Çocuklar artık sokağa çıkıp oyun oynamak yerine evde oturup televizyon seyretmeyi tercih ederken uzmanlar TV’deki şiddet görüntülerinin çocukları ve gençleri olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. İnsanların ekranlarda gördüğü sahnelerden etkilendiklerini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, “Ancak çocuklar ve ergenler ekranda gördüklerinden daha belirgin şekilde etkileniyor” dedi.


Araştırmalar kişilerin, özellikle çocukların gördükleri olayları yaşamlarından parçalarla birleştirdiklerini bunun da TV’de izledikleri görüntülere kendilerini kaptırmalarına neden olduğunu gösteriyor.  Bu durum her yaştan kişi için geçerliyken ergenler ve çocuklar çok daha fazla etkileniyor. Bu yaş grubunun TV seyretme alışkanlıklarının ve seyrettikleri içeriğin çok önemli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, Büyüme çağındaki çocuk gençlerin kendilerini izledikleri dizi ve filmlerdeki karakterlerle örtüştürerek kafalarındaki sorulara yanıt bulmaya çalıştıklarını gözlemliyoruz” dedi. TV’de izlenen şiddet sahnelerinin bıraktığı etkilere değinen Dr. Atasoy, “Şiddet görüntülerine hiçbir zaman tepkisiz kalınmıyor. Kişilerin ekranda izledikleri şiddet, ölüm, çatışma gibi öğelerden etkilenip bunların farkında olmadan duygularına yön verdiği, araştırmalar sonucu açık bir şekilde görülüyor” diye konuştu.

TV’deki şiddet zarar verebilir

Şiddet görüntülerinin çocuk ve gençlerin kişiliklerinde ileride büyük zararlar verebileceğinin altını çizen Dr. Atasoy; “Çocuklarda olaylar ya da konu her ne ise duygusal katılım üst düzeyde gerçekleşir. Çocuklarınızla izlediğiniz şiddeti sergileyen programlarla onlara bir yandan şiddeti özendirmiş oluyorsunuz” uyarısında bulundu.  Araştırmalara göre aynı şiddet olayının TV’de tekrar tekrar gösterilmesinin çocuk ve genç bireylerde erişkinlere göre daha fazla iz bıraktığını söyleyen Dr. Atasoy, “Bu yaş grubu şiddetten iki şekilde etkileniyor; İlki şiddet görüntüleri izlendiğinde mağdurun çektiği acıyı yoğun bir şekilde hissederler, bu da kişiye mağdurunki kadar olmasa bile acı ve ızdırap verir. İkincisi ise; şiddeti sergileyen kişinin yarattığı duyguyu benimsemek ve bundan keyif almaktır ” dedi. 




Editör: TE Bilişim