Niğdeli engelli Kıbrıs gazisinin yürek burkan dramı

Haber: Enes Can ÖZMEN - Cihan Niğde



 Niğde'de yaşayan Kıbrıs gazisi Seyfullah Ateş (63), elinde yüzde 94 engelli raporu olmasına ve 8 yıldır sigortasını yatırmasına rağmen SGK'nın kendisini emekli etmediğinden yakınarak yetkililerden yardım istedi. Lösemi ve Parkinson hastalığı yüzünden vücudunu kontrol edemediğini belirten Ateş, bakmaktan bıktıklarını söyleyerek eşi ve kızının bir gece yarısı kendisini sokağa attıklarını söyledi. Sokaklarda yatıp kalkarken kendisine sahip çıkan yeğeninin evine sığınan Ateş, tek isteğinin, hayatının son günlerini daha rahat yaşamak olduğunu kaydetti.

Kıbrıs gazisi Seyfullah Ateş, 1974 yılındaki Türkiye'nin Kıbrıs'a yaptığı 2. harekatta Karpaz Burnu'na giren ilk askerlerden biri olduğunu dile getirdi. 

Çektiği bütün sıkıntılara rağmen haline şükrettiğini söyleyen Ateş, eşi kendisini terk ettiği için refakatçisi olmadığından GATA ya da Çapa'ya kontrole gidemediğini ifade etti. 

Yakalandığı Parkinson ve lösemi hastalıkları nedeniyle vücudunu kontrol edemediğini dile getiren Ateş, "Aynı zamanda vücut fonksiyonlarımı kontrol edemediğim için ellerimi verimli bir şekilde kullanamıyorum. Yürümekte zorlanıyorum. Günde 25-30 tane hap içmezsem kendimi kaybediyorum. Yürüyemiyorum, yapışıp kalıyorum." dedi. 

"ÇARŞIYA ÇIKMAYA KORKUYORUM ARTIK"

Vücut fonksiyonlarını kontrol edemediği için çarşıya çıktığında insanların bakışlarından rahatsız olduğunu ifade eden Ateş, "Hastalığımdan dolayı zor yürüyorum. Vücut fonksiyonlarımı kontrol edemediğimden, farkında olmadan hareketler yapıyorum. İnsanlar beni sarhoş zannediyor. Tıraş olmaya bile gitmeye korkuyorum artık. Çünkü hareketlerimden dolayı herkesin bana farklı gözlerle bakmasından artık rahatsız oldum. Kendi kendime tıraş olamıyorum. Tıraş olmaya gitmem için taksi çağırmam lazım. Ama durumum yok. Berberi eve çağırdığımda ise 30 TL istiyor. Benim durumum yok nasıl vereyim." diye konuştu.

"SGK’NIN YÜZDE 60 ÇALIŞABİLİR RAPORU VERMESİNE ANLAM VEREMİYORUM" 

Yüzde 94 engelli raporu olmasına rağmen SGK Yüksek Sağlık Kurulu'nun kendisine yüzde 60 çalışabilir raporu vermesine anlam veremediğini kaydeden Ateş, "Keşke çalışabilsem, çalışsam. Ama ne yapalım? Vatan sağ olsun. Ben Kıbrıs gazisiyim. Kader böyleymiş ne yapalım vatan sağ olsun. Savaş olsa ben yine giderim. Savaşta benim dedem Afyon'da şehit düşmüş. Kardeşi de Çanakkale'de kalmış. Benim anam, benden daha sefil hayat yaşadı gitti. Böyle kaderime razıyım hanım da gitti. 840 lira gazi maaşı alıyorum. Onu da arkadaşlara borçlana borçlana kredi çektim bankadan. Bunun zaten 340 lirası krediye kesiliyor. 500 lira ile nasıl geçimi mi sağlayayım? Kıbrıs gazisiyim ama değerimiz bu kadarmış. Ama buna da şükür." dedi. 

Eşi ve kızının kendisini gece yarısı hiç acımadan sokağa attığını söyleyen Kıbrıs gazisi Seyfullah Ateş, Niğde'de kimsenin kendisiyle ilgilenmediğini ancak yeğeninin kendisine sahip çıktığını söyledi. Kalan maaşıyla ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Ateş, yeğenin evinde kaldığı odasını ve eşyalarını gösterdi. 

Kullandığı ilaçları ve çeşitli hastanelerden aldığı raporlarını gösteren Ateş, gözyaşlar içinde, "Ben eşimi seviyorum. Belki beni emekli yaparlarsa eşim de gelir. Ben eşimi seviyordum ama o da çekti, gitti, dayanamadı. O da benim yüzümden kalp hastası oldu. Kontrole git-gel bıktı benden. Ben eşimden ayrılmak istemiyorum. Bunların sebepleri ise maddi sıkıntı. İntihar etmeyi bile düşündüm ama yapmadım." ifadelerini kullandı.

YILDIZ: GAZİMİZ EMEKLİLİĞİ SGK'YLA GÖRÜŞMESİ GEREKİYOR

Türkiye Harp Malülü ve Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan Yıldız, yaptığı açıklamada, "Kıbrıs gazilerimiz, Niğde'de muharip gaziler derneği olmadığı için, bizim derneğimizden hizmet almaktadır. Seyfullah Ateş ağabeyimize sosyal yardımlaşmadan yardımları alarak kendisine veriyorduk. Seyfullah Ateş ise kızına veriyordu aldığı yardımları. Son zamanlarda kızı ile karısı gece evden sokağa attığından dolayı gece beni aradı. 'Başkanım karım ile kızım beni sokağa attı, bana yardım edin' dedi. Yardımda bulunamadığımız için sadece bazı yerlere bilgi verdik. Seyfullah Ateş’in şu an yeğeninin evinde kaldığını biliyoruz. Biz Seyfullah Ateş'e her türlü yardımı yaptık ve diğer Kıbrıs gazilerimize de gerekli yardımlarımızı sağladık dernek olarak. Seyfullah Ateş'in SSK'sının olduğunu biliyoruz tabii bu da SSK ile ilgili bir durum. Neden emekli olmadığı konusunda bir bilgi alamadık. SSK'ya söylediğimizde kendisinin gelip görüşmesi gerektiğini söylediler." açıklamasını yaptı.








Editör: TE Bilişim