BOR’da Ayakkabı Boyacısı Rıza İşçi, Meydanda en çok bayramı o gördü…

 Niğde ve Bor’da ayakkabı boyacıları vardır. Kime ayakkabı boyatır,kiminin önünden her gün geler geçeriz. Onların bazıları ise yerleri hiç değişmez. İşte Bor’da  Rıza İşçi’de elli sekiz yıldır aynı alanda işini yapıyor.Soyadı gibi o tam bir işçi, Bor’da  eski hükümet meydanında  milli ve dini bayramları en uzun süre ile yaşamış kişi de o. Rıza ile dünü konuştuk. Özünde  Ayakkabı boyamak özellikle dar gelirli ailelerde çocuklar için harçlık çıkarma yoludur.  Kimisi içinse meslektir.Her kentte yıllardır bu işi yapanlar vardır.  Memlekette olan biten, gelen giden onlardan sorulur. Bir yerde kentin ayaklı gazeteleridir.


Bor’da ayakkabı boyacılığı yapan isimler için merkez eski hükümet meydanında iş bankasının önü idi.   Rıza eski ayakkabı boyacıları olrak babası Ali İşçi, Muharem Gelirli, Tahsin Ceyraner, Emin Soyfidan, Ali Osman İmran, Abidin Bayoğlu, İmran İmran, Kemal Bilgen, Enver Bilgen, Emin Dağlı, İsmail Güdük akılda kalan isimlerdi. Abidin Bayoğlu Bor’da sporcuların buluşma yeri ayakkabı boya sandığının olduğu Hükümet Meydanındaki ağacın altı idi. Sonra mesleği bırakıp Üzüm Suyu Tesislerine girdi. Oradanda emekli oldu. Eski Hükümet Meydanında bir tek ayakkabı boyacısı Rıza İşçi var. Tam elli sekiz yıldır aynı yerde ayakkabı boyacılığı yapıyor. Babası Ali İşçi’den işi öğrenmiş.   Ve ekmeğini hep ayakkabı boyayarak kazanmış.


 Ömer Fethi Gürer olarak Bor’da olduğumda çok erken kalkarım. O saatlerde Hilmi Bey Resturant açıktır. Sabah Çorba müşterileri camiden sonra gelmeye başlar. Rüştü Meriç. Nadi Müftüoğlu, Latif Tuğrul,Ali Kıvanç  gibi ilk iş yerini açanlarda iş yerlerine gelirler.  Rıza İşçi’de ilk sabah ışıkları ile meydana gelir. Gün doğarken sandığının olduğu yer ve çevresini ,Paşa Camisi önündeki yolun iki yakasında kaldırımları süpürür  ve bu alanı suladıktan sonra sandığını açarak hizmet vermeye başlar. Rıza diyor ki-“ baba mesleğimiz bu, ekmeğimizi yıllardır böyle kazandık. Hayatımızdan şikayetimizde yok. Sağolsun çok hemşehrimi çocukluğundan beri tanırım bilirim.Özellikle  Bor dışından gelenler bana uğramadan dönmezler. Bir yandan ayakkabılarını boyarım.Bir yandanda onlar sorar ben  cevaplarım.Ama artık bizim zamanımızdaki gibi ayakkabı boyacılığı   boya sandığında her boyanın yer aldığı sarı yaldızlı boya sandıkları  ile yapanda birkaç kişi kaldık. Siyah ve kahverengi boyayı bulan birde sandık alıp sırtına boyamaya çıkıyor. Ayakkabıyı müşteri ayağında iken boyamam terlik veririm. Onu elime alıp temizler .rengine uygun olan çeşidi alır siler.boyar ,cilalar ve teslim ederim. Böylece çorabında zarar görmesi önlenmiş olur.”dedi.  VE son Eski Hükümet Meydanında kalan boyacı Rıza  ayakkabımızı da parlattıktan sonra vedalaşıp ayrıldım.