Şair Yazar Mehmet BAŞ yazdı

Niğde'nin son yirmi yıl içinde yapılmış binalarını toplasak manevi değer itibariyle Alaattin Cami'nin bir taşı etmez. Belki bu söylediğim söz çoklarına garip gelebilir. Fakat milletleri var eden unsurun kültür ve tarih olduğunu düşünürsek sözüme hak verebilirsiniz. Her şehrin maddi ve manevi santralleri vardır. Niğde Kalesi, Alaattin Camisi, Sungurbey Camisi ve çevresi Niğde'nin manevi santrali hükmündedir. Fakat bu mekanların yıllar yılı kıymeti taktir edilememiş hep kıyıda köşede kalmış bir nevi bir unutuluşa terk edilmiştir.

Bu duruma sadece ilimizde değil şehirlerimizin birçoğunda rastlayabiliriz. Şehirlerin tarihi ve köklü mahalleleri terk edilirken yeni kurulan modern mahalleler cazibe merkezi haline getirilmiştir.

Şehrimizin en eski mahallelerinden olan Kale ve Alaaddin Mahalleleri burada öteden beri yaşayanların başka yerlete göç etmesiyle önceleri Niğde'nin köyünden gelenlerin sonrada doğu ve güneydoğudan gelenlerin şimdilerde ise Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer olmuştur. Niğde'nin en merkezi yeri boş kalırken Niğde'nin dışı olan yerler ise merkez haline gelmiştir. Niğde'nin tarihi ve turistik açıdan cazibe merkezi olması gereken yeri tam tersi bir kaderi yaşamıştır.

Şimdilerde ise bu bölgenin kıymetini anlayan kıymet bilir yöneticilerin sayesinde buralar uygun bir proje ile turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Niğde Belediyesinin konuyla ilgili attığı adımlar bu meseleyi ayakları yere basar hale getirmiştir. İşin resmi prosedürleri çözülmüş ve artık bu proje uygulama safhasına geçmek üzeredir. Niğde halkının bu konuda destekleyici olmaları hayati derecede önem taşımaktadır.

İlimizin kıymetli yöneticilerinin idealist ve kararlı tutumları ile konunun üstesinden geleceklerine olan inancımız ise tamdır.

Turizm sektöründe yeni gelir kapıları açmak için yeni destinasyon alanları yaratmak önemlidir. Örneğin; daha düne kadar bir köy olan yerlerin turizm pastasından Niğde' nin çok üstünde pay alması tamamen pazarlama ve reklam sayesindedir. Objektif bir gözle baktığımızda Niğde kültür ve tarih açısından çevresindeki çoğu ilden daha zengindir. İşte Kale ve çevresi dönüşüm projesi ile bu zenginlik açığa çıkacak ve Niğde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelecektir.

Son tahlilde memleketimiz için gecesini gündüzüne katan ve kale dönüşüm projesi için Ankara ile Niğde arasında mekik dokuyan yöneticilerimize şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Allah emeklerini zayi etmesin.

Editör: TE Bilişim