Yaş ilerledikçe çiftlerin seks hayatı biter diye bir düşünce vardır. Kadın ve erkekte birtakım korkular su yüzüne çıkmaya başlar. Erkeklerde “40’ından sonra…” deyimi bu sebepten denir biliyorsunuz. Erkekler daha fazla seks arayışı içerisinde gözüktükleri davranışlarda bulunurken, kadınlar tam tersine içine kapanır ve seks konusunu daha az dile getirmeye başlar. Özellikle de bizim gibi Orta Doğu ülkelerinde… Aslında bu tür çapkınlıklara ve korkulara hiç gerek yok. Kadın da erkek de seks hayatına uzun yıllar devam edebilmektedir. Yeter ki kendilerine iyi baksınlar, sağlıklı kalmak yeterli…

 
 
Hatta araştırmalar gösteriyor ki, yaş ilerledikçe seks hayatı da ilerliyor. Erkekteki o endişe, stres yerini tecrübeye bırakıyor. Çiftlerde daha az stresli, daha eğlenceli ve tatmin edici bir cinsel ilişki yaşanmaya başlıyor.
 
20’li yaşları geçip; 30’lu, 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarda, yaş ilerledikçe seks hayatı nasıl şekillenir buna bir göz atacağız.
 
30’lu yaşlar… tık tık tık! Biyolojik saat işliyor. Bunun farkına varılan yaşlar… Kişilerin kariyer peşinde koştuğu, evlendiği – evlenmek üzere olduğu, eğer hala yapmayan varsa; çocuk yapmak için en uygun olarak gördüğü yaşlar. 20’li yaşlardaki libidonun artık normale döndüğü, kadın ve erkekte olgunlaşma dönemi yaşları… Tüm sosyal yükümlülüklerin altında ezilmek, seks hayatına olumsuzluk katabilir. Fakat artık iletişim kurmak ve konuşmak için en güzel zamanlar. Seks hayatının da kötü olmasına gerek yok. Keyif alarak yaşamaya odaklanmak ilişkileri yoluna koyacaktır.
 
yas4Yaş biraz daha ilerledikçe, artık erkek de kadın da kendi bedenini ve ruhunu daha iyi tanıyor; ne istediğini biliyor. İsteklerini dile getirmekten çekinmeyen çiftler için mükemmel zamanlar… Yapılan bir araştırma, saçlarında beyaz-gri telleri olan erkeklerin kadınlara bir hayli çekici geldiği yönünde… Bu erkekleri seçkin buluyorlar. Kadınlar ise ilerleyen yaşlarda, genç yaşlarına oranla daha fazla orgazm yaşayabiliyor ve daha maceracı oluyorlar.
 
yas6
 
İlişki ve seks uzmanı Julia Coles’a göre tatmin edici bir cinsel ilişkinin ilk koşulu güven. Vahşi bir seksin gereksinimi one night stand’ler değil! Evlilikler ve uzun vadeli ilişkilerde seks, ilerleyen yıllarda güzelleşiyor. 40’lı yaşlarda, artık arzulanmadığını düşünmek, pek çok insanın hissettiği duygu. Daha fazla işe odaklanmak görülebiliyor. Çiftler beraber yaşadıkları güzel anları konuşarak ve o günleri anarak, canlandırabilir ve o zamanlardan ilham alarak, ilişkilerine renk katabilirler.
 
yas120’li yaşlardaki ergenlikten gelen itici davranışlara, 40’lı yaşlarda yer yok. Bu noktada seks terapisti David Schnarch, o yaşlarda ne yazık ki “erkeklerin akıllarının henüz sekse hazır olmadığına”; ilerleyen yaşlarda, gençlikteki skor hedeflerinin önemsizleştiğine ve önemli olanın iyi seks olduğuna değiniyor. İyi olmak için de tecrübenin gerekli olduğuna…
50’li yaşlarda çocuk çocuktan artık kurtulmuş olan çiftler, evlerinde daha özgür zaman geçirir. Bu açıdan bakıldığında seks için şanslı yaşlar… Daha fazla yalnız zaman geçirecek ve işi gücü azaltmış çiftler, birbirlerinin tenlerini, duygularını ve bedenlerini yeniden keşfedebileceklerdir. Bu yaşlarda kadınlarda ortaya çıkmaya başlayan menopoz nedeniyle seks, sekteye uğrayabilir. Fakat yaşım geldi deyip kabullenmek yerine, küçük operasyonlarla bu rahatsızlıklardan kurtulmak mümkün. Bilindiği gibi menopoz, kadın için cinselliğin değil, reglin sonu.
 
Emekli olduysanız, daha önce gidip göremediğiniz, yıllık izinlerinize sığdıramadığınız ilginç şehirleri görmek için en uygun zaman. Hiç bilmediğiniz sokaklarda, deniz kenarlarında, ormanın içinde küçük kulübelerde, 50’li yaşlarda sağlıklı her çift neden 30’lu yaşlarına dönmesin ki? Hem ruhen hem bedenen gençlik geri gelebilir. Bu arada çocuklar da “annem de babam da çok çocuklaştı…” demeye başlamışlardır zaten!
 
Uzun süreli ilişkilerde 60’lı yaşlar, cinselliğe biraz da mizah ekler. Hayatlarından memnun çiftler için hiçbir şey bitmiş sayılmaz. Yaşlanma korkuları da geride kalmış, çiftler çok daha bilinçlenmişlerdir. Sağlığınıza dikkat etmeniz, cinselliği bu yaşlarda da yaşamanız için yeterli. Seks, her yaşta eğlenceli ve heyecanlı.
 


Editör: TE Bilişim