İÇAÇEP Platformu  Nevşehir’in Avanos İlçesinde, 29.09.12 Tarihinde Ürgüp, Avanos, Kayseri, Niğde, Ankara temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıda, çeşitli kararlar alındı. 

KARARLAR ŞÖYLE ; 



 1-      HES’LER

Avanos ilçesinin doğu ve batı yönünde 165 kilometrelik mesafe içinde 6 adet Hidro elektrik santralı yapıldığı ve Yamula ile Hirfanlı barajı arasında 20 adet HES planlandığı bilinmektedir. Bu planlamaların Çed raporlarında hiçbir surette artacak veya düzeni değişecek nem durumunun peri bacaları ile üzüm bağcılığına vereceği zarardan söz edilmemiştir. Kapadokya yer altı şehirleri uzmanı Roberto Bixio nem artışının peri bacaları üzerinde aşınma etkisinin gözle görülür bil halde olduğunu, Nevşehir Üniversitesi sempozyumunda açık bir şekilde dile getirmiştir. Bağlarda ise KÜLLEME ve MİLDİO Hastalığını artırmıştır. Bu HES lerin Başka bir olumsuz etkisi ise bölgede yaşayanlar tarafından acı bir şekilde izlendiği gibi balık ölümlerini hızlandırmıştır. Bu durumun yetkilikler tarafından tespit edilmesini, acil çözüm yollarının bulunmasını, İç Anadolu Çevre Platformu Bileşenleri olarak zorunlu görmekteyiz bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.

 2- BALONCULUK

Bölgemizde sıcak hava balonculuğu firma ve balon sayısı olarak bölgenin kaldıramayacağı sayılara ulaşmaktadır. Türkiye sivil havacılık genel müdürü Bilal Ekşi; Aslında balon sayısı itibariyle bu alan doldu. Biz bu kadar bir alanda mevcut balon sayısını fazla ve tehlikeli buluyoruz.  Gereken önlemler alınmazsa tabiat varlıklarını korumak için sert tedbirler uygulamak zorunda kalabiliriz. Demiştir.  Platformumuz doğal ve kültürel varlıklarının Korunması için balonculuğun sıkı denetim altına alınmasını ve sayısal olarak zararsız seviyede tutulmasını önermektedir. Süllüyeti bozucu uygulamalar, İzinsiz Kaya kesimleri; birinci derecede doğal sit ve verimli tarım arazilerinin imara açılması; Bazı vadilerin çevre etütlerinin yapılmadan turizme açılması ve Avanos Kent Merkezinden geçen Antik ismi bereket anlamında olan HALLYS (Kızılırmak) elli metrelik yaklaşma sınırı hiçe sayılarak lokanta ve kefelerle bereketlendirilmiştir.(!)

3-      3-   TARİH VE KÜLTÜREL ALANDAKİ BOZULMALAR

Küçük (Butik)Otelcilik adı ile mahalleler ve köylerin komple dönüştürülmesi, Ulusların tanışmasının aracı olan turizm kavramı ile çelişmektedir. Ayrıca yerli halkın kültürel ve folklorik değerleri ile birlikte yerinden edilmesi ve kentsel dönüşüm uygulaması kültürel asimilasyona dönüştürülmesi ICOMOS (Uluslararası Anıtlar Ve Sitler Konseyi) kararlarına da aykırıdır. Hak,=, Kuvvet anlayışı çevre ve ekoloji sorunlarını telefi edilemez duruma getirmiştir. Bölgemizdeki tarım alanları, hükümetin tarım politikaları dayatması karşısında büyük şirketlere türlü desteklerle verilmesi Küçük çiftçiliği kısacası, köylülüğü yok ederek, şehirlere göçe, işsizliğe ve ücretli köleliğe mahkûm etmektedir. Sit alanlarının gerekliliği ve önemi konusunda yetkililer ve halk bilgilendirilmelidir.

 

4-       4- KİRLİ TEKNOLOJİLER

Bölgemizde yeni Başlayan Altın işletmeleri insan sağlığı ve turizmi tehdit eder yöntemlerle işletilmesi kabul edilemez.  Mahmatlar, Bayramhacılı, Başdere gibi yerleşimler çevresinde siyanürle altın üretimi girişimleri turizm ve canlı yaşamını tehdit etmektedir. Öte yandan Kayseri illi Yahyalı İlçesi sınırlarındaki Zamantı çayı üzerinde Krom işletmeleri ve HES’ler  El değmemiş doğa üzerinde ciddi tahribatlar yapmaktadır. İç Anadolu Çevre Platformu Bu konuda ünümüzdeki günlerde Bölge Halkı ile görüşmelere başlayacaktır. Bütün bu kirli teknolojiler yerine AB standartlarının ve ARHUS konvansiyonunu hükümlerinin hemen ülkemizde de uygulanması gerekmektedir. İç Anadolu, Dünyanın Güneşli gün sayısı bakımından en önde gelen bölgeler içinde yer almaktadır.  Bu avantajı iyi değerlendirmemiz yaşamsal önem taşımaktadır.

5-      5-BİOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

Bölgemiz de çok zengin olan meyve çeşitliliği ve tür zenginliği yok olmak üzeredir. İzlenen tarım ve tohum politikaları bu yok olmayı hızlandırmaktadır. Bölgenin Üzüm, Elma, Armut, Kayısı önemli gelir kaynaklarıdır. Koruma kullanma dengesinin oluşturulması gerekir.

 

İç Anadolu Çevre Platformu (AVANOS)

 

 

Dönem Sözcüsü                                              Avanos Tarih Kültür Araştırma Der.                       

Prof Dr. Güner Sümer                                  Mükremin Tokmak

05353983406                                                    05417146323

 

 

Editör: TE Bilişim