Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin MERCAN’dan alınan bilgiye göre 4 Ocak 2013 Cumartesi günü Gönül Elçileri Projesi kapsamında ilk toplantı Niğde Polisevi VİP salonunda Niğde Valisi Sayın Âlim BARUT’un eşleri Sayın Miyase BARUT Hanımefendi’nin himaye ve desteği ile  gerçekleştirildi. İl Müdürü Şahin MERCAN, “Proje için 2 yıllık bir süre öngörülmektedir. İlk 6 ay içerisinde Koruyucu Aile Hizmeti yaygınlaştırılacaktır. Geri kalan süre içerisinde ise Gönüllülük Hizmeti, bakanlığımızın diğer alanları için yaygınlaştırılmaya devam edecektir. Biz, Gönül Elçileri Projesi’nin hayata geçirilmesi ve sağlıklı olarak devam etmesi için İl Müdürlüğümüz bünyesinde bir Koruyucu Aile Birimi ve Koruyucu Aile Komisyonu oluşturduk. Komisyonumuz çalışmaya başladı. Koruyucu Aile olmak isteyen vatandaşlarımız doğrudan bu komisyonla irtibata geçebilecekler.” dedi.

 

 

Konuyla ilgili İl Müdür Yardımcısı Muhammet Ali GARİP’ten alınan bilgilere göre Proje Ekibinin belirlendiği ve Görev Tanımlarının yapıldığı toplantıya Vali Yardımcılarının eşleri, İl Müdürlerinin eşleri ile İlçe Kaymakamlarının eşleri katıldı. Sayın Hanımefendi’nin açılış konuşmasıyla toplantı başladı. Sayın Hanımefendi konuşmasında “Gönül Elçileri Projesi ve bu projenin Koruyucu Aile konulu etkinliği, 19.12. 2013 tarihinde Ankara’da Sayın Başbakanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin himayesinde 81 İl Valisinin eşlerinin katıldığı bir toplantıyla gerçekleştirilmiştir. İllerde Sayın Valilerin eşlerinin himayesinde bu proje yürütülecektir. Çalışma Ekibimizin oluşturulduğu bu toplantımıza iştirak eden bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bir yuva sıcaklığından mahrum çocuklarımıza huzurlu bir aile ortamı sağlamak gibi güzel bir göreve hep birlikte hizmet edeceğiz. Herkese başarılar diliyorum.” dedi.

 

 

İl Müdür Yardımcısı ve Koruyucu Aile Komisyonu Başkanı Muhammet Ali GARİP, konuşmasında şunları söyledi:

 

"Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi" ni ilimizde gerçekleştirme amacıyla ilk toplantımızı yapıyoruz. Bu toplantıya katılanlar PROJE EKİBİ’dir. Bu ekip, Vatandaş ile Aile Bakanlığı arasında bir köprü vazifesi görecek. Sizler bulunduğunuz mevki ve mahalde GÖNÜL ELÇİLİĞİ’ni gündeme taşıyacak, gerektiğinde toplantılar düzenleyecek ve GÖNÜL ELÇİSİ olmak isteyenleri İl Müdürlüğümüze yönlendireceksiniz. GÖNÜL ELÇİSİ, bizim hizmet alanlarımıza ihtiyacı olan çocuk, kadın, genç, özürlü ve yaşlı insanları hizmetlerimizden haberdar eden ve ilgili birimimizle buluşmasını sağlayan kişidir. Yalnız bu projenin ilk aşamasında KORUYUCU AİLEnin tanıtılması önceliklidir. Bu projenin 2 yıl içerisinde belli bir hedefi yakalaması düşünülmektedir. Bakanlığımızın isteği, 81 il genelinde Sayın Valilerimizin eşleri Sayın Hanımefendilerin himaye ve destekleriyle 2 yıllık bu sürecin ilk 6 ayının verimli geçerek toplumsal bir bilincin uyandığını hissettirecek sayıda GÖNÜL ELÇİLERİNİN teşekkül ettirilmesi ve böylece GÖNÜL ELÇİLİĞİ kavramının bilinir hale gelmesidir. Böylece KORUYUCU AİLE hizmetinin toplum tarafından daha bilinir hale gelmesine paralel olarak bakanlığımızın diğer hizmet modellerinin da farkında olunması sağlanmış olacaktır. “GÖNÜL ELÇİSİ’nin, bakanlığın hizmet alanlarından genel anlamda haberdar olması lüzumlu olduğundan Bakanlığımız ve bakanlığımızın hizmet alanları ile ilgili olarak şu hususların bilinmesinde fayda görüyorum: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2011 yılının haziran ayında, 633 sayılı AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA (KHK)  KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME  ile kurulmuştur. Korunmaya muhtaç Çocuk, Genç, Kadın, Özürlü ve Yaşlılara  2011 yılının haziran ayına kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü olarak hizmet verdik. Genel Müdürlüğümüzün Daire Başkanlıklarının birleştirilmesiyle 4 genel müdürlük tesis edildi. Buna Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün ilave edilmesiyle 5 Genel Müdürlük ve ilgili Daire Başkanlıklarından oluşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuş oldu. 5 Genel Müdürlük ve bunlara bağlı Daire Başkanlıkları ve diğer Daire Başkanlıklarıyla Merkez Teşkilatını oluşturan Aile Bakanlığının illerdeki temsilcisi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleridir. Bakanlığımız isim olarak yenidir. İlave edilen unsurlarıyla birlikte Bakanlık olarak teşkilatlanma sürecini yaşamaktadır. Fakat ana gövdesini oluşturan Korunmaya muhtaç Çocuk, Genç, Kadın, Özürlü ve Yaşlı hizmet alanlarıyla ilgili olan 81 ildeki İl Müdürlükleri ve bağlı kuruluşları itibariyle  30 yıllık bir birikimi bünyesinde taşımaktadır.

Bakanlığımızın hizmet birimleri şunlardır:

 

1) Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

2) Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

3) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.

4) Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

5) Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü.

 

27.05.1983’te yayımlanan 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu, 2011 yılında değiştirilerek  Sosyal Hizmetler Kanunu ismini almıştır. 1983 yılından bu yana kurumumuz, yönetmelik, genelge, tüzük ve yönerge ve iç tüzük gibi mevzuatını hazırlayarak ve geliştirerek varlığını devam ettirmektedir. Sosyal Hizmetler Kanununun Sosyal hizmetlere ilişkin genel esaslarıyla ilgili 4. Maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetler, Devletin denetim ve gözetiminde, sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülür.” hükmüne yer verilmiştir. Bu 4. Maddeye istinaden çıkarılan İL VE İLÇE SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜKLERİ İLE BAĞLI SOSYAL HİZMET KURULUŞ MÜDÜRLÜKLERİNDE GÖNÜLLÜLERİN ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE ile gönüllü olarak yapılacak hizmetlere yasal bir çerçeve çizilmiş olup  GÖNÜLLÜ HİZMETLER bu çerçevede yürütülmektedir. Aralık 2012`de başlatılan ve iki yıl boyunca devam edecek olan "Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi" de yine bu yasal çerçeveye dayanan fakat önceki yıllara göre vatandaşın sosyal hizmetlere daha fazla katkıda bulunmasını hedefleyen bir projedir.”

 

Koruyucu Aile Komisyonu Üyesi Sosyal Çalışmacı Cemil ÖZTÜRK ise Gönüllülük ve bu kapsamda Koruyucu Aile konularında Proje Ekibini bilgilendirdi. ÖZTÜRK, Koruyucu Aile Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, eski yönetmelikten farklılık arz eden hususlar, Koruyucu Aile olmak için gerekli şartlar gibi teknik bilgileri paylaştı. Konuşmaların nihayete ermesiyle toplantı soru-cevap yöntemiyle devam etti. Proje Ekibinin üyelerinden gelen sorular İl Müdür Yardımcısı Muhammet Ali GARİP ile Sosyal Çalışmacı Cemil ÖZTÜRK tarafından cevaplandı.

Alınan bilgiye göre Gönül Elçileri Projesi ile ilgili olarak Şubat-Mart aylarında daha geniş katılımlı büyük bir toplantı yapılacak.

Koruyucu Aile Komisyonuna ulaşmak ve bilgi edinmek için:

 

İLETİŞİM

Adres: Eski Terminal Cd. No:27 Merkez-NİĞDE

Telefon: 0 388 232 67 08

                 0 388 232 34 86

 

Adres ve telefonlar vasıtasıyla Komisyon Üyesi Sosyal Çalışmacı Turan HARMANŞAH’tan bilgi alınabilecektir. Ayrıca:

 

www.nigde.aile.gov.tr

www.aile.gov.tr

www.gonulelcileri.gov.tr

www.koruyucuaile.gov.tr    internet adreslerinden bilgi edinmek ve Gönül Elçiliği için başvuru yapmak mümkün olacaktır.

 

Editör: TE Bilişim