Niğde Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun 22.yıldönümünü geçtiğimiz gece düzenlediği bir gece ile taçlandırdı.

Dahi Gedik/Editör-Özel
 Cemiyet Üyesi Gazeteler ve Gazetecilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen gecede konuşma yapan Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin şunları söyledi ; ‘’Sözlerime başlamadan önce, sağlığında kendisini tanıma şerefine nail olduğum çok kıymetli büyüğümüz rahmetli Erkan POTUKÖNEN ağabeyimizi şükran ve minnetle yad etmek istiyorum. Vatanını, atasını, toprağını, milletini çok seven rahmetli ağabeyimizden hepimiz çok şey öğrendik. Hepimize yol gösteren, ışık tutan bilgi birikimi yüksek bir ağabeyimizdi.
Sivil toplum kuruluşlarının önemini her fırsatta dile getirir, batı toplumlarının cemiyetleşmiş, dernekleşmiş toplumlar olduğunu anlatır, kalkınmalarını buna bağlardı. Bizim bu işi tam başaramadığımızı söylerdi. Bu tesisi kurarken bu sosyal salonu da sırf burada hemşerilerim bir araya gelsinler, kaynaşsınlar, ülke meselelerini tartışsınlar, eğlensinler diye kurmuştu. Bu tür etkinlikleri sık sık yapar, bundan son derece mutlu olur, büyük keyif alırdı.
Keşke şu anda aramızda olsaydı. Ama ben onun bizi izlediğine, ruhunun şu an burada olduğuna inanıyorum. Mekânı cennet olsun, nur içinde yatsın.
Kıymetli arkadaşlarım. Niğde Gazeteciler Cemiyetinin kuruluş felsefesini hedefini ve amacını anlatmaya gerek duymuyorum. Sunucu kızımız az önce bunları size aktardı.
Niğde Gazeteciler Cemiyetinin üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısına bölünmez bütünlüğüne inanan, Büyük Önderin ilke ve inkılâplarına bağlı, bu necip milletin milli ve manevi değerlerine saygılı, kamu yararına, halkın haber alma özgürlüğü adına yaptıkları bu kutsal görevde, basın mesleğinin etiğine kurallarına son derece uygun hareket etmektedirler. Bu yapı içerisinde olan bu cemiyetin içinde yer ve görev aldığım için son derece mutlu ve gururluyum.Hepinizin bildiği gibi cemiyetimizin gücünü, özellikle bu birlik ve beraberliğimizi kıskanan bazı kişiler tarafından haksız eleştirilere maruz kaldığı olmuştur. Kamuoyunu şaşırtmaya ve yanıltmaya yönelik açıklamalarla, kişisel çıkarları uğruna yaptıkları bu eylemlere karşı tutumumuz çok açık ve sert olmuştur.
Dün olduğu gibi bu günde ve yarında yanlışlara, haksızlığa karşı aynı tutum içinde olacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Haddine de değildir. Oysaki son zamanlarda ülke genelinde gazetecilere karşı yürütülen ve ne olup bittiğini bizlerin bile anlamakta güçlük çektiği, birçok tutuklamalara karşı her zamankinden çok daha fazla birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Dün akşam CNN Türk kanalında “5 N 1 K” programına telefonla canlı yayına katılan Star Haber Grup Başkanı Sayın Uğur Dündar’ın konuşmaları bu endişelerimi ve korkularımı bir kat daha arttırmıştır.
Türk basınında her zaman adından söz ettiren, birçok yolsuzluğu usulsüzlüğü kamuoyunun bilgisine sunan, karanlık işlerle suç örgütleriyle hiçbir zaman ilgisi olma ihtimali olmayan, sadece ülkesine basın yoluyla hizmet veren bu başarılı gazetecimiz kendisine  “5 N 1 K” programının sunucusu konuşmasının sonunda “Siz De korkuyor musunuz?” sorusuna, “Evet Ben de Korkuyorum” diyorsa, bunu çok iyi düşünmemiz gerekiyor.
Tabii ki, Türk adaletine ve yargısına güveniyoruz, güvenmek zorundayız. Umarım geç kalmadan gerçekler ortaya koyulur. Sözlerime Sayın Sedat SİMAVİ Beyin, Sayın Uğur DÜNDAR ve tüm gazeteciler için geçerli olan sözünü hatırlatarak son vermek istiyorum.  
“Eğer bir gün kaleminizi satmak zorunda kalırsanız kaleminizi kırın daha iyi” 
Bu duygu ve düşüncelerle güzel bir gece geçirmenizi diliyor; hepinize hiç ama hiç eksilmeyen sevgi ve saygılarımı sunuyorum.’dedi. 
Cemiyet Üyeleri birlikte yenilen yemeğin ardından Yerel Saz Üstadı Oktay Sarıteke’nin seslendirdiği mahalli ve yurda mal olmuş halk müziği ile, davetlilere  ‘saz ziyafeti ‘ çekti. Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin ve Oğlu Rasim Pişkin’in karşılıklı Baba-Oğul olarak , Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e ithafen yazılan Sarı Saçlı Mavi Gözlüm nerdesin? Şarkısında karşılıklı oynamaları izleyenleri duygulandırdı
Sarıteke’nin ardından sahne alan Niğde TSM Fasıl ekibi ise ,seslendirdikleri Seçme Türk Sanat Müziği Eseleri ile dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.  
NİĞDE GAZETECİLER CEMİYETİNİN FAALİYETLERİ
             Niğde Gazeteciler Cemiyeti 07 Mart 1989 Tarihinde kurulmuş gönüllü bir Meslek Kuruluşudur. 15 Bin üyeli Türkiye Gazeteciler Federasyonunun Kurucu üyelerindendir.
             Kurulduğu günden bugüne kadar başta Niğde Üniversitesi’nin kurulması olmak üzere, Niğde Sorunlarının dillendirilmesinde ve kamuoyunun bilinçlendirilmesinde önemli rol üstlenmiştir.
             Niğde Gazeteciler Cemiyeti, son yıllarda çok önemli etkinliklere imza atarak; Türkiye’deki Basın Meslek Kuruluşları arasında kendisinden söz ettirmiştir.
             Bu etkinliklerden en önemlileri 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Atatürk Onur Günü ve Muhabirlik Belge Töreni Etkinlikleri ile 20. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleridir.
             Türkiye Gazeteciler Federasyonu 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı yüksek katılımla (70 Üye Cemiyetten 54 İl’in katılımıyla) İlimizde gerçekleştirilmiş, Niğde Medyasının ve Niğde’nin tanıtımı için önemli bir katkı sağlanmıştır.
             4-5 Şubat Atatürk Onur Günü ve Muhabirlik Bölge Töreni Etkinliklerinde konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve şu anki Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca’nın Niğde gibi 100 bin nüfuslu bir Kentte Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin son yıllarda Büyükşehirlerde bulunan Cemiyetlerin bile ulaşamadığı başarılara imza attığını ifade etmesi çok manidardı.
             Niğde Gazeteciler Cemiyetinin Faaliyetlerine kısaca göz atmak gerekirse;
             1- Çevre Gazeteciler Cemiyetleri ile işbirliği çabalarımız geliştirilmiş, bu çevrelerin Cemiyet Başkanları, Cemiyetimize ziyarette bulunmuşlar; Başkanlar Konseyi’nin Niğde’de yapılması için destek sözü vererek, Niğde’ye bu konuda yapılan oylama ve konuşmalarda sözlerini yerine getirmişlerdir.
            2- İlk defa şehir dışına (Antakya) gezi düzenlenerek yoğun çalışan Meslektaşlarımızın dinlenmelerine, incelemelerine ve Çevre İllerdeki Meslektaşlarımızla tanışmalarına fırsat tanınmıştır.
            3- Yerel Medya’ya Yaygın Medya’nın baskıları sonucu gündeme alınan ilanlar konusundaki kısıtlayıcı yasal düzenlemelere karşı, Niğde Milletvekillerine Yerel Medyayı yok edecek bu tür yasal düzenlemelerde yerel medyanın yanında yer almaları konusunda faks ve telefon görüşmeleri yapılmış, bunlardan olumlu tepki alınmıştır.
            Ayrıca tüm Federasyonu oluşturan Cemiyetlerin ortak hareketleri sonucu bu yasal düzenlemelerden vazgeçilmiştir.
             4- 15-17 Aralık 2006 Tarihinde Türkiye Gazeteciler Federasyonu 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı yüksek katılımla (70 Üye Cemiyetten 54 İl’in katılımıyla) İlimizde gerçekleştirilmiş, Niğde Medyasının ve Niğde’nin tanıtımı için önemli bir katkı sağlanmıştır.
             5- 16 Aralık 2006 Tarihinde 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı sonrasında düzenlenen “Yeni TCK Işığında Basın Özgürlüğü-Gazetecinin Hak ve Sorumlulukları” konulu panelle yerel basın için daraltılmaya çalışılan haber alma alanları konusunda tarafları ve kamuoyunu bilgilendirici bir etkinlik gerçekleştirilmiştir.   
            6- Cemiyetimiz binasında protokol sırasına göre, “Haftanın Konuğu” programı tertip edilmiş, böylece İl ve Ülke sorunları ile basının sorunları bu konuklarla tartışılmış, İlimizde işbirliği ve koordinasyonun arttırılması konusunda sohbet edilerek, problemlere çözüm yolları tartışılmıştır.
             7- Bir Muhabir arkadaşımıza yapılan saldırı sonrasında Cemiyetimizin öncülüğünde yürütülen birlik ve destek mesajı Niğde kamuoyuna ve ilgililere net bir şekilde iletilmiştir.
             8- Askeri Gazino’da Bursa Başkanlar Konseyi’nin önemli sonuçlarının açıklandığı bir yemek düzenlenmiş, bu program çerçevesinde Niğde Basınının birlikteliği anısına yerel medyanın sahipleri, Yazı İşleri Müdürleri, Haber Müdürleri, Müessese Müdürlerine teşekkür belgesi takdim edilmiştir.
             9- Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Niğde Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle Niğde Basınının eğitilmesi ve bilinç düzeyinin arttırılarak, daha verimli hizmet üretilmesini amaçlayan 20 Ekim’de başlayan ve 10 hafta süren Kurs Programı kapsamında Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlileri tarafından “Haber Psikoloji ve Sosyolojisi-İletişim Etiği”, “Habercilik ve Fonetik-Diksiyon”, “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” derslerinden 60 saatlik bir eğitim verilerek başarılı olanlara sertifika verilmiştir.                             
             10- Niğde Gazeteciler Cemiyeti Heyeti ve Muhabirlik Kursuna katılanlardan bir grup halinde Adana’ya Medya İnceleme Gezisi düzenlenmiştir.
             11- Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin Kuruluş Yıldönümü kutlamaları gelenekselleştirilerek 07 Mart 2008’de 19. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri düzenlendi.                    
             12- 6-7-8-9 Mart 2009 Tarihlerinde Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin 20. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Niğde İl Kültür Merkezinde; “Türkiye ve KKTC’de Medya’nın Sorunları ve Sorumlulukları” konulu panel düzenlenmiş ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Bilgin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Gazeteci ve Televizyoncu Tayfun Talipoğlu, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, panelist olarak katılmışlardır. 
            Ayrıca program çerçevesinde, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Fotoğraflarla Türk Basını ve Niğde” Sergisi açılmıştır. Etkinliklere KKTC’den 20 Kişilik bir basın mensubu yanında, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yöneticileri ile Çevre İllerin Cemiyet Başkanları ve Yöneticileri katıldılar. Konuklara Niğde ve Kapadokya Bölgesine Tanıtım Gezisi düzenlendi.
            Ayrıca Azerbaycan’daki Ermeni Soykırımı Fotoğraf Sergisi önce Niğde Kültür Merkezinde, daha sonra Bor Bilginler Konağında 3’er gün süreyle sergilendi.
            Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonunun 30. Başkanlar Konseyinde Niğde temsil edilerek Cemiyetin ve Meslektaşlarımızın sorunları dile getirildi.
            Geçtiğimiz aylarda Kayseri’de düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonunun 31. Başkanlar Konseyi toplantısında Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu ile de görüşülerek yerel medyanın sorunları dile getirilmek suretiyle çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
             Son olarak geçtiğimiz aylarda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin İstanbul’da düzenlediği yılsonu Durum Değerlendirme toplantısına katılıp Yerel Medyamızın sorunları hakkında bilgi alış verişinde bulunulmuştur. 
 
Editör: TE Bilişim