Niğde Valisi Âlim Barut’un eşi Sayın Miyase Barut Hanımefendi’nin liderliğinde Niğde Gönül Elçileri Projesi’nin 12. Toplantısı Niğde Grand Otel’de  yapıldı.

 

Niğde Grand Otel’de yapılan toplantı, Niğde Valisi Alim Barut’un eşi  Miyase Barut Hanımefendi, Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan, Niğde Belediye Başkanı’nın eşi, İlçe Kaymakamlarının eşleri, Kurum Amirlerinin eşleri ile Gönül Elçileri Projesine destek veren 300 bayanın  katılımıyla gerçekleşti.

 

İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan, projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bünyesindeki hizmetlerle ilgili olarak ülke çapında başlatıldığını ve Başbakanımızın eşi sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde Niğdemiz'de de sayın Valimizin eşi sayın Miyase BARUT Hanımefendinin himayelerinde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

 

Şahin Mercan konuşmasında “Yeryüzünde insan varlığının devamı için belirlenmiş olan tek format AİLE'dir. Huzurlu ve onurlu bir milletin varlığı da sağlam bir Aile yapısına bağlıdır. Anne baba ve çocukları ile bilgece bir tecrübeye sahip nine ve dededen müteşekkil bu kutsal yapı, diğer bütün yapı ve kurumların da temeli olduğu için çok önemlidir. Bu ehemmiyetin farkında olduğumuz için asırlardan beri ayaktayız. Bizler tarih, kültür ve dini değerlerimiz doğrultusunda insana hizmeti kendimize şiar edinmiş bir ecdadın torunlarıyız. Bizi biz yapan değerleri yaşattıkça, sevgiyi, şefkati, merhameti paylaştıkça gücümüzün artacağına ve tam bir GÖNÜL ELÇİSİ olacağımıza inanıyorum. Geçmişten aldığımız güç ve enerjiyi geleceğe taşımak için bugün sorumluluk alma zamanıdır. İşte bunun için herkesi GÖNÜL ELÇİSİ olmaya davet ediyoruz. Her birimizin farklı alanlarda yapabileceği güzel işler vardır. Kendimizi keşfederken toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için gelin hep birlikte GÖNÜL ELÇİSİ olalım.” dedi.

 

İl Müdürü Şahin Mercan’ın konuşmasından sonra projenin hâmisi olarak Miyase Barut Hanımefendi bir konuşma yaptı, Miyase Barut ; “Bugün burada sizlerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının arttırılması ve insan kaynağı ihtiyacının sağlanması amacı ile Bakanımız Sayın Fatma Şahin tarafından uygulanan ve Sayın Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin önderliğinde yürütülen gönül elçileri projesi hakkında bilgi vermek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

 

19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan bu proje tüm illerde olduğu gibi İlimizde de başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Gönül elçileri projesi için iki yıllık bir süre ön görülmüştür. Proje kademeli olarak uygulanmaktadır. İlk altı ay içerisinde Gönül Elçileri Projesi, Koruyucu Aile hizmetlerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması çalışmalarıyla yürütülecektir.

 Bu projemizin amacı yuva sıcaklığı ve ana sevgisinden yoksun olan tüm çocuklar için düşlediğimiz “Her çocuk için bir aile” hedefine ulaşmaktır. Bu hedefimize ulaşmada siz değerli hanımların varlığını yanımızda hissetmek bizlerin gücüne güç katmaktadır. Bu toplantı çocukların özlemini duydukları ailelere kavuşma yolunda bir başlangıç olacaktır. Bu açıdan bizi biz yapan insani değerleri yaşattıkça; sevgiyi, şefkati merhameti paylaştıkça gücümüzün artacağına inanıyorum. Geçmişimizden aldığımız güç ve enerjiyi geleceğe taşımak için bugünden sorumluluk almak düşüncesi ile her birimizin farklı alanlarda, farklı konularda yapabileceklerimiz olduğuna inanarak sizleri gönül elçisi olmaya davet ediyorum.

Bu proje kapsamında yaptığımız bilgilendirme toplantıları sonucunda gönül elçileri sayımızın 185 kişiye ulaştığı, siz değerli hanımların da katkı ve destekleriyle bu sayının artacağına inanıyorum. Gönül elçilerimizin çalışmaları sonucu 16 tane koruyucu ailemiz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze müracaat etmişlerdir.

Bu kapsamda Gönül Elçileri projesinin ilimizde daha anlamlı olarak benimseneceğine siz gönül insanlarının bu projeye gönülden destek vereceğinize inanıyorum

Toplantımıza katılan siz değerli misafirlerimize, gönül elçileri çalışma ekibimize, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü çalışanlarımıza ve bu projenin duyurulmasında gösterdikleri desteklerinden dolayı çok değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

 

Gönül Elçileri Projesi hakkında bir sunum yapan Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Muhammet Ali Garip ““ Gönlü Allah’ın evi Ka’beden daha yüce bilen “Gönül Mimarlarımız var, yani “Gönüllülerimiz” var. Büyük kelâm üstadı Yunus Emre’nin asırlar önce söylediği gibi;

“Ben gelmedim dava için,

Benim işim sevgi için,

Dostun evi gönüllerdir,

Gönüller yapmaya geldim.”

diyen, bir gönüle girmeyi her türlü menfaatten daha üstün tutan, sırf bu yücelikten dolayı incitici olmayan ama incindiği halde asla ve kat’a incitme yoluna girmeyen isimsiz kahramanlarımız var. Siyasetin de, iktisadın da, cemiyetin de asıl kahramanları bu insanlardır. böyle KOCAMAN BİR YÜREĞE SAHİP çok insanımız var. Bunlar bir tarafta duruyor. Diğer tarafta ise aile, çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engellilere hizmet veren Bakanlığımız ve kuruluşları var. Bu iki tarafın bir biriyle irtibatını, buluşmasını  sağlayanlar ise Gönül Elçileri. Gönüllülerle kurumumuz arasında bu köprü vazifesini “Gönül Elçisi” adını verdiğimiz  kişiler icra edecekler. Gönül Elçisi: Adı üzerinde, sadece bir elçidir. Ya Gönüllüyü bize ulaştırır. Yahut bizi Gönüllüye ulaştırır. Gönül Elçisi, sohbet ortamlarında, komşu ziyaretlerinde, düğünde dernekte, yeri geldiğinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzü ve sunduğumuz hizmetleri anlatır.” dedi.

 

 

 Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl  Müdürlüğü personellerinden Sosyal Çalışmacı Cemil Öztürk de Koruyucu Aile Hizmetleri ile ilgili bir konuşma yaptı.

 

Koruyucu Aile mevzuatında yapılan değişiklikleri dile  getiren Cemil Öztürk “Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu önemli bir hizmettir. Sevgisini, koruyup kollama, gözetme duygularını sürekli canlı tutabilecek herkesi Koruyucu Aile olmaya davet ediyorum.” dedi.

 

 Slayt gösterileri,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hizmetleriyle ilgili kamu spot filmlerinin de gösterildiği  toplantı, katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.


 

Editör: TE Bilişim