Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu eski Genel Koordinatörü avukat Özlem Sırakaya, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesinin çocuk yaşta nikahsız yaşamanın önü açacağını söyledi.

Çocuk yaşta evliliğin önüne geçilmesi için Türkiye'de olduğu gibi Niğde'de çeşitli çalışmaların yapıldığını kaydeden Özel Sırakaya, AYM'nin son kararıyla tüm çalışmaların bir noktada boşa çıkıyor gibi olduğunu belirtti. Sırakaya, kararı şöyle değerlendirdi:

"Bu konunun toplumda bazı sakıncaları olabilir. Bunlardan bazıları köy ve kasabalarda erken yaşta evliliklerle mücadele ediliyor ve bununla ilgili çeşitli yasalar çıkartılıyor, cezalar artırılıyor ve diğer taraftan da nikahsız yaşamanın önü açılmış olunuyor. Yani uygulamalar arasında zıt ayrılıklar oluşmuş oluyor. Köy ve kasabalarda zaten 15 yaşından küçük çocukların evlenmesi. Gerçi TCK'da halen ceza verilmeye devam ediyor ama, bunun gayri resmi olarak yaşanması bir noktada meşru hale gelmiş oluyor. İnsanların zihninde de meşru hale gelmiş oluyor. Bence bu yasalar ve suç teşkil edenlerle çelişmiş oldu."

EVLİLİK YAŞI 12'YE KADAR DÜŞÜYOR

Niğde, çocuk yaştaki evliliklerde sık sık gündeme gelen kentlerin başında geliyor. Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından kentteki erken yaştaki veliliklerin değerlendirilmesi ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için 'Güçlü Kadınlar' adıyla geliştirilen proje kapsamında köy ve beldelere gezi düzenlenmiş, Niğde'nin genelinde evlilik yaşının 15- 16 olduğu hatta bazı köylerde evlilik yaşının 12'ye kadar düştüğü tespit edilmişti. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın 81 il için hazırladığı ve 2013 yılını kapsayan 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'nde de Niğde, 19 yaş altı doğurganlıkta Türkiye birincisi çıkmış, uzmanlar bunun nedenini kentte çocuk yaşta evliliğin fazla olmasına bağlamıştı.




Editör: TE Bilişim