Milletleri ayakta tutan, ufkun ardını gören anlayışlar, idealler ve inançlardır. Büyük idealleri olanlar tarihe yön verirler ve geleceğe de ışık tutarlar.

 İdeallerin,  gökteki yıldızlara benzemesi ve yıldızlara ulaşılamazsa da onlar sayesinde yönlerin tayin edilebiliyor olması bir felsefe olarak değerlendirilecek olursa bizlerin de yaşadığımız ülkenin, mensup olduğumuz milletin, vazife yaptığımız yerin meselelerini ve çözüm yollarını ortaya koymak biz vazife olarak değerlendirilmelidir.


Bu anlayıştan hareketle,” bireyde bilgi toplumda sevgi” şuuru ile mazi ati köprüsünü inşa etme idealine sahip olan Eğitim 2023 Derneğinin bir genel merkez yöneticisi olarak, yaşadığımız ilin ufkunu geniş tutmasını sağlamaya çalışmak gerekiyor.  Ve yaşanılabilir bir Niğde’ye, çağının şartlarını okuyup, insanının maddi ve manevi huzura ulaşmış bir Niğdeli anlayışına ulaşmasına vesile olacak projeler üretmek gerektiğini düşünüyorum.

Bu, aslında “Yaşatma İdeali” olarak özetlenebilecek bir tutumdur.

Üstelik ülkemizin her yerinde resmi, gayri resmi, siyasi ve sivil toplum yaklaşımları açısından bir 2023 söylemi dillendirildiği de aşikardır.

O zaman Niğde’mizin de “2023’te Niğde”  anlayışı doğrultusunda projeler geliştirmesi gerekmektedir.
Bu, öyle bir çalışma olmalıdır ki; bütün kamu kuruluşları, Üniversitemiz, sivil toplum örgütleri paydaşlık yapmalıdır. “2023’te Niğde” başlıklı proje; çalıştaylarla, panellerle, bu panellerin kitaplaştırılmasıyla, yarışmalar, afişler, basın yolu ve bilgilendirme toplantıları ile hem kurumlarımıza hem de kamu oyuna mal edilmelidir.

Peki böyle kapsamlı bir proje hangi temeller üzerine oturtulmalıdır?

Öncelikle şu gerekçeler üzerine değerlendirmelerde bulunulabilir:

1.      Değişen ve gelişen ülkemizde kentlerin yaşadığı problemler de artmaktadır.

2.      Yaşanabilir bir Niğde için problemler çoğalmadan önlemler ortaya konulmalıdır.

3.      2023te şehirleşme ile birlikte; çevre, mimari, sanat, eğitim, barınma, sosyal alan, trafik, kültürel değerler gibi meseleleri ortaya konulmalı ve çözüm yolları akademik olarak ele alınmalıdır.

2023lü yıllarda Üniversite ve diğer eğitim kurumlarının ihtiyaca cevap verebilecek niteliğe ulaşması sağlanmalıdır.

Bu gerekçeler:

  1 - 2023’te Niğde Üniversitesi

2   22023’te Şehirleşme  ( Kentleşme, yeşil alan, trafik, kültürel doku)

      3 - 2023’te Niğde Ekonomisi

      4 - 2023’te Eğitim ve Kültür
 
Gibi sunum, panel ve çalıştaylarla netleştirilebilir.

Bu konuyu ilerleyen günlerde yeniden gündeme getirip daha müşahhas gerekçeler ve yöntemler ortaya koymayı düşünüyorum.

Yaşadığımız yere ve insanlarına hizmet etmek için hiçbir beklenti içerisine girmeden hizmete talip olanlarla yola revan olmaya değmez mi?