Türkiye, 1 ayı geçkin bir süredir İstanbul Taksim meydanındaki Gezi Parkı'nda "Ağaç katliamı" iddialarıyla başlayan olaylarla çalkalanırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de ilginç bir gelişme yaşandı.


 

26 Haziran 2011 tarihinde Kayseri'de temelleri atılan Abdullah Gül Üniversitesi'nin Kocasinan İlçesi'ndeki Sümer Yerleşkesi içerisinde başlayan "eğitim binası" inşaatı görenleri şaşkına çevirdi.


 

Fotoğrafta da gördüğünüz üzere yaklaşık 30 yaşındaki bu akasya ağacına zarar vermemek adına, kare şeklinde dizayn edilen eğitim binasının bu ağacın etrafında şekillendirilmesine karar verildi. Bu kararın da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla verildiği öğrenildi. 


 

Yani, söz konusu eğitim binasının projeleri, binanın zeminin oturacağı bölgede bulunan bir akasya ağacını kesmemek adına şekillendirildi. 

 

Kayseri Mimarlar Odası Başkanı İsmail Ruhlukürkçü'nün sahibi olduğu Ofis Mimarlık şirketi tarafından çizilen projede tek bir akasya ağacını koruyabilmek adına ağacın etrafındaki yaklaşık 30 metrekarelik alana 60 tane fore kazık çakıldı. Bu fore kazık çalışmasının ise, ilgili müteahhit firmaya yaklaşık 250 bin TL'ye mal olduğu öğrenildi.

 

İnşaat çalışmaları bittiğinde ise o ağacın binanın orta yerinde yaşamını sürdüreceği öğrenilirken, bölgede yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle de hiç bir ağacın kesilmediği bilgisine ulaşıldı.

 



Peki Niğde’de bu işler nasıl yapıldı?

 

Niğde Belediyesi binasının önüne otopark ve kent meydanı yapmak için gece yarısı belediye binası önünde bulunan içerisinde 50-60 yıllık çam ve çınar ağaçlarını kesmişti.

 

Ağaçlar söküm kamyonu ile sökülmüş ve sanki tekrar başka bir yere dikilecek izlenimi verilmişti. Ancak Gazeteci Dursun Suna yerinden sökülen ağaçları Niğde Belediyesi fidanlığına attıkları ve odun haline getirdiklerini fotoğraflamıştı. (Bu haberimiz için tıklayın)

 

Niğdeliler bireysel olarak tepki göstermiş, haberimiz çok yorum almıştı. Niğde’de 13 tane Çevre konulu dernek olmasına rağmen sadece  Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneği olay yerinde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. (Bu haberimiz için de tıklayın)

 

Niğde Belediyesi binası önündeki ağaç katliamının ardından, Niğde Belediyesi Yeni Çarşı içerisinde düzenlemeye gitti. Yaşlıların cami vaktini beklediği, alışveriş edenlerin çocukları ile oturduğu üzerinde yüzlerce kuşların barındığı Şadırvan Parkı’nda da düzenlemeye gitti. Yapılan düzenleme ile bir çok küçük ve farklı cinste ağaçlar söküldü, yerlerine çamlar dikildi. En önemlisi ise herkesin ücret ödemeden gölgesinden faydalandığı, oturduğu alan beton atılarak ve üzerine andezit taşı döşenerek yeşil örtü kayboldu. Ağaçların kök kısımları açılarak diplerine beton döküldü. Vatandaşlar ileride burasının çay bahçesi olarak ranta teslim edileceği endişesi yaşıyorlar. Niğde’nin merkezde ücretsiz tek oturulabilecek parkı da yok edildi.  Niğde reklam panoları ve beton yığınından oluşmuş estetikten yoksun bir şehir halinde durma dan yola devam ediyor.

 

Ülke Gezi Parkı ile ayağa kalkarken, bizce en ilginç durum ise yapılan uygulamalar sırasında ve sonrasında Niğde’den bu konuda hiç ses çıkmaması oldu. Ayrıca dikkat çekici bir konu daha TEMA Niğde'de gazete ilanları ile il temsilcisi arıyor ama aylardır Niğde'de bir temsilci bulamadı. 



Niğde Belediyesi Ağaç Katliamını Gizledi


Niğde Sahipsiz Değildir

Niğde Belediyesi’nin Ağaç Katliamına Tepkiler Sürüyor

Niğde'de böyle de... Başka şehirlerde nasıl?

Niğde Belediye Başkanı Ne Yapmak İstiyor?


































 

Editör: TE Bilişim