Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından “10-16 Kasım Atatürk Haftası” dolayısıyla “Atatürk’ü Anmak ve Anlamak” konulu konferans ile “Türkülerle Atatürk” konulu konser etkinliği düzenlendi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak üniversite Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Selçuk Timur tarafından Ümit Yaşar Oğuzcan’a ait “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” isimli şiir okundu.

Etkinlikte daha sonra, “Atatürk’ü Anmak ve Anlamak” konulu konferansı ile üniversite öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Topal, konferans konuşmacısı olarak kürsü aldı. Konuşmasında, 10 Kasımların Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından büyük öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Nevzat Topal, “Günümüzde ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya adeta ateşten çember gibi kavrulurken, hepimiz barış ve bağımsızlık gibi kavramların değerini her zamankinden daha kuvvetli hissediyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi ile derin bir sarsıntı geçiren Türk milleti olarak, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimizi kuran kahramanlarımıza minnet ve şükran duygularımız artarak büyüyor” ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yıllarda Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Doç. Dr. Nevzat Topal, “Ülkemiz adeta doğulu ve batılı emperyalist ülkeler tarafından kuşatılmış, her birinin de Osmanlı Devleti’ni paylaşmak için emelleri var ve ‘Hasta Adam’ adını verdikleri ülkemizi paylaşma projelerinin peşindeler” diye konuştu.

Atatürk’ün hayatını anlatarak, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği mücadeleler hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Nevzat Topal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün iyi bir komutan, iyi bir devlet adamı, iyi bir asker ve iyi bir eğitimci olduğunu hayatının her döneminde görmenin mümkün olduğunu aktardı.
Konferansın ardından gösterime giren “Sarı Zeybek” belgeseli ile duygu dolu anlara sahne olan program, üniversite Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, Türk Müziği Bölümü tarafından hazırlanan “Türkülerle Atatürk” konulu konser ile devam etti.

Dr. Öğretim Üyesi Resul Bağı’nın şefliğinde gerçekleştirilen konserde; Selanik Türküsü, Yeni Cami Avlusunda, Drama Köprüsü, Bülbülüm Altın Kafeste, Fikrimin İnce Gülü, Bir Fırtına Tuttu Bizi, Kırmızı Gülün Adı Var, Maya Dağı Türküsü gibi Atatürk’ün sevdiği eserler ile Hoş Gelişler Ola Marşı icra edildi.
Konsere ayrıca; Öğretim Görevlisi Mesut Arslan bağlama, Öğretim Görevlisi Süleyman Koyuncu ud, Öğretim Görevlisi Bülent Koyuncu ney ve Öğretim Görevlisi Alpay Ünsal tar ile eşlik etti.

Yoğun ilgi gören program; Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından, katkılarından dolayı emeği geçenlere teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.
 
 
Editör: TE Bilişim