İbrahim ÖZDOĞAN  yazdı... Kent Termal Pazarlama Müdürü

 Narlıgöl, konum itibarile Niğde ve Aksaray illerinin tam sınırında yer alır.


Niğde’nin sınır köylerinden olan Gösterli Ve Narköy sınırları ile Aksaray iline bağlı Bekarlar ve Sofular kasabası hudutları içinde yer alır. Ihlara –Derinkuyu turizm yolu üzerinde 20. Km de yer alır. Narlıgöle 4 km mesafede Adana-Ankara İpekyolu Otoban yolu geçmektedir. Narlıgöl’e 5-6 km uzaklıkta da otobana giriş çıkışlar verilmiş bulunuyor. En geç 2 yıl içinde Mersin, Adana, Antep, Ankara’dan gelecek insanlarımız Narlıgöl’e rahatlıkla ulaşabilecekler. Antalya’dan gelip Kayseri’ye gidecek olan tren yolu da Narlıgöl’e 14 km mesafe uzaklıktan geçmektedir. Bunların hepsi bu  bölge ve Narlıgöl için birer fırsat.

Yıllardır atıl bir şekilde yatırımcıları bekleyen Narlıgöl Eski adıyla Acıgöl, son yıllarda gelen 2 yatırımcı ile bu atıllığından kurtulmaya çalışıyor. İçinde barındırdığı, tarihi, doğal güzellikler ile gezilip görülmeye değer mekanlardan biridir. Niğdeli ve Aksaraylılar olarak yeterince tanınmıyor ve bu güzelliklerin farkında bile değiller.

Narlıgöl, doğal bir krater gölüdür. Derinliği 75 m’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Krater gölleri genelde, coğrafya derslerinden öğrendiğimize göre volkanik krater ağzında yer alır ve yüksek bir dağ üzerinde yer alır. Halbuki Narlıgöl Türkiye de bir ilk. Yeryüzü ve yol mesabesinde yer alır.  Etrafı dağlarla çevrilidir. Bu dağlar Melendiz ve Hasandağı’nın devamı niteliğindeki sıradağlardır. Dağlarda meşe ağaçları ile kaplıdır ve bu görünümüyle de harika bir doğal güzellik yansıtır. Gölün iç kısımları ve kenarları çam ağaçları, badem ve meşe ağaçları ile kaplıdır. Bu görünümüyle de doğal bir güzellik içerir. Ayrıca göle giriş yolu üzerinde bir manyetik alanda mevcut. Bu manyetik alanın kimse farkında bile değil.

Narlıgöl, içinde Hititlilerden kalma yerleşim alanları mevcuttur. Kalıntıları bugünlere kadar gelmiştir. Hititlilerin kullanmış olduğu yerleşim alanlarını Roma devletinin baskısından kaçan ilk hristiyanlar değerlendirerek korunaklı bir yerleşim alanı olmasından dolayı burada yüzyıllardır rahatça yaşamışlardır. Hristiyanlardan kalma burada günümüze kadar gelen bir 5 katlı kilise yer almaktadır. Bu kilise de hala görünebilen frevskler mevcut. Fakat çok tahrip edilmiş durumdalar. Kilise yanlarında hala keşfedilmeyi bekleyen yer altı şehirleri var. Su kuyuları, depo alanları ve yaşam alanları yer almaktadır. Bu hazineler gün yüzüne çıkmayı ve insanlar tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Narlıgöl üst kısımlarında yer alan kayalık alanların olduğu kısımlarda (Bugün Gösterli’den gelip Narköyü’ne giden eski toprak yol) toprak yol mevcuttur. Bu yol eskiden kullanılan ipek yolunun kollarından biridir. Narlıgöl efsanesine konu olmuş kadının mezarı da bu yol üzerinde yer alır. Biz çocukluğumuzda geldiğimizde bu gölün Narköyü gediği dediğimiz alanda (Narköyü ile Sofular kasabası yönünü gösteren alan) harabe şeklinde ev kalıntılarını görmüştük. Blok halinde kesilmiş taşlar, işlemeli taşlar. Günümüzde bile hala bu taş kalıntılarını görebilmekteyiz. Geçen yaz kaçak bir hazine kazı çalışmasında ortaya çıkan çukurda, 3 m den sonrasında yerleşim alanlarına ait bir duvarın ortaya çıktığını gördük. Bu konu hakkında da üniversitelerimizin tarih bölümlerini buralarda araştırmaya davet ediyoruz.

Vel asl-ı kelam Narlıgöl, içinde barındırdığı bir çok güzellikleri ile geleceğin bir Abant Gölü olmaya aday. Stratejik bir konuma sahip. İyi değerlendirilip bunun Bölgeye, Türkiyemize ve dünyaya tanıtılması ve kazandırılması gerek.



Editör: TE Bilişim