Niğde Üniversitesi ile Yazarlar ve Sanatçılar Birliği, ortaklaşa “Yazı hayatının 50. Yılında İsmail Özmel” konulu panel düzenlediler.
Panele, Niğde Valisi Âlim Barut, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Yazsan bir Başkanı Hayrullah Eraslan, Niğde Üniversitesi Dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Yazsan Bir Başkanı Hayrullah Eraslan yaptı. Panelin oturum başkanlığını iseProf: Dr. Nazım Hikmet Polat yönetti
Panelistler Prof. Dr. Saim Sakaoğluİsmail Özmel şiirlerinin Halk Bilimi Dünyası”, Prof. Dr. Ali Yrd. Doç Dr. Ahmet Vehbi Ecer İsmail Özmel ve Tarih, Kibar Ayaydın İsmail Özmel şiirlerinde Yahya Kemal tesiri ve İstanbul”, Murat Soyakİsmail Özmel şiirlerinde mekân unsurları, Mehmet Başİsmail Özmel şiirlerinde yaşama sevinci”. Araştırmacı Yazar İdris Yavuz İsmail Özmel’in şiirlerinde ve nesirlerinde Niğde Sevgisi.”, Osman Aytekin Mevsimlerin Şairi İsmail Özmel”konulu tebliğlerini sundular
Yapılan bu panelde, panelist olarak sunduğum tebliği siz okurlarımla paylaşmak istiyorum;
Efendim! Şairler, hoşgörülü, mütevazı, gönül ehli kimselerdir. Onlar, yaratılanı severler, Yaratandan ötürü. Şairlerin hayatında, kırgınlığa, dargınlığa yer yoktur.
İşte bu değerleri üzerinde taşıyan, Niğde’nin son dönemlerde yetiştirdiği gönül ve fikir adamı, şair, yazar ve yayımcı olan Sayın İsmail Özmel’i şiirlerle anlatmaya çalışacağım.
Hayatının 50 yılından fazlasını kültürel çalışmalara adayan, değerli bir fikir adamını 2-3 saat içinde anlatabilmek, kolay olmasa gerek.
Buraya bir nokta koymak istiyorum. Öncelikle şair kime denir?
Şair, toplumun duygu ve düşüncelerini şiirlere yansıtan kişidir.
Şairler, toplumda düşünen, güzel söz söyleyen saygın kişilerdir.
Şairlik bir tutkudur, sevdadır, emektir, göz nurudur.
Şairlik, duyguların ve hislerin kimliğidir
Şairler için, Şiir bir gıdadır! Şairlik ise ona olan sevdadır!
Her şiir yazana, şair denemez.
Şairlik bir Hak vergisidir ve özel bir yetenek ister
Değerli konuklar! İnsanları bir arada tutan önemli değerler vardır. İnsan, yaratılış icabı hem maddi hem de manevi özelliğe sahiptir. İşte bu özellikleri üzerinde toplayan, şiir ve denemeleriyle tanıdığımız İsmail Özmel, Niğde'nin kültürel değerlerine sahip çıkan bir şairimizdir.
İsmail Özmel’in, "Dualar ve Âminler" yapıtı bir ustalık göstergesidir.
İsmail Özmel’in ilham kaynağı; Acılar, sevinçler, yalnızlık, gurbet, vuslat, inanç ve sevda konusunda işlemiş olduğu şiirlerini, özenle, ince, ince nakış nakış işlediğini görüyoruz.
Gönül dostu, Niğde sevdalısı  (Sözün erbabı) Sayın Özmel’in, bazen doğduğu yerin dağlarını, kışını, baharını, gelenek ve göreneklerini, sevdalarını, yüreğimize ateş düşüren hasretlerini, ağıtlarını, felaketlerini, sevinç ve üzüntülerini dile getiren, bazen de Karacaoğlan, Yunus Emre, Mevlana ruhunu yansıtan lirik şiirlerini okurken haz duymamak mümkün değildir
İsmail Özmel’in İlk şiiri 1952 yılında “Türk Sanatı” dergisinde, 1953’de Elazığ Uluova Gazetesinde yayımlanmış, ona yakın şiiri de bestelenmiştir. Şiirleri. Salkımsöğüt Yayınları arasında neşredilmiştir.