Yazar Ömer Fethi Gürer “ Tyanalı Appolon Yüksek Okulu Açılmalıdır” dedi.


Gazeteci- yazarı Ömer Fethi Gürer  Tyanalı Appolon Yüksek Okulunun Niğde Üniversitesi bünyesinde açılmasını Tyana Kazısı yanı sıra bölge dokusunun gün ışığına çıkması amacı ile okulun çalışmalar yürütmesini istedi.

 Niğde ili ilgili beş kitabın yazarı olan Ömer Fethi Gürer Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci anlatan Niğde Kapadokyanın Başkenti kitabında detayları ile anlattığı Niğde ilinin tarihi dokusu ile gün ışığına çıkması için Niğde Üniversitesi bünyesinde bir yüksek okulun şart olduğunu belirtti. Ve ülke genelinde çok yerde antik kazılarda üniversitelerin önemli katkısı bulunduğuna dikkat çekti.

Araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“Niğde ilinde Kemerhisar ve Bahçeli Kasabalarının bulunduğu bölge önemli bir tarihi merkez olduğu mutlaktır. Tyana(Kemerhisar) ve Bahçeli Köşk bölgelerinde bilimsel kazı çalışmaları devam etmektedir. Niğde ilinin on bin yıllık tarihi de bu bölgede aydınlanmıştır. Ayrıca Bahçeli kasabası sınırları içinde yer alan Direk taş ve Adıyaman bölgelerinde önemli yapı kalıntıları ile bilimsel araştırmaya açık bölgelerdir. Bir Milyon metrekarelik bir alanda yer aldığı belirlenen Tyana ile bölge tam anlamı ile batık bir kenti bünyesinde saklamaktadır. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları yılın belirli sürelerinde kısa süreli olmaktadır. Özellikle Tyana kazısı İtalyanlarca bir ayı dahi bulmayan bir sürede on yıldır devam etmektedir. Doğal olarak sınırlı sürede devam eden kazı nedeni ile antik kent gün ışığına çıkması onlarca yılda olması olası görülmektedir. Tyana’da doğduğu bilinen ve İsa ile yaş taş kimileri için peygamber, kimileri için büyücü sayılan Appolon’da bölge için ilgi odağı durumundadır. Özellikle et yememesi, yemek ile ilgili düşünceleri, insana ve yaşama bakışı ile dikkat çeken düşünür Appolon için dönemim Kültür Bakanı Erkan Mumcu Felsefe Kurultayı toplanmasını önermişti. Ne var ki o öneri gerçekleşmedi. Bölgede bilimsel çalışmaların bir yıla yayılması, bilimsel kazılarda Niğde üniversitesinin yer alması, gerek Appolon felsefesi, gerek Tyana antik kent özelliği ile açığa çıkması için Üniversiteye bağlı bir yüksek okulun kurulması doğru bir tercih olacaktır. Kemerhisar kasabası, Bahçeli Kasabası ve Bor ilçesi İftiyan Bölgesini de kapsayacak çalışmalarda yer alacak Üniversiteye bağlı Tyanalı Appolon Yüksek Okulu açılması bir beklentidir. Arkeoloji bölümleri yanında felsefeyi de içeren bir okul hem bölge gelişimi, hem bölge tarihinin gün ışığına çıkmasında ciddi önemli bir çıkış yolu olarak ihtiyaçtır. Tyana olayını bir yıla yayılması ve bölge için bir Tyanalı Appolon Yüksek Okulu açılması sağlanmalıdır. En azından bölge dokusu açığa çıkması adına ciddi bir çalışma ortamı oluşacak okulumuz olur.  Bu iş başarılırsa turizm adına bir çıkış yolu açılacaktır”dedi.



 

Editör: TE Bilişim