Değerli arkadaşlar,

Güzel ülkemizin kuruluşundan bu yana 1924, 1961 ve 1982 anayasaları yapılmıştır.Bunlardan 1961 anayasası dünyanın en iyi 5 anayasasından birisi olarak tanımlanmıştır. Ancak ne yazık ki bazı siyasetçilerimizce 1961 anayasasının demokratik özellikleri iyi algılanamadı ve fazla demokrat bulundu. Bu anayasa bize bol geliyor diyerek şikayet edildi. Yapılan düzenlemelerle özgürlüklerimiz daraltılmaya çalışıldı.

 

Sonra 1982 anayasası bu mantıkla yeniden yapıldı. Günümüze kadar da 17 kez değiştirildi. Yapılan değişikliklerin amacı daha demokratik ve daha çağdaş bir anayasaya kavuşmak içindi.

 

Kısacası 1982 anayasası, üzerinde yapılan değişimlerle evrimleşmeye başlamış ve devam etmiştir. Dünyanın en eski anayasası sayılan ve 1789 da yapılan ABD anayasası da 21 kez değişime uğramış ve daha çağdaş hale getirilmiştir. Yani oda evrimleşmiştir.

 

Özellikle bağımsız, çağdaş ve demokratik bir ülke olarak vatandaşlarımıza önümüzdeki yıllarda daha özgür ve daha rahat yaşam sağlamak istiyorsak, yeni bir anayasa yapmak yerine, bu anayasamızın giderek daha da evrimleşmesi için çağdaş değişimlerle donatılması gerekiyor. Örneğin;

·         Siyasi ahlak yasasının çıkarılması,

·         Seçim yasasının düzenlenmesi (%10 barajı azaltılabilir),

·         Siyasi partiler yasasına ön seçim koşulun getirilmesi,

·         Dokunulmazlıkların sadece TBMM çatısı altında geçerli olması,

·         %98 i deprem bölgesi olan ülkemizde gereken önlemlerin yasalaşması,

·         Senatonun yeniden kurulması (TBMM ye kendisini denetim ve yeniden değerlendirme olanağının sağlanması),

gibi eksikliklerimizin giderilmesi gerekmektedir.

 

Değerli arkadaşlar,

Anayasamızda yapılacak değişim çalışmalarında, çağdaş ve ulusal devletimizi tanımlayan şu anki anayasamızın ilk 3 maddesi korunmalıdır. Bunları koruyan 4. Madde de aynen kalmalıdır (bu maddeler aşağıdadır).

 

Ayrıca 52 tane İslam ülkesi içinde tek laik ülke bizim ülkemizdir. Yüce önderimiz sayesinde kazandığımız laik ve demokratik ülke olma özelliğimizin önemini ve kıymetini tüm İslam ülkeleri daha yeni algılıyor.

 

Umarım günü yaşamak yerine, geleceğimizi düşünmek ve sorunlarımıza ulusal çözümler üretmek için her alanda gereken ulusal iş ve güç birliğini yaparız. Kazanan güzel ülkemiz ve değerli halkımız olacaktır.

Her güzel şey, yüce önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyetinin birlik ve bütünlüğünü koruyarak, onu sonsuza dek yaşatmak için olsun !!!

Sevgi ve saygılarımla (10.01.2012)

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

 

ANAYASAMIZIN İLK 4 MADDESİ:

 

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

 

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

 

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

 

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.




“Adalet ilkin devletten gelmelidir. Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.”

Aristo