Üç cumhurbaşkanı adayı, üçü de ‘siyasal özerlikten’ yana.

Hasretle(!) beklenen MHP ve CHP’nin adayı Ekmeleddin Bey dün akşam Taha Akyol’un programında, çözüm sürecine ilişkin soruya, Kuzey İrlanda örneğini verdi ve bu siyasi özerkliğin, tabii ki ‘mahremiyet’ içinde ve meclis mutabakatı sağlanarak yapılabileceği düşüncesinde olduğunu söyledi, yani dolaylı şekilde argo tabiriyle halkın anlayacağı şekilde bölünmeden yana olduğunu deklare etmiş oldu.


Ekmeleddin Bey’in de Tayyip Bey gibi bir ‘proje’ olduğu iddiasını taşıdığımızdan bizler için bu ‘siyasi bölünme’ projesi şaşırtıcı olmadı, sürpriz MHP’nin başına patladı.
Anlaşılan o ki, Tayyip’in siyasi özerkliği yani meşhur ‘sürec’i bütün kesimleri kapsamadığı için olacak bir başka alternatif oluşturulmuş, Ekmeleddin Bey’in projesi de aynı, fakat kitlesel genişliği Tayyip’den daha büyük. Çünkü çözüm sürecinde siyasi bölünmeye karşı çıkan CHP çoktandır ‘dizayn’ edildi ama asıl sorun sert çekirdek MHP’liler.
Dün akşamki canlı yayın sayesinde öğrenmiş olduk ki MHP’liler, Ekmeleddin Bey’in ‘vatan millet Sakarya bin yıllık kardeşlik’ lafları arasında, siyasi bölünmeye destek laflarıyla, kafakola alınmış oldu, kabak nihayet sonunda MHP’nin başında patladı.

Türkiye siyasetinin bu meşum ‘yakan top’u ilk defa MHP’nin elinde.
Şimdi tekrar hurra ekran başındayız, bakalım MHP sözcüleri, bu Kuzey İrlanda örneği bu siyasi özerklik karşısında dün söyledikleri lafları, bugün nasıl eğip bükecekler.
(Unutmadan, İrlanda ve İskoçya bin yıl öncesinden beri İngilizler’e karşı aralıksız yüzlerce yıl savaşıp karşı cephe oluşturmuş, bin yıllar öncesinden bağımsızlık savaşı verip sınır harita oluşturmuş, Türkiye’yle siyasal sosyal dokusal benzerliği hiç olmayan, örneklerdir. Doğru bir örnek gerekiyorsa, biz bu siyasal özerklikleri vakti zamanında Eflak Boğdan’a Sırplar’a Mısır’a bol keseden çokça verdik.)
Tabi sadece MHP değil, Emin Çölaşan’ından Uğur Dündar’ına kadar şaşkınlık verici bir sert yarılma ve tartışma alev alev, doğrusu çok heyecan verici.
Ekmeleddin Bey’in CHP ve MHP’nin ortak adaylığıyla ortaya çıkan tartışmalar, tahminimiz odur ki, Türkiye siyasetinin en sert yerinden ‘kırılmalara’ sebep oluyor, ve hem MHP ve hem Uğur Dündar benzeri desteklerle, Türkiye’de ‘çok şey’ yeniden KARILIYOR…