NİĞDE merkez eski sanayi sitesinde bulunan 60 metre kare işyerinde 14 yaşında iken babasından sıcak demir dövme sanatını öğrenen 59 yaşındaki 5 çocuk babası Hüseyin Demirci 45 yıldır örs ve çekiç ile demir döverek mesleğini yaşatmaya çalışıyor.


45 yıldır demire şekil veren Demirci güzel bir sanat ancak bitme noktasına geldi. Taşımacılığın atla, öküzlerle yapıldığı dönem mesleğim önemliydi ama şimdi onlar da yok mesleğimiz de bitiyor" dedi.

Henüz 14 yaşındayken babasının  yanında demir dövmeye başlayan Hüseyin Demirci , o zamandan bu yana eline aldığı çekici bırakmadan demir dövüyor. Ateşin üzerinde koyduğu demirleri ısıtan Demirci, 45 yıldır hiç usanmadan ve severek yaptığı demircilik mesleğiyle verilen siparişlere göre demire şekil vererek talepleri karşılıyor.

Küçük yaşta başladığı mesleğine 49 yıl geçmesine rağmen devam ettiğini söyleyen 59 yaşındaki Hüseyin Demirci; “10 yaşında babamın yanında öğrenmeye başladım ve şuan 59 yaşındayım ve 45 senedir bu mesleği severek yapıyorum. 45 yıldır bu işyerinde çekiç ve örs ile demire şekil veriyorum. İş yerimizde genellikle balta, keser ve ziraat makinaların parçalarını yapıyorum. Bizim meslek yok olmaya başladığından dolayı çırak yetiştiremiyoruz. Eskiden babalar gelir çocuklarını bizlere çırak olarak verirken eti senin kemiği benim der ve bizde ona mesleğimizi öğretirdik. Şimdilerde ise çıkar için geldiklerinde ilk sordukları haftalık kaç para vereceksin diyorlar. Yani bu demircilik mesleği yok olmaya başladı. Artık çocuklar olsun gençler olsun masa başı iş istiyorlar. Bu meslek gönül isteyen meslektir” dedi.


Demircilik mesleği alın teriyle kazanılan bir meslek olduğunu belirten Demirci; “ bizlere babamız bu mesleği öğretirken çok dayak atmıştır. Ama şimdilerde bu mesleği iyi ki öğrenmişim diyorum. Bu meslek gönül işi. Gönlünü bu mesleğe vermezsen ne demire şekil verebilirsin, ne de çekiç ile örs üzerinde demir dövebilirsin. Bu mesleğe gönül vermezsen demire şekil veremezsin. ” diye konuştu.


Teknolojinin gelişmesiyle mesleğinin değer yitirdiğini anlatan Demirci; “ demircilik mesleği güzel bir sanat ancak bitme noktasına geldi. Taşımacılığın atla, öküzlerle yapıldığı dönem mesleğim önemliydi ama şimdi onlar da yok mesleğimiz de bitiyor. Demirden istediğiniz her şeyi yaparım, istediğiniz demire şekil veririm. Şimdi ki bizim yaptığımız demir ürünlerin hazırları yapılıyor, bu da mesleğimizi bitirdi." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim