Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Yenişafak gazetesinde yayınlanan söyleşi de  Yeni Anayasa'dan beklentilerini paylaştı.


Yenişafak Gazetesinde yayınlanan söyleşiden konu başlıkları...

 Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, 7 ay gibi kısa bir zamanda, eğitimde yeni projelere imza atarak şehre hizmet etmeye çalıştıkların söyledi. Ekinci, 'Niğde, çok güzel şehir. Ancak hiçbir alanda hak ettiği yerde değil' dedi. Niğde'de bireysel başarının olduğunu ancak bunun genele yayılamadığına dikkat çeken Ekinci, 'Aynı imkanlara sahip okullarımız arasında büyük farklar oluşturabiliyor. Kurum olarak gerçekleştireceğimiz projelerle okullarımız arasındaki farkları kapatmaya çalışacağız' diye konuştu.

'EDEP'LE GÖREVİN ADINI KOYDUK'

Ekinci son yılların en büyük projelerinden biri olan Eğitimde Değerler Eğitimi Projesi (EDEP) ile eğitimin ve eğitimcinin görevinin adını koyduklarını söyledi. Proje ile değerlerimiz hakkında bir farkındalık oluşturup eğitimin asli unsurlarını bilinçaltından çıkarmaya ve somutlaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Ekinci, 'Toplum olarak bizim değerlerimizi herkes biliyor. Ancak değerlerimizin estetik boyutuna, ayrıntısına daha fazla girmek gerekir.'Başarı ayrıntıda' yatıyor' dedi.

'YASAKLAMAK' YERİNE 'YANLARINDA' OLDUK

Okullarda Twitter, Facebook gibi sosyal ağların kullanımın yasak olduğunu hatırlatan Ekinci, öğrencilerin okul hayatı dışında bu ağları yoğun olarak kullandığını görünce onları bir takım olumsuzluklardan koruyabilmek için 'yasaklamak yerine yanlarında olmayı' tercih ettiklerini söyledi.

'MÜDÜRLÜK' GELİŞMEMİŞ TOPLUMLARIN KAVRAMI

Oturduğu makamı 'hükmetme yeri değil bir koordinasyon merkezi' olarak düşünen Ekinci, bu bağlamda gelişmemiş toplumlara ait bir kavram olarak düşündüğü müdürlük kavramını bitirmek istediğini söyledi. Bunun yerine istişareye dayalı sistemlerin önemine işaret eden Ekinci, 'Batının demokrasi dediği, bir yerde inancımızda istişarenin karşılığıdır. Biz bu noktada arada kalmışız. Yapmaya çalıştığımız kendimize dönmek' diye konuştu.

'PERUKLU ÖĞRETMEN GÖRDÜĞÜMDE UTANIYORUM'

Eğitimde özgür ve düşünen bireyler yetiştirmenin önemine değinen Ekinci, 'Kitapların, fikirlerin gömüldüğü günleri yaşadık. Bunları tekrar yaşamamak için dua ediyoruz. İnancından dolayı başını örten bir öğretmene 'başını örtemezsiniz' diyoruz. O öğretmen de iki defa başını örtüyor. Bir başörtü ile bir de perukla örtüyor. Bunları gördüğümde utanıyorum. Bunların konuşulması gerekiyor. Yeni Anayasa'da bu açıdan ümitvarım' diye konuştu. Eğitimdeki süreci 'öze dönmek' olarak adlandıran Ekinci, 'Bu dönemde Sayın Bakanımız Ömer Dinçer'den aşağıya doğru gelen bir güven tescil edilmiştir. Burada sıkıntılar, manipülasyonlar olabilir. Özlük haklarında, maddi konularda bir takım sesler çıkıyor. Bu işin diğer boyutunu özellikle önemsiyorum. Yapılan işleri ve bu süreci kesinlikle herkesin desteklemesi lazım' şeklinde konuştu. 8 yıllık kesintisiz eğitimin ülkeye büyük zarar verdiğini, bu sistemin bize bir dayatma olduğuna dikkat çeken Ekinci, yani eğitim sistemi 4+4+4'ün birçok yanlışı düzelttiğini de ifade etti.

'GENÇ YAZARLAR' PROJESİ

Okumaya ve yazmaya büyük önem verdiklerini belirten Ekinci, 'Niğde'de her öğrencinin çantasında bir tane kitap olmasını istiyoruz. Geçmişin izlerini hâlâ taşıyoruz. O izleri silmemiz lazım. Dergi, gazete okusun çocuklar. Herkes okusun ve yazsın. Bu ülkenin kurtuluşu zaten okumaktan geçiyor. Eğitimde en çok önemsediğimiz şeylerden birisi de okumak! Genç Yazarlar diye bir projemiz var. Okullarda genç yazarlar kulüpleri kurmak istiyoruz. İstiyoruz ki öğrencilerimiz yazsınlar ve bu yazdıklarını bizler yayımlayalım' şeklinde konuştu.


Yenisafak gazetesinin ilgili söyleşi linki

Editör: TE Bilişim