Sivas Kongresine Niğde delegesi olarak katılan  TBMM Niğde ilk milletvekillerinden Mustafa Soylu kızı Vedia Şahenk vefat etti.

 

 Uzun yıllar CHP’de aktif siyaset yapan ve CHP Kadın Kolları başkanlığında da bulunan ve siyasette kadının varlığının önemli temsilcilerindendi.

 

 Öncelikle başsağlığı diliyor. Ailesi ve yakınlarının acısını paylaşıyorum.Vedia Şahenk ile Niğde  ilgili yazdığım ve yayına hazır son kitabım için görüşmüştüm. Kitap baskı aşamasında .O görüşmemde dünde siyasi yaşam anıları üzerine söyleşmiştik  Vedia Şahenk,CHP Kadın Kollarının Niğde’de etkili bir yapılanmaya ermesinde emeği büyüktü.  Başkanlık yöneticilik yaptı.Döneminin önemli İsmet İnönü,Bülent Ecevit, Deniz Baykal’ı tanıdı.Babası Mustafa Soylu Sivas Kongresinde Niğde temsil edendi. Annesi İnayet Soylu idi. Ayhan Şahenk akrabalık bağı vardı.Yaşamı boyunca Atatürkçü örnek bir insan olarak yaşadı.  Vedia Şahnek, 1919 yılında doğdu.  Dil Tarih  mezunu.  Öğretmen olarak farklı illerde görev yaptı.   Niğde’de taş yapı eski evlerden bir örnek evde yaşamını sürdürdü. O evde    Vedia Şahenk ile görüşmemizde oğlu Mustafa Şahenk, Mehmet Gökkaya, Ali Süer de vardı.  Taş yapı, iki katlı bahçeli ve bahçesinde havuz bulunan eski  bir konak özelliğindeki ev dünün izleri ile dolu idi. Muhteşem bir Niğde  evi. Evin her köşesinde dünden anıların izleri vardı. Yaşamından kesitleri konuştuk. Babası Mustafa Soylu  Heyet-i Temsiliyede  Niğde temsilcisi olarak önemli bir görev yapmıştı. Atatürk yakınında bulunmuş mecliste iken yakalandığı bir hastalık nedeni ile genç yaşta vefat etmişti. Atatürk  Mustafa Soylu  vefatında ailesine  telgraf göndermişti.. Vedia Şahenk Adana Kız Lisesi ziyaretinde Atatürk’ü görmüştü.   İsmet  İnönü o öğretmen iken okulunda sınıfına gelerek öğrencilerle sohbet ettiği dönemlerdeki  duyduğu heyecanı da görüştüğümüzde hala yaşıyordu..  CHP Niğde  Kadın Kolları faaliyetlerine katılmış sonrası başkanı olmuştu. CHP Kadın Kolları başkanlığı  başarılı olmuştu. Vedia Şahenk, Mustafa  Ratip Soylu  Sivas Kongresine gidişinde  büyükannesinin “Nasıl bizi bırakıp gidiyorsun?” dediğinde  “Ana, vatan için gidilir.” Dediğini anıları içinde aktardı.

 

 Vedia Şahenk görüşmemizde şunları da söylemişti“Cumhuriyet döneminin zor koşulları aşarak başarıldı.  Cumhuriyet ile ülkemizin esenliğe erdi.  Günümüzde gençlik, tarihini daha iyi okuyup anlamalıdır. Dünde olanları iyi öğrenirsek geleceğe daha güvenle yürürüz. Her alanda daima bilgi ve eğitim ile geleceğe bakmalı ve doğru dürüst ilkeli gençlerle  ülkemizin değerlerini sahiplenmeliyiz. Niğde’mizi geleceğe daha gelişmiş olarak taşımak için her alanda çaba ve çalışmalarda bulunmalıyız. Cumhuriyet döneminin kazanımlarını önemser, onları iyi kavrar isek geleceğimizin daha güzel olacağından şüphem yoktur. Bilgi, bilim, ilim yolunda yapılacak çaba ve çalışmalar aydınlığa erişilmesinin de yoludur. Tarihi incelediğimizde her sorun ve sıkıntıda dayanışma ve  sorunlara doğru çözüm üreterek ayakta kalan ve ülkelerini ileri taşıyan liderler görürüz. Mustafa Kemal Atatürk, ülkemiz için  cumhuriyeti kurarken en güzel rejimin de cumhuriyet olduğunu gören ve bilen çok ileri görüşlü bir değerdi. O nedenle her  zaman ülkemizi seven  gençlerin  vatanımıza katkı  verecekleri bir yolu Atatürk onlara gösterdi.  Vatanı için çok ama çok çalışmak ve  çağdaş medeniyet seviyesine ülkemizi taşımak en önemli hedeflerindendi. Dün olduğu gibi yarın da  değerlerimizi koruyup sahiplenmede gençlerimiz önemi büyüktür.” demişti.

Niğde gelen  CHP heyetleri ile görüşen ve partinin başarısı için 1980 öncesi aktif uğraş veren Vedia Şahenk  vefatı ile  Niğde  yakın tarihinin  bir canlı tanığı daha aramızdan ayrıldı.Allah rahmet eylesin