Şeker bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de stratejik bir üründür. Bor Şeker Fabrikası 1984 yılında kuruldu. 1983 yılında kuruluş çalışmalarına başlayarak 1984 yılı Ağustos ayında da S.S. Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi kuruldu. Yani Bor Şeker Fabrikası ile yaşıt ve tümleşik bir kooperatif. Pankobirlik, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker gibi iştirakleri de var.

 

Bor Pancar Ekicileri  Kooperatifin  46 bin 176  üyesi  var. Merkez Bor İlçesi olmak üzere,  Niğde Gölcük, Aksaray Merkez ve  Aksaray ilçelerinden Eskil, Yeşilova ve Gülağaç’ta  satış mağazaları var. Bölgenin en büyük kooperatiflerinden birisi.

 

Kooperatifin  mevcut yönetiminin normalde daha 1,5 yılı var. Ancak edindiğimiz bilgi,  Pancar Kooperatifi mevcut yönetimine tartışmalı şekilde baskı yapılarak olağanüstü seçim kararı alınması zorunda bırakılıyor.

 

Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Baykal pancar üreticilerinden oluşan yeni etkili bir yönetim listesi  ile aday. Karşısında ise daha önce de  aday olmuş Ovacık Eski Belediye Başkanı  Osman Kendirli tekrar aday.  Osman Kendirli’nin listesi de basına yansıdı çok ilginç,   Niğde Ziraat Odası Başkanı  Veli Kenar,  Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Bor Ziraat ve Ticaret Odası Başkanı Nurettin Eriç destekli  oğlu Fatih Eriç  yönetim kuruluna aday bazı  isimler.

 

Soru şu;  Her birinin bir yada birkaç makamı var iken, Bor, Niğde, Aksaray  Ziraat Odaları Başkanları hep birlikte aynı listeden  neden aday?

 

Bir başka soru; Ne oldu da seçim 1,5 yıl önceye çekildi?

 

Borhaber.net olarak, Niğde’deki sivil toplum kuruluşu seçimlerine, kongrelerine  öncesi ve sonrasında dikkat kesiliriz. Seçim takviminin açıklamasının ardından,  Bor İlçesinde, Aksaray’da, Niğde’de pancar yetiştiren bir çok çiftçi ile görüştük. Bu soruların cevabını öğrendik.  

 

Pancar çiftçisi sorularımıza  çok güzel cevaplar verdi…  Seçime etki etmemek için ayrıntı vermek istemiyoruz ama çiftçilerin söyledikleri bir söz özellikle Bor için  çok önemli…

 

“Bor'da bir söz  vardır… Adamın Pancarı memleketini, Keleği menfatini sever! …"

 

Seçim pancar çiftçisine hayırlı olur inşallah…

...

 
Haber-Yorum; Selim GÖKEL

Editör: TE Bilişim