. Manastırı, yer altı şehri Kalesi ile Yeşilyurt başlı başına bir çekim merkezidir. Bu  bölge için rehber olarak görüşeceğiniz kişi  Mahmut  Say ve  kardeşi onlar kadar bölgede tarihi yerleri bilen çok azdır.

ÇUKURKUYU yayladaki tarihi doku için de Kemer Han onarılacaktı. Selçuklu Mezarlığı düzenlenecekti. Sarnıçlar açığa çıkarılacaktı. Öylece kaldı. Bu bölgede gezi için eski başkan Mahmut Şahin rehber olarak alınmalıdır.

Niğde Merkez YEŞİLBURÇ kilise kadar tarihi hamam mutlaka görmelisiniz çevresi ile ele alıncığında turizm adına önemli bir alan doğacaktır. Kilise ve çeşme yanında konakları ile de Yeşil burç gezilmesi gereken önemli bir merkezdir.

Niğde Merkez Fesleğen Çamaşırhanesi kurtarılması gereken yerlerdendir.

 Ayrıca çok önemli ayrıntı ve eserler bulunan KAYIRLI, KARATLI, DİKİLİTAŞ, İÇMELİ, MİSLİ, EDİKLİ, ÇARIKLI, ÇANAKCI, AZATLI, BOZKÖY, NARKÖY VADİ VE GÖL, GÖSTERLİ, KULU, BADEMDERE CİNİVİZ KALE, MURTANDI KALE, KEÇİKALESİ VE KİLİSESİ, ULUKIŞLA KASABASI AVÖREN, ULUAĞAÇ-KİÇİAĞAÇ, HANÇERLİ, KUMLUCA, HAMAMLI, GÖKBEZ, KAVUKLU VE DİĞER KÖY KASABALARIMIZ ‘I Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabımda detayları ile anlattığım merkezlerdir. Hepsi de  detaylarla görülmeye değer ve kurtarılması gereken bölgelerdir. SANIRIM ARŞİVDE KİTABIM VAR UMARIM SİZE SUNULMUŞTUR. Her adım attığınız yerde tarih ve doğal güzelliği ile Niğde’nin yüzü görülecektir. Bolkarlar, Aladağlar yanında bağları, dağları, ovaları ile zengin ilimizde mutlaka turistin kalış suresini artırıcı onarım, kurtarma, kazı çalışmaları şarttır.

 BOR’DA MUTLAKA MUSTAFA HZIR’IN YAPTIĞI EVİ DE GÖRÜN. GÖRÜNKİ YARATICI ZEKÂSI İLE var olan değerlerimiz dahi gereği gibi tanınmadı ve bilinmedi. Mustafa Hızır öylesi bir ev inşa ettiği için bir başarı ödülü verildi mi ben bilmiyorum. Daha yazacak çok ayrıntı var ama en azından yazdıklarımı dikkate alırsanız dahi çok çok değişim olacaktır inanıyorum.