H. Emin ATLI yazdı


Çanakkale   zaferimizin nerede ise 100. yılını kutlamak üzereyiz. Yazımın başlığını okuyan  hemşehrilerimizin  hayretle yüzüme baktığını , Bor’da şehitler abidesi var mı ki dediklerini duyar gibi  oluyorum.



   Var  kardeşim ,hemde  hükumet  binamızın önünde ,fakat siz onun farkında değilsiniz. O, bir heykel kaidesi  olarak kullanılmıştır. Her devirde Atatürk istismarcıları olmuş ve olacaktır.Bunların çoğu Nutuk’u bile okumamıştır. Fakat onun gölgesinde mevkiini korumak veya kusurunu örtmek  için öyle görünmeyi  yeğlerler . İşte abidemizin katli bu düşüncenin  mahsulüdür.

      Yardım Sevenler  derneğimiz 1999 yılında GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BOR kitabını  yayınlamış ve önzözünde de satıştan hasıl olacak gelirin Bor’da bir şehitler abidesinin yapımında kullanılacağı yazılmıştı.Kitabı okuyan hemşehrimizden Yaşar ÖNEY Paşa bir yaz günü telefonla beni aradı.Kendilerini o güne kadar tanımamıştım. Kitabı okuduğunu memniyetini  dile getirerek teşekkür etti. Kitabın kılıfındaki Bor manzarasının slaytını göndermemi  rica etti.Büyülterek evinin bir köşesine asacağını söyledi. Memnuniyetle arzusunu yerine getireceğimi  ifade ettim. Bu görüşmeden birkaç gün sonra  eczaneme üç subay geldi, kendilerini Yaşar Paşanın gönderdiğni ,yapılması düşünülen şehitler abidesini milli savunma bakanlığının yaptıracağını, yer  tesbiti  için geldiklerini ifade ettiler.  Biz bunun herkesin görebileceği  bir meydanda  inşasını  istiyorduk. Devrin mülkiye amiri hükumet binasının bahçesi konusunda ısrar ediyor,zannederim belediye de bigane kalıyordu.  Bu arada projede heykel  lafı filan yoktu. Fakat demek ki  niyet başka imiş. Biz  Atatürk heykeline asla karşı değildik ve değiliz ama istismarına karşıyız. Bu durumdan  Yaşar paşanın haberi  olmadı.Yani bir emri vaki.

   Şimdi görünüşte bir Atatürk heykeli , kaidenin etrafında görünmekten adeta korkan bu vatana kanlarını seve seve akıtan şehitlerimizin isimleri yazılı , bunlar bile eğreti  zira zaman  zaman dökülen harfler yerine yerleştirilmektedir.

       Hemşehrilemiz  ortada sadece heykeli  görüyorlar,maksat  ‘’hüsnü şerh kalanı bahanedir’’ kabilinden geçip gidiyorlar. Halbuki gençlerimizin tarih hafızasını muhafaza etmesi lazım.Çocuklarımızı guruplar halinde Çanakkaleye tarihi beyinlerine nakşetmek,bu vatanın kıymetini bilmeleri  için götürüyoruz yoksa turistik gezi olsun diye değil.  

     Çanakkale zaferinin yıdönümü münasebetiyle bu büyük hatanın ilgilerce düzeltilmesini  şehitlerimizin incinen ruhlarını şad etmelerini bekliyoruz .   






 



Editör: TE Bilişim