Değerli okurlarım; 19 Ocak 2018 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Çiğdem Toker imzalı bir makaleyi, içim burkularak okudum.
 
Yazıda, BAYBURT havaalanı projesinin 16 Ocak 2018 tarihinde Ulaştırma Bakanlığınca ihalesinin yapıldığı duyuruluyordu. Ayrıca bu proje için 285 milyon Türk Lirası ödeneğin yollanıldığı müjdesi de vardı.  Kısacası Bayburt iline söz değil, ödenek verilmişti.
 
Müjde, Bayburt milletvekili Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL tarafından verilmişti. Tebrikler Sayın Bakan, tebrikler Sayın Bayburtlular, hayırlı olsun.
 
Bayburt ili, TÜİK’in (Devlet İstatistik Kurumu) son nüfus verilerine göre 90 bin 154 kişidir. Niğde nüfusu ise yaklaşık 350 bin kişiyi aşkındır. Yani, Bayburt ilinden dört kat fazladır.
 
Bayburt ekonomisinin; tarım, hayvancılık ve ticarete dayandığı resmi raporlarda ifade edilmektedir.
 
Makalede ayrıca Bayburt ilinin Trabzon, Erzincan ve Erzurum havaalanlarının ortasında olduğu da ifade edilmektedir.
 
Niğde ilinde şu anda faal iki Organize Sanayi Bölgesi mevcuttur. Üçüncü olarak da 9 Kasım 2015 tarih ve 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi resmen ilan edilmiştir.
 
Ayrıca Niğde (Bor) askeri fabrika ve ikmal komutanlığı tesisleri de askeri araç ve malzeme üreten ve lojistiğini sağlayan bir merkez durumundadır. Yeni Kanun Gücünde Kararname ile bu merkez, ASFAT isimli organizasyonla bir imal, ikmal ve lojistik tesisi olarak askeri ve afetlerle ilgili hizmetler sunacaktır.
 
Kısacası Niğde ekonomisi ve sosyal canlılığı; sanayi, turizm (Kapadokya, Aladağ-Balkar dağ turizmi), eğitim, maden, tarım ve hayvancılık sektörlerinde ağırlığı olan yapıdadır.
 
Bu çaptaki bir ilin en büyük sıkıntısı, ulaşım sektöründeki iki büyük yatırımın geç kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu iki pranga halledilmeden canlılığın ivme kazanması adeta imkânsız hale gelmiştir.
 
1995 yılında programa konan Ulaştırma Bakanlığı D.L.H. (Demiryolları, Limanlar ve Havaalanları İnşaatı Genel Müd.) tarafından yer seçimi, teknik etüt ve inşaat denetimi altında İl Özel İdaresince 1996 yılında resmi törenle yatırım temeli atılan HAVAALANI inşaat projesi yarım haldedir.
 
Kıraç tarım dışı araziye istimlâk bedeli ödenmeden başlayan inşaat durduğu gibi, Hasan Dağı civarına taşınması gibi garip bir yaklaşımla da zaman öldürülmüştür. Bölgede yetkililerce yapılan incelemeler göre uçuşa en uygun olan yer, mevcut yerdir. Bu yerin kente mesafesi büyük bir avantajdır.
 
Hasan Dağı civarı uçuş tekniği açısından iyi olmadığı gibi, kent merkezine uzaklığı bir dezavantajdır. Ayrıca verimli tarım arazileri elden çıkacağı gibi, büyük istimlak bedelleri de ödenecektir. Mevcut yatırım ise heder olacaktır. Kaynak israfı ve yeni zaman israfı ise işi daha da geciktirecektir.
 
25 Eylül 1998 tarihinde ihalesi yapılan Pozantı-Niğde (Kemerhisar) otoyol proje inşaatı, 15 Kasım 1998 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı S. DEMİREL ve Başbakan M. YILMAZ’ın iştiraki ile yapılan törenle hem Niğde, hem de Pozantı tarafından iki yönlü başlatılarak hızla viyadükler, tüneller yapılmış, dağlar peynir gibi kesilerek çukurlar doldurularak ivme kazandırılmıştır. Bu işler bütçe ödenekleri ile yapılmıştır.
 
2004 yılında ise Kemerhisar-Gölcük arası yeniden programa alınmış ve 30.03.2006 yılında yapımına başlanılarak dördüncü bölümü tamamlanmıştır.
 
Geri kalan Niğde (Gölcük)-Ankara arası altı bölümün, yaklaşık yirmi yıldır yapımı beklemektedir.
 
Başbakan Sayın B. YILDIRIM, 13 Ocak 2018 tarihli Niğde ziyaretlerinde otoyolun bu son altı kesiminin ihale edildiği ve yap-işlet yöntemiyle Ankara yönünden başlanılacağını veya başlandığını ifade etmişlerdir. İş neden tek yönlü başlatılmıştır? Altı bölümün de her yönden başlatılarak daha fazla gecikmeye meydan verilmemelidir. Pozantı-Niğde (Kemerhisar) kesiminde olduğu gibi iş hızla tamamlanmalıdır.
 
Sayın Başbakan 13 Ocak 2018 Niğde ziyaretinde Havaalanı probleminin de çözümüne söz vermişlerdir. 15 Ocak 2018 tarih ve 30302 sayılı mükerrer Resmi Gazetede 2018 E030225 kod numarası ile, havaalanı için Fizibilite Etüt Projesi (KOP) olarak 50 bin Lira iz ödeneği konulmuştur. Bu iz ödeneği ile hayata tekrar geçen projenin tamamlanması, altyapı ve üst yapı için ciddi miktarda ödenek tahsisi şarttır.
 
Ancak bizim Maliye Bakanı Naci AĞBAL gibi ödeneğini koydurup, ihaleyi yaptırıp müjde verecek bir bakanımız olmadığına göre, ne yapacağız? Çözüm stratejimiz ne olacaktır?
 
Benim çözüm önerimde iş, yerel güçlere düşmektedir.
 
Odalar, dernekler, vakıflar ve sendikalar, yönetici seçimlerini bu mevsimde yapmaktadırlar. Yeni seçilenleri kutlar, başarılar dilerim.
 
İlimizin değerli sivil toplum önderleri bu konuda aktif olurlarsa sonuç alınabilinir.  Ayrıca bu desteği göstermeleri kendi sektörlerinin avantajı olacağı gibi, onurlu bir katkıdır da.
 
Değerli sivil toplum önderlerimizin desteğini arkalarına alan seçilmiş yerel değerli yönetici önderlerimiz; yani parti başkan ve yöneticileri, İl Genel Meclis Başkan ve meclis üyeleri, Belediye Başkanlarımız ve meclis üyelerimiz, muhtarlarımız bu güç ve destekle Ankara’da değerli parlamenterlerimizin önderlik ve aracılığı ile Sayın Bakan ve Sayın Başbakanımızdan alacakları randevularla Niğde’de verilen sözler ödenek ve ihale haline gelecektir. Bu sayede tabanın birlik ve desteği ile, müjdeleneceğiz. Gün; birlik, beraberlik ve gayret günüdür.
 
Bu birliktelik ve gayret, hemen bu günlerde yapılırsa ancak çözüm olur.
 
Çünkü 2018 bütçe ödenekleri, Bakanlıklarda bu günlerde illere dağıtılacaktır. Bizim için öncelik havaalanındadır. Çünkü otoyol, yap-işlet modeli ile olacağından istimlak bedelleri dışında ödenek problemi olmayacaktır ve kolaydır.
 
Bakalım bu konuda hangi sivil toplum önderi veya hangi yerel seçilmiş önderimiz bu görevi yapacaktır. Ben bu yüke el atacak, birlik ve beraberliği sağlayacak kardeşime veya kardeşlerime şimdiden başarı dilerim. Allah yardımcıları olsun.
 
Basında çıkan Bayburt örneği üzerine bu satırları yazma durumunda kaldım. Amacım sadece amaca ulaşmaktır. Hiç kimseyi üzmek veya yormak gibi bir amacım kesinlikle yoktur. Daha kolay veya daha basit bir yol bilen varsa onu da saygı ile karşılar, destekler ve başarılar dilerim.
 
Ayrıca malumumuz Türk Milleti ve onun gözbebeği Türk Ordusu sınırötesi yeni bir operasyona başlamıştır. Alnının akıyla, tertemiz sinesiyle orada olanlar, kendi evlatlarımızdır. Düşünce ve dualarımız onlarla. Allah da yanlarında olsun, canlarını korusun, kuvvet versin, muzaffer eylesin. Üzücüdür ki az da olsa şehit haberleri gelmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Milletimize sabır ile başsağlığı dilerim.
 
Sevgi ve saygılarımla.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
24.01.2018