3 Aralık Dünya Engelliler Günü bütün yurtta ve Niğde'de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Daha Fazla Fotoğraf Sayfanın Altında

Protokolün katılımı  ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerinin yanında, Niğde Üniversitesi öğrencileri de " Farkındalık" yürüyüşü yaptı. Niğde Devlet Hastanesi'nin Engelsiz Hastane olduğu belirtildi. 

İşte Niğde'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile yapılan etkinlikler ve açıklamalar....


 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ENGELLİLER GÜNÜ'NDE FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ YAPTILAR

 

Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Eğitim Fakültesi’nden başlayıp Çınar Kafe önünde sona eren yürüyüşte öğrenciler, engellilerin sorunlarını dile getiren çeşitli pankart ve afişler taşıdı. Öğretim elemanlarının da katıldığı yürüyüş sonrası öğrenciler tarafından hazırlanan çeşitli gösteriler sunuldu.

Özel Eğitim Dersi kapsamında Öğr. Gör. Hidayet Dikici’nin etkinlik koordinatörlüğü yaptığı programda öğrencilerin işitme engelli dili ile söylediği sev kardeşim isimli şarkı büyük beğeni topladı. Etkinlikler kapsamında Eğitim Fakültesinde resim sergisi açılarak bilgilendirici standlar da kuruldu.

******

 NİĞDE'DE 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANDI

Niğde Sakatlar Derneği 3 Aralık Engelliler gününü nedeniyle bir program düzenlendi. 

Sakatlar Derneği Niğde Şubesinde düzenlenen programa katılanlar Engellilere çiçek verdi. Programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürü Harun Koca, AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, engelliler ve aileleri katıldı.

Programda Engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili konuşan Sakatlar Derneği Niğde Şube Başkanı Başkanı Songül Çalışkan, İçinde bulunduğumuz koşullarda ihtiyaçlar bakımından henüz istenilen düzeye ulaşılmadığını söyledi.

Başkan Çalışkan konuşmasında şunları söyledi; “Ülkemizdeki mevzuat kısmen bu sözleşme hükümleri çerçevesinde yenilenmiştir. Yaşanan bu gelişmeler, bizleri sevindirmektedir. İçinde bulunduğumuz koşullar düşünüldüğünde ihtiyaçlarımız bakımından henüz istediğimiz düzeye ulaşamadığımız da bir gerçekliktir. Birleşmiş Milletler, 2015 Dünya Engelliler Günü için 3 temel başlığı öne çıkarmaktadır. Bunlar; Kentleri herkes için kapsayıcı ve erişebilirlik yapılması, Engellilere ilişkin veri ve istatistiklerin iyileştirilmesi ve Toplumda görünmez durumdaki engellerin koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Çalışkan, “ Bizler atılan her olumlu adıma sarılmalı ve onların daha da geliştirilmesi için birlikte çaba sarf etmeliyiz. Engellilere ve ailelerine verilen maaşlar, asgari ücretlerin artırmasıyla kısmen artacaktır. Bu en azından geçim koşullarımızı düzeltmemiz açısından olumludur. Bununla birlikte eksiktir. Çünkü mevcut sistem engelliyi ve ona bakmak zorunda ailesine asgari yaşam koşullarının altında bir gelirle yetinmek durumunda bırakmaktadır. Gelir testi sistemi bazı yönlerden düzelmeler sağlamakla birlikte kimi yanlış uygulamalar engellilerin mağdur olmasına, ödeyemeyecekleri sosyal güvenlik primi borçlarıyla karşı karşıya kamalarına yol açabilmektedir. Sıkıntı çektiğimiz bir diğer konu ise, Sağlık Uygulama Tebliği ile sağlık hizmetlerinden yaralanma koşullarımızın sürekli değiştirilmesidir. Bu konuda bir istikrar sağlanamamaktansa, bu da sağlık hizmeti alan engellileri zor durumda bırakabilmektedir. Elbette ülkemizdeki gerilimli ortam ve Suriye’deki gelişmeler, bizleri kaygılandırmaktadır. Savaşların, can kayıplarıyla beraber engelli nüfusu da artışı anlamına geldiğini biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde ve dünyada barış olmasını umut ediyoruz” diye konuştu” diye konuştu.

Programda bir konuşma da Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan yaptı. Engellilerin 365 gün yanlarında olacağına bir kez daha vurgu yapan Akdoğan konuşmasında şunları söyledi; “Şunu bilmenizi istiyoruz bizim gönlümüz her zaman burada. Bize göre bugün sadece sembolik olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü anılsa da biz 365 gün tüm engelli kardeşlerimizi anıyoruz. Niğde Belediyesinin ve tüm kamu binalarının kapıları sizlere açıktır.inşallah her zaman sıkıntılarını çözmek için uğraşacağız. Engelsiz bir Dünya, Engelsiz bir Türkiye ve Engelsiz bir Niğde olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra engellilerin düzenlediği eğlence programına geçildi.

******

ENGELLİLER İLE GENÇLER EL ELE

3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle Üniversiteli öğrenciler engelliler bir etkinlik düzenledi. 

Kampus Gençlik Merkezinin organize ettiği ebru ve karaoke etkinliği düzenlendi.

Gençlik Merkezinde Altunhisar Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon merkezinde kalan 15 engellinin katıldığı Ebru kursunda, Gençlik Liderleri aracılığıyla Üniversite öğrencileri kaynaştı. Ebru etkinliği sonrası düzenlenen karaoke etkinliğinde engelliler doyasıya eğlendi. Engellilerle gönüllü Üniversite öğrencileri güzel vakit geçirirken, engelliler güzel sesleriyle karaoke gösterisi düzenledi.

******

NİĞDE BELEDİYESİ, ENGELLİLERİ SEVİNDİRDİ

 Niğde Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde 6 engelli vatandaşı sevindirdi. Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 1’i akülü 5 manuel sistem olan engelli araçlarını ihtiyaç sahiplerine teslim etti. 

Niğde Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünce temin edilen engelli araçları, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan tarafından engelli vatandaşlara verildi. Niğde Belediye binası önüne manuel tekerlekli engelli aracıyla gelen bir vatandaş, hareket kabiliyeti yüksek akülü engelli aracını Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’dan teslim aldı. Belediye Başkanı Akdoğan’ın yardımıyla yeni engelli aracına kavuşan vatandaş belediye binası önünde akülü aracıyla kısa bir tur attı. Manuel engelli araçları da yine Belediye Başkanı Faruk Akdoğan tarafından engelli vatandaşların yakınlarına teslim edildi.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, elinde engelli belgesi ve tekerlekli sandalye kullanabilir raporu olan herkese akülü veya manuel engelli araçları vermeye devam ettiklerini söyledi.

******
NİĞDE BELEDİYESİ ‘ENGELSİZ’ BİR YAŞAM İÇİN ÇALIŞIYOR

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, engelli vatandaşların engelsiz bir yaşam sürdürebilmeleri için, belediye olarak yoğun çaba sarfettiklerini söyledi. 

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle dernek binasında düzenlediği etkinliğe katıldı. Başkan Akdoğan; Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, İl Jandarma Komutanı J. Albay İbrahim Taşkın, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Songül Çalışkan ve protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte engelli vatandaşlara gül dağıttı.

Niğde Belediyesi olarak engelli vatandaşların sorunlarının çözümü noktasında çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Akdoğan, “Her gecen gün çözüm noktasında farklı işlemleri hayata geçirerek engelli kardeşlerimizin engelsiz bir yaşam sürdürmesi için gayret içerisinde olduk. Bunla ilgili en büyük çalışmayı da tekerlekli sandalye ve akülü araba dağıtımında yaptık. Elinde belgesi olan tekerlekli sandalye kullanabilir raporu olan herkese tekerlekli akülü araba vereceğimizi geçen yıl söylemiştik. Bugüne kadar bize gelen taleplerin tamamını yerine getirdik. Hatta bir adım daha öteye götürerek Niğde'nin köy ve kasabalarına da talepler doğrultusunda tekerlekli sandalye ve akülü araç vermeyi sağladık. Bundan sonra da Niğde Belediyesi olarak sağlamaya devam edeceğiz. Bununla ilgili şarj sorunlarını da her zaman yapma gayreti içerisinde olduk. Önümüzdeki günlerde de derneğimizin bizlere bildirdiği sorunları çözmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Başkan Akdoğan, hükümetin engellilere yönelik son 10 yıl içinde çok önemli hizmetlerinin olduğunu da belirterek, şunları söyledi:
“Bugün engelsiz gibi görünse de kişinin beş dakika sonra engeli olamayacağının garantisi yok. Bu bakımından dünyada engelsiz olan herkesin her an engelli olabileceğini düşünüp buna göre hareket etmesi gerekir. Hükümetin engelliler noktasında ciddi çalışması var. Bundan 10 yıl öncesiyle bugün arasında çok fark olduğunu biliyoruz. Bugün çok daha iyi noktadayız. Hükumetimiz bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Milli gelir oranı arttıkça vatandaşımıza verilmiş bu imkanlar daha da artacaktır. ..”

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan daha sonra Altınokta Körler Derneğini de ziyaret ederek, burada görme engelli vatandaşların sorunlarını dinledi.

******

                                        ENGELLİLER İÇİN NİĞDE’DE  ENGELSİZ BİR HASTANE

Dünya Engelliler Günü nedeni ile bir açıklama yapan 
Niğde Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Fatih Balcı, Niğde Devlet Hastanesinde engellerin kaldırılması için bir dizi düzenlemelere gidildiğini belirtti. 

Niğde Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı ; 
Tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak  3 Aralık Dünya Engelliler Günü kabul edilmiştir. Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.

Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) gibi sorunlar tümü önlenebilir süreçlerdir. Doğum sonrasında kazalar, insan eliyle bilerek ya da kaza sonucu oluşan psiko sosyal travmalar, doğal felaketler engelliliğe yol açmaktadır. Engelliliğin bir yazgı olmadığı, geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda korucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle önleneceği kesindir" dedi 


Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri  Uzm.Dr Fatih BALCI, Niğde Devlet  Hastanesin de   engelliliğin önlenmesi amacı ile doğumdan itibaren tüm bebeklere; yeni doğan işitme taraması,  tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları,  rop muayenesi işitme taramaları) yapıldığını  belirtti. , Evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engelli bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri de verildiğini , Günlük yaşamda fiziki anlamda birçok sıkıntı yaşayan engelliler için kendilerini güvende hissedip daha iyi hizmet alabilmelerini sağlamak için hastane olarak bir dizi düzenlemelerin yapıldığını belirten  Dr. Fatih BALCI hastanede yapılan değişiklikleri şöyle sıraladı : "Niğde devlet hastanesinde engelli bireylere özel olarak tasarlamış tuvalet lavabolar yeniden düzenlenmiştir.Hastane içinde görme engellilere rehberlik edecek bağımsız ve güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak olan hissedilebilir yürüme yolu yapılarak braille alfabeli yönlendirme ve bilgilendirme levhaları hizmete girmiştir.Hastanemizin muhtelif yerlerinde bina giriş ve çıkışlarına en yakın yerde  engelli otoparkı düzenlemesi yapılmıştır.

Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması toplumun her kesiminin, engelli bireylerle empati kurup onların sorunlarını kendi sorunu gibi görmesine vesile olmasını kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılması umuduyla tüm engellilerin “3 Aralık Dünya Engelliler Gününü” kutlar, sağlıklı günler dilerim" dedi. 

*****

ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM


Niğde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Engellilerin hayata bağlanmasına, yaşama sevinci ile dolmasına ve hayat standartlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak böylesine anlamlı ve önemli bir günde herkesin üzerine düşen vazifeler olduğunu kaydeden Turhan, mesajında şunları söyledi:

“Engellilerimiz, hayatımıza mânâ katan en değerli varlıklarımız. Nüfusumuzun yaklaşık dokuz milyonunu engellilerin oluşturduğu düşünüldüğünde, engelli haklarının ve yaşam standartlarının geliştirilmesinin önemi ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir hayat sürmeleri için çaba göstermek, devlet ve toplum olarak en önemli vazifelerimiz arasındadır.

Engellilik, yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Devletimiz, sosyal devlet olmanın verdiği anlayışla hareket ederek, engellilerimizin toplumda hak ettiği hayat şartlarına kavuşturulması amacıyla önemli yasalar hayata geçirmiş ve engellilerimize yönelik memnuniyet verici adımlar atmıştır.

Biz de spor teşkilatı olarak, tesislerimizi ve faaliyetlerimizi, engellilerimizin kullanımına uygun standartlara kavuşturmak için gayret gösteriyor, bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Engellilerimizi mutlu etmek için bütün imkânlarımızı seferber etmekte kararlıyız.


http://www.borhaber.net/yasam/3-aralik-dunya-engeliler-gununde-nigde-h18662.html

Posted by Bor Haber on 3 Aralık 2015 Perşembe
Editör: TE Bilişim