İş yaşamı ve özel yaşamda karşılaşılan zorluklar zaman zaman bireylerin bir amacı başarmak için güçlü ve olumlu isteklerinin azalmasına yol açabiliyor. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin İyi Yaşa Programı kapsamında Yaşam Koçu Mehmet Yıldırım Özel motivasyonu artıran 5 altın öneride bulundu.

Motivasyonun en sade anlamıyla “bir şeyi gerçekleştirme isteği” olduğunu belirten Özel, “Karşılaştığımız güçlükler bizi amaçlarımızdan ve gelmek istediğimiz noktadan uzaklaştırabiliyor. Öyle ki bazen spor yapmak, yabancı dil öğrenmek, kilo vermek gibi kişisel hedeflerimizden uzaklaşıp mutsuz olabiliyoruz. Aslında günlük tavsiyelerle kaybolan motivasyonun geri kazanılması oldukça kolay” diyor.



İşte motivasyon artırıcı öneriler;




Amacınızı belirleyin

Amacınızı belirlemek, tutkunuzu ve odağınızı hep çok dinamik tutacaktır. Bunu belirlerken mutlaka kendinize “neden bunu yapmak istiyorum” sorusunu sorun. Amacınızı ve onu destekleyen inancınızı sık sık kendinize hatırlatın.



Potansiyelinize inanın


Performans, yaşama dair enerjinizin “açığa çıkmış” hali iken, potansiyel ise henüz “açığa çıkmamış” halidir. Her yeni günde, bir şeyleri daha iyi, daha keyifli yapabileceğinize inanmak, meraklı, araştırıcı ve yapıcı adımlarımızı tetikler. Amacınızı gerçekleştirebileceğinize dair inanıcınızı kaybetmeyin.



Özgüvenli davranın

En basit tanımıyla özgüven, “kendini bilmek” ve “ne istediğini bilmek” arasındaki dengedir. Motivasyonumuzu asıl artıran şey “özgüven” seviyemizi yükseltebilmektir. “Neyi, neden istediğimizi bildiğiniz” sürece onu gerçekleştirmek çok daha kolay hale gelecektir.



Alışkanlıklarınızı kırın

İlgi alanı “yapmak istediklerimizi” temsil ederken, etki alanı ise “yaptıklarımızı” temsil eder. Amacınıza ulaşmak için, o doğrultudaki etki alanlarınızı çoğaltın. Konfor alanlarınızın sizi bu amaçtan uzaklaştırmasına izin vermeyin, ara sıra bu alanı terk edin, alışkanlıklarımızı gözden geçirin, gerekirse değiştirin.



Eylem planınızı oluşturun


Bir şeye başlarken atacağınız tüm adımları belirleyin, eylem planınızı oluşturun. Bu plan amacınızdan uzaklaştığınız anlarda bile motivasyonunuzu yükseltecektir. Yakın çevrenizin eşinizin ailenizin size destek vermesi ise amacınıza olan bağlılığınızı artıracaktır.





“İYİ YAŞA” programıyla Sodexo tüm paydaşlarına ve takipçilerine doğru beslenme ve öğle yemeğinin önemi, iş ve yaşam dengesinin doğru kurulması, motivasyon ve verimlilik artırmanın yöntemleri gibi konularda öneriler sunuyor. Program, sosyal medya ve internet sitesi üzerinden yayınlanan farklı ve ilgi çekici içeriklerle paydaşlarına ulaşıyor. “İYİ YAŞA”; yararlı ve kolay uygulanabilecek tavsiyelerle, yaşamın her anına değer ve kalite katmayı hedefliyor. Program dahilinde işbirliği yapılan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber ve Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı’nın hazırladığı yazılarla, Sodexo’nun sosyal medya hesabı üzerinden önemli tüyolar paylaşılıyor. Sodexo’nun www.sodexoavantaj.com internet adresi üzerinden de takipçilerin ihtiyacı olduğu bilgiler aktarılıyor. Program, yaşam kalitesini artırmak isteyen herkese ulaşmayı hedefliyor.
Editör: TE Bilişim