Adalet Mülkün Temeli” kuralına uygun olarak, Adalet bakanlığı tarafından 81 ile 81 Adalet Sarayı projesi kapsamında Niğde’ye de yeni bir adalet yarayı yapılması kararı alınmıştır. Yer olarak ta eski otogar alanında İl Özel İdaresi’ne ait 15 bin metrekarelik alandan 2 bin 61 metrekarelik yer, adalet sarayı yapılması için tahsis edilmiştir.
 
İlginçtir Türkiye de sadece “Ankara ve Niğde”  hariç diğer şehirlerdeki adliye binaları ihale edilmiş ve  yeni binalarına kavuşmuştur. Niğde Adalet sarayının yapım olayı ise Sayın Valimiz başta olmak üzere diğer yetkililerin yoğun çabalarına rağmen yılan hikâyesine dönmüştür.
 
Bu günkü Adliye binası, 1959 yılında yapılmış, 1998 ve 2002 yıllarında genişletme çalışmaları ile kısmen sorun giderilmiş ama yine de ihtiyaca cevap verecek durumda olmadığı ifade edilmektedir.
 
Günün şartlarına uygun olarak hâkim, savcısı ve diğer personel sayısındaki artış  olmuştur. Yer sıkıntısından dolayı “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü” adliye binası dışında kiralanan bir yerde hizmet vermektedir
 
Bir başka sorun ise şehir merkezinde bulunan Adliye binasının çevresinde yolların yetersizliği ve otoparkın olmaması, adliye çalışmalarını güvenlik açısından olumsuz etkilediği gerçeğidir.
 
Adliye binası içerisinde Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına ait zorunlu sosyal ünitelerin olmayışı bir başka sorun olarak gözükmektedir.
 
Sayın Valimizin basına yaptığı açıklamasında Adalet Bakanlığınca Niğde’ de yaptırılacak olan Adliye Binasının avam projesinin hazır olduğuna dair verdiği müjdesidir.
Bunun sonucu olarak 2014-2015 adli yıl açılışı nedeniyle Niğde Hükümet meydanında yargı mensuplarının katılımıyla düzenlenen törende bu sevinç paylaşılmıştır.
 
Ancak yeni yapılacak olan adalet sarayının projesinin tamam olmasına rağmen teknik nedenlerle ayrılacak ödeneğin 2015 yılına sarkmıştır. Ayrıca mevcut binanın fiziki yapısının yetersizliği sebebiyle Niğde’nin acil ihtiyacı olan çocuk mahkemesi, iş mahkemesi için kurulacak yer olmadığından yeni kurulacak mahkemeler açılamamıştır. Kuruluşuna izin verilen aile mahkemesi ise bin bir zahmetle yürütüldüğü ifade edilmektedir.
 
Ülke genelinde adli yılın açılış törenini adliye sınırları dışında yapmak zorunda kalan tek il Niğde’dir.
 
Yeni adliye binası bütçesinin 2015 Ocak ayında görüşüleceği dikkate alınırsa,  yeni binanın temeli en erken 2015 yılının 2. yarısında atılabilecektir.
 
Niğde Belediyesine ait eski Terminal olarak bilinen ve Köy Garajının bulunduğu alana yapılması planlanan Adliye binası ile ilgili bütün işlemlerin tamamlandığı halde sıkıntıların devam etmesindendolayı henüz soruna çözüm bulunamamıştır.
 
Bu zaman zarfında mevcut bina adalet hizmetlerini kaldırabilecek durumda olmadığına göre, yeni adli binası yapılana kadar diğer kamu kuruluşların da uygun olan bir binanın adliyeye tahsisi edilmesi konusunda Sayın Valimizin, Belediye Başkanımızın, Milletvekillerimizin ve diğer yetkili kuruluşların bu konuda daha çok destek vermeleri gerekmektedir. Çünkü “Adalet mülkün temelidir