Niğde’nin Gölcük kasabasında Türklerle birlikte yaşarken, Cumhuriyet’in ilanından sonra uygulanan Techir Kanunu ile Makedonya’ya göç etmek zorunda kalan Rumlar’ın çocukları, Mübadele’nin 90. yılında ailelerinin topraklarını ziyaret ettiler. Anne ve babalarının Gölcük’te yaşadığı evleri bulan Rumlar, burada kalan akrabaları ve komşuları ile bir araya gelerek dostluk mesajları verdiler.


Yunanistan’ın Drama şehrinin Kalambaki köyünden karayolu ile gelen 50 Rum, Niğde’de üç gün geçirdi. İlk gün Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı makamında ziyaret eden kafilede Kalambaki Belediye Başkanı Hacilazaro Anastasyos ve Din Adamı Panayodis Papatapulos da yer aldı. İyi derecede Türkçe bilen mübadillerle gerçekleşen sohbetin ardından karşılıklı hediyeleşmeler yaşandı.


KARDEŞ ŞEHİR OLDULAR

Gölcük Belediye Başkanı Salih Ertul ve kasaba halkı tarafından karşılanan Rumlar atalarının yaşadıkları yerlere ayak basmanın büyük heyecanını yaşadılar. Belediye binasında karşılıklı imzalanan protokolle Gölcük Belediyesi ile Kalambaki Belediyesi kardeş şehir ilan edildi. Karşılıklı hediyeleşmelerde Kalambaki Belediye Başkanı tarafından barış güvercini hediye edilmesi dikkat çekti. Gölcük Camisi imamı Fatih Kotan tarafından da Kalambaki Kilisesi papazına Kur’an-ı Kerim ve seccade hediye edildi.



Karşılıklı dostluk mesajlarının ardından yemek için Gölcükbaşı mesire alanına gidildi. Burada misafirlere yöresel çorba, kuru fasulye, pilav, tatlı ve Niğde Gazozu ikram edildi. Müzik eşliğinde karşılıklı oyunlar oynanırken samimi sohbetler gerçekleşti. Daha sonra hep birlikte kasabaya dönülürken en duygusal anlar burada yaşandı. Ailelerinin yaşadığı evleri arayan ve bazılarını da bulan Rumlar buraları incelerken evlerin şimdiki sahipleri ile derin muhabbetler edildi. Bu geziyi Cumhur Ünlüler ile organize eden ve kendisini de Gölcüklü olarak tanımlayan Rum Simos Sümbüloğlu, annesinin yaşadığı evi gezerken heyecanlı ve duygulu anlar yaşadı. Evin sahibi Mustafa Olgun ile kol kola açıklamalarda bulunan Sümbüloğlu, ailesinin buradaki Türklerle dostluk içinde yaşadığını ve bunun hep devam etmesi gerektiğini ifade etti. Ailesinin 1923 yılında Gölcük’ten derin üzüntülerle göç ettiğini vurgulayan Rum “Bizler Gölcük’te 20 yıl yaşayan annemizin buraya dair anıları ile büyüdük. Annem kendisini asla Yunanistanlı olarak kabul etmedi ve ölünceye kadar Gölcüklü olduğunu söyledi.” Dedi. Ev sahibi Mustafa Olgun’un ise evi ortak kullanabilecekleri teklifi Simos Sümbüloğlu’nu daha da duygulandırdı.



Rum Simos Sümbüloğlu, kendisinin babasının evini bulduğunu belirterek: “diğer gelen arkadaşlarımızdan bazıları evlerini bulabildi bazıları da arıyorlar. İnanıyorum beklerim onlarda evlerini bulabilsin. Ben bulabildiğim için çok seviniyorum. Atalarım evlerini bulabildim. Atalarımın yürüdüğü yerlerde yürüyebildim. Teşekkür az gelir Allaha” diye konuştu.


Gölcük’te Yunanistan gelen akrabalarıyla buluşanlardan biri de Oktay Sarıdağ’dı. Babasının dayısının oğlu ile bir araya gelen Sarıdağ, kasabada akrabalarıyla buluşan bazı kişilerin bundan büyük heyecan ve mutluluk duyduklarını ifade etti.



Sık sık karşılıklı dostluk mesajlarının verildiği programda Rumlar da Gölcük halkını Yunanistan’a davet etti. Rum misafirlerin bir kısmı akşam otele dönmeyerek Gölcüklü akraba ve dostlarının evinde misafir oldular. Gezinin son gününü Niğde’de geçiren Rumlar, akrabalarıyla buluşmanın ve yeni dostluklar kurmanın heyecanı yaşarken bir daha gelme sözü ile duygulu bir şekilde ülkelerine döndüler.






Editör: TE Bilişim