Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürü Latif Boran, kış ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.
İtfaiye Müdürü Latif Boran tarafından yapılan açıklamada, kış mevsiminde yaşanan yangınların büyük bölümünün, temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı belirtilerek, muhtemel baca yangınlarının yaşanmaması için baca temizliği yaptırılmasının önemine işaret edildi.
Boran, baca tıkanıklıkları ve ters esen rüzgarlar nedeniyle bacaların çekmediğine temas edilerek, sobadan sızan gazlardan dolayı birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.
Baca bakımı ve temizliğinin, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Boran, ülkemizde, her yıl bina yangınlarının yüzde 20'sinin temizlenmeyen bacalardan çıktığını belirtti.
Zamanında yapılacak baca temizliğinin, üzücü olayların önüne geçeceğini dile getiren Boran, açıklamasında şunları söyledi: "Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumlar, baca yangınlarına neden olmakta, bu da, maddi kayıpların yanı sıra, can kayıplarına da yol açabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmaması için konut bacalarını yılda en az iki kez; lokanta, fırın ve benzeri işyerlerine ait bacalarını ise, ayda en az bir kez olmak üzere temizlettirmeleri gerekmektedir. Bacalar temizlenmediği zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve parçacıklar ise, bacaların tıkanmasına neden olmaktadır. Tıkalı baca da, sağlıklı çekiş yapamaz ve gazı geri teper. Bunun sonucunda karbonmonoksit gazı, ortama yayılır ve zehirlenmeler oluşur."
Baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda sobaların yakılmaması ve yanıyorsa söndürülmesi gerektiğini ifade eden Boran, yapılan temizlik sonrasında, yakıtların daha verimli yandığını ve böylece tasarruf sağlandığını, soba ve kalorifer bacalarının düzenli olarak temizletilmesiyle de yılda yüzde 15 ila yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlanacağını söyledi.
Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğunu kaydeden Boran, iyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi ve bacalarda oluşan çatlaklara karşı da kış gelmeden önlem alınması gerektiğini kaydetti.
Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılmasının önemine de temas eden İtfaiye Müdürü Latif Boran, Belediye İtfaiyesinin bu konuda da hizmet verdiğini ve dileyen vatandaşların İtfaiye müdürlüklerine başvurarak her türlü bilgi ve desteği alabileceklerini bildirdi.
 
 
Editör: TE Bilişim