İstanbul Bağcılarda bulunan Kayırlılar derneğinin geleneksel okul devre arası toplantısında Araştırmacı Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer konuşmacı olarak katıldı.


Niğde Anadolu Gazetesi Sahibi Faruk Gürbüz ve Bor CHP eski  ilçe Başkanı  Hacı Mustafa Çopur ‘un katıldığı toplantı Kayırlılılar büyük ilgi gösterdi.


 Kayırlı Derneği Başkanı Mustafa Tokaç, Yönetim Kurulu Halil Üstün, Muzaffer Yetişen, Mustafa Altun, Hikmet Erdem, Âdem Ağdaş, Salih Üstün, Raşit Yücel, Ali Şeker, Ahmet Karayel, Bayram Yavuz, Hüseyin Doğan, Turan Gallenguş, Harun Yücel, Hümmet Tuzane, Metin Üstün, Gıyaseetin Zengin, Süleyman Yılmaz, Recep Yalçın, Mehmet Tokaç, Mahmut Çankaya, Ekrem yetişen, Burhan Bağlan, Mustafa Yiğit, Ali Temurtaş, Kemal Turgut, Davut Tüzane, Salih Temurtaş, Yaşar Üstün, Cafer Tosun’dan oluşuyor. Dernek farklı etkinliklerle hemşerileri arasında dayanışmayı geliştirmek içinde çalışmalar yürütüyor.

Niğde konulu toplantı da konuşan Ömer Fethi Gürer Kayırlı tarihini ve koruma altına alınan bölgeleri anlattı.


Kayırlının önemli bir tarihi dün potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Gürer çevrede bulunan diğer tarihi dokular ile ele alındığında bölgenin onbin yıla ulaşan önemli bir yerleşim alanı olduğunu belirtti. Kayırlı peri bacaları, gala yer altı şehri, höyükler ve koruma altında bulunan tarihi evleri anlatan Gürer Niğde ilinin Afrika’dan  Avrupa’ya geçen ilk insanın  Göllüdağ yakınlarında izine ulaşıldığını, prof. Dr Nur Balkan Atlı yürüttüğü çalışmalarda bölgeden  mezopotamyaya  ulaştığı saptanan obsidiyen götürüldüğü dönemde daha hayvanların evcilleştirilmediği dönem olduğunu anımsatıp Göllüdağ, Tepecik, Nar köy, Gösterli, Bozköy gibi alanlarla bir bütünlük içinde bakıldığında Kayırlı tarihinin oldukça eskiye dayandığını anlattı.


Niğde ilinin turizmden gereken faydayı sağlayamadığını bunun olabilmesi için turizm amaçlı çeşitliliğin artırılması gerektiğini söyleyen Araştırmacı yazar Ömer fethi Gürer Niğde ilinin turizm yanı sıra tarım ve tarıma dayalı sanayi ile ileri gitmesinin olası olduğunu belirtti. Sanayinin tarım ve hayvancılık üzerinden oluşmasını bölge dokusunun truizm yanında tarım ve hayvancılık ile bütünleşerek gelişmesini öneren Gürer  Niğde’de gidilecek çok yer bulunduğunu tatil amaçlı bölgeye gidenlerin Aladağlar, Bolkarlar gibi doğal güzellikler yanında Niğde merkezdeki özellikle  Selçuklu eserlerini görmelerini önerdi. Niğde ilinde  yer alan kaleler, kral mezarları  gibi detaylardanda söz eden Gürer Yeşilyurt, yeşilburç gibi merkezler dahi tek başına görülmeye değer noktalardır”dedi.Kapsamlı olarak Niğde hakkında bilgi veren Ömer Fethi Gürer Niğde folkloruna da sahip çıkılmasını istedi onlarca Niğde türküsü var bu türküleri dinleyin yerel oyunları yemekleri koruyun yerel kültürümüzü yaşatın bu gelecek kuşaklar içinde önemli diye konuştu. Niğde ili ilgili söylence ve şaka fıkralardanda örnekler veren Gürer konuşması sonunda dernek adına bir plaket verildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Niğde sunumu sonrası kayırlılar gerek kayırlı gerek  Niğde konusunda çok detaylı bilgilere erdik diyerek Ömer Fethi Gürer'e teşekkür edip kutladılar.   
 
Editör: TE Bilişim