Bayram tatili 9 güne çıkarıldı Bayram tatili 9 güne çıkarıldı

Havaların git gide soğumaya başlamasıyla birlikte soba satışlarında da artış yaşanıyor. Özellikle kırsal alanda yaşayanlar tarafından tercih edilen odun ve tezekle yakılan fırınlı sobaları tercih ediyor. Soba fiyatları 180-350 lira arasında değişirken, kalitesiz kömürler de sobanın ömrünü kısaltıyor

Havaların soğumasıyla birlikte ev ve işyerlerinde kış hazırlıkları da başladı. Kış mevsimini sorunsuz bir şekilde geçirmek isteyen vatandaşlar sobalarını almaya veya var olan sobalarını temizlemeye başladı. Vatandaş bugünlerde odun ve kömür ihtiyaçlarını gideriyor, evlerinin kışlık bakımını ve ısı yalıtımını yaptırırken bu yılda Doğalgazın etkin kullanılması neticesinde soba kullanımı düştü

Soba Fiyatları El Yakıyor

Soba fiyatları 180 ila 350 lira arasında değişirken, vatandaş en çok fırınlı sobaları tercih ediyor. Kalitesi düşük kömürler de sobaların ömrünü kısaltıyor. Köylerde ise kömürlü kalorifer kullanımı da her geçen yıl artıyor. Köylü, banyo, mutfak ve kilere kurduğu kömürlü kalorifer ile bütün odaları ısıtıyor.

KALETİSİZ KÖMÜR SOBANIN ÖMRÜNÜ KISALTIYOR

Soba kullanımı ve satışlarıyla ilgili bilgi veren Soba Satıcıları ‘ soba satışlarında şu an ciddi bir artışın olduğunu belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşın kış hazırlıklarına hız verdiğini ifade ederken ‘Bugünlerde kimi yeni soba alıyor, kimi de mevcut sobasının eksiklerini tamamlıyor. En çok fırınlı soba satışı yapıyoruz. Fırınlı sobaların fiyatı ortalama 200 lira, yuvarlak sobanın fiyatı 150, dökümlü ve tuğlalı sobaların fiyatı ise 300-350 lira arasında değişiyor. Soba kovasını 7 lira, boruları 4 liradan satıyoruz" diye konuştu.

SOBA KULLANIMINDA YÜZDE 20 DÜŞÜŞ YAŞANDI

Esnaflar geçmiş yıllara göre soba kullanımının ise son 5 yılda yüzde 20 oranında düştüğünü kaydederek, "Geçmiş yıllarla bir kıyaslama yaparsak satışlar her geçen yılı aratıyor. Sobacılar, geçmiş yılları mumla arıyor diyebiliriz. Doğal gaz hızla yaygınlaşıyor. Doğal gaz yaygınlaşınca soba kullanımı düşüyor. İnsanlar doğal gaza yöneliyor. Doğal gaz daha rahat ve konforlu geliyor insanlara. Soba, doğal gazın olmadığı noktalarda daha yoğunlukla kullanılıyor. Kenar mahallelerde soba kullanımı daha fazla" sözlerini kullandı.

Editör: TE Bilişim