Akşam saatleri eve gitme yollarında gezinirken ya da dolanırken okul saatleri olmadığı halde kalabalık gençlerimizin yoğunluğu dikkat çekiyor. Şöyle baktığımızda birçoğunun dershane veya temel liselerimizin önlerinde biriktiğini, üniversite denen o zorlu yolu kazanarak geçme noktasındaki çabalamalarının içerisinde olduklarını gözlüyoruz.

Artık 13 Mart gibi sınava az bir zaman kaldığının farkındalığıyla konuyu irdelememiz elzem halde.

Onca gencimiz bu yolda dirsek çürütüp hem manen hem de madden bu kadar yıpranırken bunu konuşmanın tam zamanı, çünkü üniversiteye girmek, hele istediğimiz bölümü kazanmak için, gerçekten ciddi bir çaba gerekiyor.

Bu çabanın içinde azim, irade ve yılmama gibi kişilik faktörlerini ekleyerek Haziran ayındaki diğer sınav basamaklarına kadarki süreci değerlendirecek kararlılığı, eklemek gerekiyor.

Evet sevgili genç arkadaşlarımız…

Üniversiteyi istediğiniz bölüm nezdinde kazanmanız için gerçekten ciddi kararlılık gerekiyor ve bunu uygulayacak olanda sizden başkası olmuyor.

“Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan” tartışmasının dışında düşünelim istiyorum. Her halükarda ortaya bir civciv çıkıyor. Yani burada asıl olan civcivin ortaya çıkması, başka bir deyişle üniversiteyi kazanma, hem de idealinizde olanı.

Yalnız burada civcivin ortaya çıkma safhasında tavuğun neler yaptığını, nasıl bir çaba sarf ettiğini göz ardı etmemek gerekiyor tabi ki.

Her halükarda tavuğun civcivinin olması için yumurtanın üzerinde 21 gün oturması gerekiyor, tavuk açısından tabi ki…

 Yumurtasının üzerinde 21 gün oturmayan tavuk ortaya civciv çıkaramıyor. Eğer 21 günden az ya da 21 gün boyunca ara sıra oturursa da civcivi dünyaya getiremiyor, yumurta, yumurta haliyle kalıyor. Tavuk 21 günlük bu sürede yem yemek için çok az ve çok kısa bir süre oturmak için hemen dönüveriyor.

Ancak böyle civcivi, başka bir söylemle bebeği olabiliyor.

Fakat bu tavuk kümesi içinde ya da dışında durmadan gezse, tozsa onlarla ilgilenmese ortaya civciv çıkmadığından soframıza yumurta olarak geliyor. İşin özü tavuk yumurtasının üzerinde yeterince oturmazsa, yumurtasını başkaları alıyor.

 Tıpkı yeterince çaba gösteremeyenlerin tercih sıralamalarını, çaba gösterenlerin kapması gibi.

Evet sevgili üniversiteye hazırlanan genç arkadaşlarım.

Sizi diğerlerinin önüne geçmede farklı kılacak bilgi ve deneyim için daha çok soru çözüp, daha çok emek sarf edip, daha çok çalışmanız gerektiğini sizlerde en az benim kadar biliyorsunuz.

İyi çalışmış olmayı, aynı zamanda dökülen emeğin karşılığı olan bir bilinçle sınav anında ki sağlam irade ve psikolojinize aktarmak ve heyecanınızın esiri değil esir edeni olarak başarıya yönlendirecek kişiliği, sergilemek gerekiyor.

Doğru, hariçten gazel okumak hele böylesine herkesin ölümüne çabaladığı sınavı diğerlerini geçmek üzere kurgulamak, ciddi emek istiyor.

Ne diyelim…

Allah zihin açıklığı versin…

Her şey bu sınavların sonuçları gibi görünse de yaşamın devam ettiğini ve devam eden yaşamın her daim birçok fırsatı içinde barındırdığını elbet unutmamak gerekiyor.

            Benimde başımdan çok geçti.

İyi bilirim.

Yani anlayacağınız bende…

Tavuğun yumurtasına gösterdiği özen gibi hazırlanılması gereken bu sınavlarda…

Tavuk gibi olmasa da…

Damdan, düşenin halini bilenlerdenim.