Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök Şeker Kurulu ülke yararına çalışmıyor



 4634 sayılı Şeker Kanunu’nda yer alan yurtiçi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanması hükmü doğrultusunda sektörde düzenleme yapma yetkisi Şeker Kurumu’na bırakılmasına rağmen Şeker Kurumu’nun, pancar üreticilerini her pazarlama yılı üretimden dışlama çabası tüm sektör temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanırken, Şeker Kurumu’na bir uyarı da Sayıştay’dan geldi.

 Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ; 

     Şeker-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada Şeker sektörünün çiftçi ayağı olmadan idamesinin mümkün olmadığı dünya gerçeklerine gözlerini kapayan Şeker Kurumu’nun, nişasta bazlı şekerlere ilişkin 7 adet kota artırım kararının 6’sının yargıdan geri dönüşünü dikkate almadan, bir avuç NBŞ lobisinin istek ve çıkarları doğrultusunda kararlar almaya devam ettiğine vurgu yapıldı.  Açıklamada “Ülkemiz menfaatlerini gözetmekten uzak, sektörel geleceği hiçe sayan bu uygulamanın devam ediyor olması, Şeker Kurumu’nun yetkisini kötüye kullandığını, yargı kararlarını hiçe saydığını, hukukun ardından dolanmak için çabaladığını göstermektedir” denildi.

 

Şeker Kurumu’na “Nişasta bazlı şeker sektörü ile aranızda nasıl bir bağ vardır? NBŞ ile ilgili sürekli olarak açıklamalar yaparken, neden pancar şekeri için ağzınızdan bir tek olumlu söz çıkmamaktadır? Neden sadece NBŞ lobisinin isteklerini gerçekleştirme iradesi sergiliyorsunuz?” yönünde sorular yönelten Şeker-İş Sendikası’nın, yıllardır deşifre ettiği sektör üzerine alınan yanlış kararlar bu kez Sayıştay tarafından, Şeker Kurumu’nun idari ve mali durumu ile Kurum çalışmalarını analiz ettiği Şeker Kurumu Raporu’nda, sektörel gerçekliğe ilişkin çok yönlü tespitlere yer verilerek masaya yatırıldı.

 

     Rapor’un ilgili bölümünde yer alan Nişasta Bazlı Şeker kotasının her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Sayıştay Başkanlığının, “Şeker Kurumu, nişasta kökenli şeker kotasına ilişkin görüşünü belirlerken, konuyla ilgili yargının yürütmenin durdurulması kararlarını ve durdurma gerekçelerini dikkate almalıdır”şeklindeki uyarısına da dikkat çekildi.

 

  

     Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök imzalı açıklamada özetle şöyle denildi:

     “Pancar şekeri talebinin yurt içi üretimle karşılanmasında bir sorun bulunmadığı halde Bakanlığa NBŞ kotasının arttırılması yönünde sunulan görüş, hangi gerekçeye ya da gerekçelere dayandırılmaktadır?Ekonomi Bakanlığı ile Kuruma glukoz talebinin karşılanmadığı gerekçesiyle başvuran oda ve derneklerin istekleri sonucu; şeker dış alımında yüzde 135 olarak uygulanan gümrük vergisi, glukoz için 2006 yılında yüzde 20 düzeyine indirilmiştir. Bu düzenlemeden sonra son 10 yılda ithal edilen glukoz miktarı ve değerine ilişkin gerçekleşmeler dahilinde; gümrük vergisinin indirilerek ithalat üzerindeki yükün azaltılmasına karşın, glukoz dış alımı 2006 yılından önceki düzeyde kalmıştır. Bu da; talebin yurt içi üretimle karşılanmasında bir sorun olmadığını ortaya koymaktadır.

 

     Şeker Kurulu ülke yararına çalışmıyor

 

     Sendikamız Şeker-İş son olarak Şeker Kurumu’na, 2012/2013 pazarlama yılı NBŞ kotasının yüzde 38 oranında arttırılmasına dair idare kararının yürütmesinin durdurulmasına ve kararın gereklerinin yerine getirilmesine, 01 Eylül 2013 tarihinde başlayan 2013/2014 pazarlama yılı NBŞ kotasının arttırılmaması istemli yasal başvurularda bulunmuştur.Sendikamız, Şeker Kurulu’nun, ülkemiz tarımsal sanayi alanında kan kaybına neden olan bu hukuksuzluğun ve haksızlığın altında ezildiğini, sektör ve ülke yararına çalışma noktasında olmadığını, sorumluluk ve görevinin gereklerini yerine getiremediğini açıklıkla ifade etmektedir.

 

Sonuç olarak; Danıştay ve Sayıştay Başkanlıklarının da defaatle aldıkları karar ve uyarıların yanı sıra Sendikamız Şeker-İş, gerek hukuki gerekse de meşru tüm çalışmalarına dayanak teşkil eden haklı davasından asla vazgeçmeyecektir. Şeker Kurumu Başkanının “Bu sene görecekler” dediği Şeker-İş Sendikası,  hukukun üstünlüğünü arkasına alarak emeğinin karşılığını bu ülke topraklarından kazanan milyonlarca insanımız ve aileleri adına mücadelesini tereddütsüz sürdürmeye devam edecektir. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.”

 

 

Editör: TE Bilişim