Milletvekilliği seçimi yaklaşıyor, yaklaşık 8 ay kaldı. 14 Haziran 2015 tarihinde yapılması planlanıyor ancak buna YSK karar verecek.
 
2011 seçimlerinde MHP ve CHP’den aday adayı  sayısı 10’u geçmez iken, Ak Parti’den 34 Aday adayı çıkmıştı.
 
Bugün itibari ile her üç partiden aday adayı olarak toplam 50 kişinin ismi geçiyor. Bunda yine iktidar olmasından dolayı Ak Parti aday adayları hayli fazla olacak. Şuan vekilliği hayal eden  çok ama aday adayı olarak çıkarlar mı zaman gösterir.
 
MHP’nin aday adaylarını kongre süreci belirleyecek. MHP’de  belirsizlik var, dengelerin gizli savaşı var. Bununla birlikte gelen olumsuz psikoloji ve  içine kapanma var… İlçeler dahil.
 
CHP’de ise hesaplaşmalı bir il başkanlığı kongresi geçti. Şimdi merkez ilçe kongresi var.  CHP Milletvekili Doğan Şafak’ın meclis karnesi hayli parlak. Milletvekillerinin meclis çalışmaları ayrı bir yazı gerektirir. Doğan Şafak yine aday adayı. Ama yanılmıyorsam adaylar önseçim ile belirlenecek. İl kongresinde görüldü karşısında blok var.
 
 CHP ve MHP’yi kongrelerinden  sonra yazalım.
 
Ak Parti’nin de kongresi var ama diğer partilerden farklı geçiyor. Tek aday çıkıyor, varsa başka aday adayı Ankara’ya çağrılıyor ara bulunuyor, aday belirleniyor, sönük bir kongreyle il, ilçe, belde başkanı seçiliyor!. Ak Parti’de demokrasi böyle.
 
Emrah Özdemir il başkanlığına tekrar aday, kurulduğundan beri çalkantılar geçiren  Niğde Ak Parti, ilk defa Emrah Başkan döneminde duraldı. Aslında başarılı bir profil çiziyor. Emrah Özdemir’in il başkanlığını çok keyif alarak yaptığı söylenemez, gözü vekillikte ama pabuç  bu dönem biraz pahalı, il başkanlığı için “elde var bir” diyecek.
 
Ak Parti’den milletvekilliği için onlarca kişi aday adayı olacak…. Ama üç kişi aday seçilecek. Bu üç kişi kimler olacak… Hiç yazıyı uzatmayayım…
 
Ak Parti’den milletvekili olmanın kriteri aşağıda.
 
Ak Parti kurulduğunda Başbakan Tayyip Erdoğan Milli Görüş zamanında da dillendirilen “Kollektif Akıl” kavramını kullanmıştı… Ardından “Ortak Akıl” dedi. Bugün geldiği noktada kendisi diktatörlükle suçlanıyor. Gördük ki ortak akıl Recep Tayyip Erdoğan aklı oldu…
 
Başbakanlığa teknokrat kimliği ile Ahmet Davutoğlu geldikten sonra bir başka akıl kavramını attı. 
 
Davutoğlu’nun kavramı “Devlet Aklı”
 
Niğde’de milletvekili adaylarını belirleyecek akıl da bu akıl, ve çok önemli bilin…
 
Ak Parti’den Niğde’de  aday adayı olacak kaç kişide bu “Devlet Aklı” var.
 
İsimlerin üzerinde düşünün… Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Faruk Akdoğan, Emrah Özdemir, Ahmet Özmen, Muharrem Selamoğlu,  Akın Gönen, Erdoğan Özegen, Mükerrem Levent, Cevahir Uzkurt,  Yaşar Ataç, Nuri Aydoğan, Erdal Koçyiğit,  Doğan Akdoğan, Doğan Gündoğdu, Özlem Sırakaya, Ömer Kılıç, İbrahim Bıçkı, Mansur Esen, Gülçin Yaşar,  Fatma Büyükakkaş, Muzaffer Yılmaz, Muzaffer Şahiner, Abdullah Arıöz…. diye uzar gider…
 
Bir kaç   kopya daha verelim…
 
2012 yılında yapılan Güvenlik Toplantısına Başbakan ve ilgili bakanların yanında katılan tek milletvekili kimdi?
 
Mecliste  güvenlik, savunma, terör ve emniyet gibi konularda 2  kanun teklifi, 10 araştırma önergesinde imza, 24 genel kurul konuşması yapan kimdi?
 
Hemen hepsi de “Devlet Aklı” üzerine… Bilginiz olsun…
 
TBMM’de kapalı genel kurulda konuşan milletvekili kimdi?
  
 Peki bugün!
 
Bugün Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı kim oldu? Bu en önemli komisyonlardan birisi…
 
Evet… Alpaslan Kavaklıoğlu…
 
Peki, Alpaslan Kavaklıoğlu “Devlet Aklı’na” hakim de… Niğde’ye hakim mi? Niğde’ye ne kadar hizmet etti. Neler yaptı?…
 
Bu soruyu da düşünün?
 
Evet… Yerele rutin vekillik harici bir şey yapılmadı.
 
 
Kavaklıoğlu bir sohbetimizde “…keşke birkaç dönem önce vekil olsaydım, çünkü o zaman bir milletvekilinin bölgesine hizmet getirmesi daha kolaydı” demişti.
 
Ak Parti farklı bir parti… Büyük yatırım ve icraatlar başbakan veya bakanlardan çıkıyor veya onların yoğun çabalarla ikna edilmesi gerekiyor. Buna, Alpaslan Kavaklıoğlu’nun Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı veya 3. Bölge Koordinatörü olması, bazı bakanlıkların komisyon üyeliklerinde bulunması da yetmedi.
 
Kavaklıoğlu’nu, bir araştırma şirketi, oylama sonucu en başarılı milletvekili olarak seçmişti. Bunu Niğdeliler anlamakta güçlük çekti. Demek ki diğer iller de durum daha kötü!
 
Yerel bir site yönettiğimden, diğer illerin sitelerini düzenli olarak takip ederim. Bazı tek tük istisnaların olmasına rağmen, diğer bölgelerin milletvekillerinin durumu daha vahim. İllerine ve parti teşkilatlarına hakim olmayan vekiller, hatta hemen çevremizde bakanlar var. Genel Başkan Yardımcısı olmasına rağmen, bölgesine yol yaptıramadığı için tepki gösterilen milletvekilleri var.
 
Tabi ki kötü örnek, örnek değildir. Niğde çok suskun ve mahsun bir şehir. İlçeleri ona keza… Her ne kadar araştırma öyle çıksa da memnuniyet eksikliği bariz hissediliyor. Ama ellerinde sihirli bir değnek de yok!
 
Alpaslan Kavaklıoğlu  hükümetin en önemli teknokratlarından. Bürokratlık tecrübesi ve bilgisi belki de vekilliğin önüne geçiyor. Yerel politikalardan çok, genel politikalarla kendini daha çok hissettiriyor. Ağırlığı daha çok o yönde ve devam edecek biliyoruz.
 
Eski Başbakan’a yakın, Şimdi ki Başbakan’a daha yakın… Günün “A” takımının içinde…
 
Böyle olunca da Bakanlığa daha yakın… Bakanlığa yakınlığını daha önce yapılan bir kabine değişikliğinde isminin bir önceki Cumhurbaşkanı’nın önüne gitmesinden dolayı biliyoruz.
 
Güvenlik ve İstihbarat Komisyon Başkanı olmasından sonra, bir seçenek daha netleşti.
 
O seçenek ise, “Devlet Aklı”nın Alpaslan Kavaklıoğlu’nu önümüzdeki seçimlerde Niğde dışından, Ankara’dan aday yapması. Aynı İzmir'den aday yapılan Akın Gönen gibi.
 
İşte o zaman, yukarıdaki isimlere 2. sırada Bor’dan bir isim daha ekleniyor.
 
 
Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat.
 
…?
 
Ömer Selvi’nin teşkilatçılığından  gelen genel merkez-aile çevresi var. Kendine nasıl bir formül bulur bilemem. 
Başbakan Davutoğlu’nun Niğde’ye ilgisi var. Bu şans…
 
Ak Parti’de post bir önceki dönemden daha pahalı… Birkaç yıl önce denenmiş, provokasyon, paçalardan çekme, ayak oyunları ile kirletme politikaları geliştirilme ihtimali hayli yüksek.
 
Bazıları bir sonraki dönem için rezerv  çalışmaları gereği bu dönem aday adayı olacak, söz isteyecekler.
 
Ne olur, ne yapılırsa yapılsın…  Niğde’de Ak Parti’nin seçimini “Devlet Aklı” belirleyecek.
 
Peki “Millet Aklı” ne yapacak?
 
 
…?