Niğde çevre illere göre oldukça geride kaldı. Kayseri, Konya, Adana illeri dışında Niğde’den ayrılan Nevşehir ve Aksaray dahi Niğde’yi her alanda geçti. Tyana gibi döneminin başkenti olmuş antik yerleşmelerinden öte binlerce yıla uzanan zengin tarihi Niğde’nin bugünkü konumuna denk düşmüyor.

Niğde neden geride kaldı? Sorusuna çok farklı yanıtlar verilebilir. Ne var ki bu sorunun karşılığına konacak tüm yanıtlar yitirilen dünü geri getirmez. Yarın için söylenenlerde “telaşla “ oluşan cümlelerden öte çok sonuç verici değildir. Bu kanımızın güçlenmesine neden son yirmi yılda hazırlanan raporlardır. Onlarca rapor hazırlanmış, onlarca toplantı düzenlenmiş ve söylenenler nerede ise satır değişikliği ile yenilenmeden öte bir uzak görüşlülük ortaya konamamıştır.

Her şeyden önce Niğde bir en fazla iki alana odaklanmalıdır. Her alanda olalım, her şeyi Niğde’de yapalım yaklaşımı hiçbir şeyinde başarılamamasını getirmektedir. Niğde iline gelen giden Bakan, uzman, akil adam vs. söylediklerine bakınız çoğunluğu hazırlanmış raporlardan alıntılardır. Tıpkı Niğde ile ilgill yazılan çoğu yayında olduğu gibi bilinenin tekrarıdır. Çalışmaların anlamlı kılınması temenni dilekten öte yaklaşımlar ile olasıdır.

Niğde için Tarım ve Turizm öncelikli olmalıdır. Olmak zorundadır. Niğde ilinin yapısal konumu ve durumu açıktır. Bir çanak içindeki kent her tarafı dağlarla çevrilidir. Bilinçsiz bir sanayileşme Niğde için yaşanılmazlığı yaratır. Niğde’de sanayileşme tarım ile ilgili olmalıdır. Niğde için yapılacak her yatırımın geleceğe dönük yapısal sorunlarda irdelenerek ele alınması doğru olandır.

Akkaya barajı gibi çok basit bir sorun ve alan dahi halen düzenlenememiş, kurtarılamamıştır. Kirlenen su, kirlenen hava kenti boğar.

Turizm ise Niğde’nin sözde önemsenen ama “ıskaladığı” bir alandır.   Köyleri kasabaları ve kent merkezi ile onca varlığını değerli kılamayan başka bir il örneği yoktur. Gazetelerin arşivlerinde manşet manşet atılmış nutuklar vardır.

 Ne yazık ki verilmiş vaatlerin çözüm önerilerinin kısa sürede eskidiği, tükendiğini boş olduğunu gördük. Her aklına esenin bir diyeceği vardır. Ama Niğde için önemli olanın söylenen sözün ne işe yaradığıdır. Artık sözlerin anlamından öte sonuç önemlidir. Birkaç yılda bir yurt dışından geldi gelecek denen yatırımların hayalleri ile ya da bir kurumun çalıştayları, toplantıları ile geçen zamanı yenileri ile buluştura buluştura günümüze erdik. İşin somut sonucu Niğde bir yılda elli eski konağı yapıyı onarsın merkezin şekli değişir.

Kaç kişinin haberi var ki Yeşilyurt’ta Roma dönemi yapısının giderek yok olduğundan hatta kaç kişi o bölgeyi biliyor ki! En azından merkezde olsun hızla hareket edilse belki bir dönüşüme erilebilir.